Foto: e-foottball

Mnogo dobrog fudbala na virtuelnom terenu

U šest grupa takmičiće se ukupno 24 e-fudbalera, a ljubitelji ove igrice imaće priliku da kompletan turnir uživo prate na portalu Vijesti...

8251 pregleda 3 komentar(a)
Foto: e-foottball
Foto: e-foottball

O simulacija najvažnije sporedne stvari na svijetu, e-Footballu, posljednjih mjeseci dosta se priča. Najprije je Konami ugasio prethodnu verziju PES, pa su ljubitelji ove igrice bili primorani da pređu na e-Football. Onda se desilo i Evropsko prvenstvo u e-Footballu koje je u septembru u sklopu e-Festa održano u Podgorici, a uskoro naš predstavnik Bojan Tatar odlazi na Bali na Svjetsko prvenstvo u ovoj igri.

Tatara ljuditelji ove igre i uopšte fudbala znaju kao kapitena e-fudbalskog kluba “Budućnost” koja je posljednje sezone u modu 11v11 osvojila dva pehara- Ligu divizije i Ligu šampiona. Kako bi se adekvatno pripremio za Indoneziju, Tatar je sa svojim dugogodišnjim saigračem Markom Vuletićem odlučio da organizuje turnir gdje će priliku da se dokažu u e-Footballu dobiti preko 20 e-fudbalera.

e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić

Turnir će biti održan danas u E Centar igraonici, a počinje tačno u podne.

Sistem takmičenja je nalik onome koji se igra na najvećoj fudbalskoj smotri - Svjetskom prvenstvu u fudbalu. Naime, 24 igrača, u otvorenom žrijebu raspoređena su u šest grupa, dakle, po četiri igrača u svakoj. Igraće svako sa svakim po jednom, a u nokaut fazu prolaze dva najuspješnija igrača iz grupe. Za pobjedu se uzima tri boda, dok neriješen rezultat donosi po bod. U slučaju da dva ili više igrača budu imala isti broj bodova, o učesniku top 16 faze odlučivaće gol-razlika.

Nokaut faza počinje po završetku grupa, od osmine finala, gdje će se po poznatom sistemu, ukrštati prvoplasirani sa drugoplasiranim iz susjedne grupe. Cijela eliminaciona faza igraće se na dvije dobijene utakmice (BO3), sem u slučaju finala, gdje će jedan od igrača morati obezbijediti tri pobjede nad protivnikom (BO5).

Ovaj turnir uvertira je pred ligu koju će uskoro organizovati Tatar i Vuletić, a o svemu tome pričaju za “Magazin”...

Kako ste zadovoljni odzivom gejmera?

Marko Vuletić: Mislim da će ovo biti najkvalitetniji turnir koji je odigran u našoj zemlji u dugoj istoriji crnogorskih turnira u PES-u/eFootbalu. Odziv je fantastičan, 24 igrača su uveliko pripremaju za turnir i sigurno će biti mnogo dobrog fudbala na virtuelnom terenu.

Ovaj turnir ujedno uvertira pred ligu koju ćete takođe organizovati. Kakvo je interesovanje gejmera za takvu vrstu takmičenja koje će trajati duže, i hoće li učesnici trunira u nedjelju imati prednost nad ostalima?

Marko Vuletić: Interesovanje je ogromno. Prvi put ćemo imati ligu na ovom nivou, i mišljenja smo da će e-Football tek dobiti na popularnosti među mlađom populacijom. Naravno da će “prvenstvo prolaza” za učešće u ligi imati igrači koji učestvuju na ovom turniru, ali sigurni smo da će se napraviti mjesto i za neke nove ljude koji vole ovu igricu.

Nova verzija PES-a, tačnije e-Football sličan je i Fifi. Imate li na turniru i nekadašnje igrače Fife koji će se oprobati u simulaciji fudbala?

Marko Vuletić: Zapravo, da. Imamo jednog igrača prijavljenog za ovaj turnir koji je igrao samo Fifu, a biće vrlo interesantno vidjeti ga kako se snalazi u ovoj simulaciji koja se umnogome razlikuje od simulacije na koju je on navikao.

Takmičari su žrijebom podijeljeni u šest grupa. Žrijeb nikad ne može da donese da su sve grupe jednako kvalitetne. Na EP u Podgorici upravo je Bojanova grupa “A” nazvana “grupa smrti”. Koliko nekad igrači upravo zbog žrijeba znaju biti zakinuti?

Bojan Tatar: Sigurno da sreća u žrijebu i te kako znači. Nije isto kada ti u grupu dođu mnogo jaki i manje jaki igrači. Isto kada dođu manje jaki igrači, čovjeku bude bolje da bi se uigrao i zagrijao za nokaut fazu. Ovako, kada su sve jaka imena, zna da bude nezgodno i da uz manjak sreće čovjek može da ispadne.

S obzirom na to da nijeste samo organizatori već i igrači, samim tim je i veća odgovornost. Hoće li Vas to što morate voditi računa o svakom detalju omesti od igre?

Marko Vuletić: Apsolutno ne. Kod nas sve funkcioniše savršeno, tako da ćemo i prije početka turnira imati sve organizovano. U toku turnira ćemo se brinuti o regularnosti takmičenja i uživati u sopstvenim mečevima.

Koliko ste i sami vježbali za ovaj turnir?

Bojan Tatar: Konstantno vježbam, jer moram zbog Svjetskog prvenstva koje me očekuje početkom idućeg mjeseca na Baliju. Ovo će taman da mi bude dobra uvertira za završne pripreme.

Marko Vuletić: Može se reći da smo vježbali dovoljno, vidjećemo za šta. Mnogo dobrih igrača učestvuje na turniru i ne sumnjam da ćemo svi bit spremni.

Napravili ste e-football zajednicu u kojoj su i neki e-fudbaleri koje nećemo vidjeti na turniru. No, ono što je dobro je to što su mogli između sebe da vježbaju. Koliko se razlikuje kad se e-football igra online i lan?

Bojan Tatar: Ja sam uvijek bio pristalica offline igre (LAN). Online uvijek može čovjek da zavisi od internet konekcije, da li svoje i protivnika. Ovako u LAN-u nema žalbi na tome polju, igrica mnogo bolje radi i ko je bolji pobjeđuje. Što se tiče zajednice, istina da neće biti nekih standardnih učesnika. Ali već od decembra ih očekujemo u ligi. Svakako ova zajednica služi da se lijepo družimo i da ukrstimo koplja i vidimo na kraju krajeva ko je najbolji u tekućoj sezoni.

Kakve su šanse da se ovakvi turniri organizuju i u drugim modovima 2v2, 3v3?

Marko Vuletić: Postoje naznake i za tako nešto, međutim, znate situaciju sa modovima na e-Footballu, svi s nestrpljenjem čekamo mod 11vs11. Ono što je sigurno je da 1 na 1 u svakom slučaju ostaje ligaški mod u Crnoj Gori, i koji god mod da se bude igrao, postojaće liga na čijoj popularnosti ćemo raditi svi zajedno iz naše zajednice.

Bojane, ti nas uskoro, kao što si pomenuo, predstavljaš na SP koje će se od 1. do 15. decembra održati u Indoneziji. S obzirom na to da će tamo biti najbolji igrači iz svih zemalja, možemo li ovo računati kao dobru priprema pred Bali?

Bojan Tatar: Definitivno ovo će mi biti dobar test. Opšte je poznato da Crna Gora ima odlične igrače ove simulacije, što pokazuje i to da u posljednjih nekoliko godina na svim takmičenjima u kojima smo učestvovali predstavljali su nas različiti igrači. Ovo mi je idealna prilika da vidim koji mi tim najbolje leži i što treba da popravim ili promijenim. Svakako vježbam redovno za Svjetsko prvenstvo i nadam se da će mi se treninzi isplatiti.

Marko, dugo nijesi igrao mod 1v1. Kako je bilo vratiti se na mod kojim si nekad dominirao i kako ti se sviđa nova verzija PES-a?

Marko Vuletić: Tačno, preko tri mjeseca uopšte nisam bio zainteresovan za novu verziju. Ipak, apdejtima je stanje zaista popravljeno i odmah sam se zainteresovao za povratak. Još nijesam najzadovoljniji, ali sada već liči na ono što sam igrao preko dvije decenije. S nestpljenjem čekam turnir, gdje ću poslije kratkog privikavanja vidjeti gdje sam trenutno na crnogorskoj mapi e-Footballa. Na kraju, ovo je ipak pripremni turnir, gdje meni lično rezultat i nije u prvom planu, ali kada počne liga i moje pripreme će izgledati mnogo ozbiljnije.

EVO I KAKO PODIJELJENI TAKMIČARI PO GRUPAMA:

e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić
e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić
e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić
e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić
e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić
e-fudbal grafika
foto: Jelena Bujišić

Bonus video: