Šćepanović: Nisam se obazirao na protivnike, samo na svoju igru

Takmičari jedva čekaju nastavak - Crnogorsku ligu koja počinje već u decembru

5348 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

E-fudbaleri iz Crne Gore okupili su se na turniru u simulaciji fudbala u modu 1v1 koji je za vikend organizovan u Podgorici. Takmičenje kojim se ujedno najavljuje i Crnogorska liga počelo je u podne, a putem strima kvalifikacione utakmice mogle su se pratiti i na Youtube kanalu.

Kroz tri kola 24 takmičara koji su bili podijeljeni u šest grupa, odigrali su mečeve, a 16 e-fudbalera nastavilo je takmičerenje kroz osminu finala.

Dileme nije bilo da će do finala doći glavni favoriti Bojan Tatar, koji će ujedno predstavljati uskoro Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu u e-footballu, kao ni prošlogodišnji reprezentativci Vučeta Šćepanović i Rade Pavićević. Međutim, najveće iznenađenje turnira svakako je Marko Vuletić, koji iako ima dugogodišnje iskustvo u ovoj igrici, posljednjih godina ne igra mod 1v1, već je fokusiram na onaj 11v11.

Tako je Vučeta uspio u polufinalu da izbaci Vuletića, dok je Tatar izgubio od Pavićevića.

Dva organizatora trunira- Tatar i Vuletić, inače dugogodišnji saigrači efc Budućnost našli su se na protivničkim stranama. U borbi za treće mjesto Vuletić je bio bolji 2:1. U samom finalu slavio je Vučeta Šćepanović, koji je Pavićevića dobio rezultatom 2:1.

Vuletić i Tatar u duelu
Vuletić i Tatar u duelufoto: Privatna arhiva

”Prezadovoljan sam. Mišljenja sam da je ovo jedan od najbolje organizovanih turnira ikada kod nas. Sve je bilo u savršenom redu, a igrači su skroz ispoštovali sve ono što se od njih tražilo, i time nam znatno olakšali posao”, ispričao je svoje utiske trećeplasirani Vuletić, i sam se osvrnuo na činjenicu da dugo nije igrao mod 1v1, te koliko je to bilo presudno da na ovom turniru bude ek treći.

”Ne znam da li bih ostvario još bolji rezultat da sam ranije počeo da igram. Možda sam i igrač sa najmanje odigranih utakmica u ovom modu na eFootball-u, a u takmičarskom smislu cilj mi je bio da budem makar iza tri momka koja su se pored mene našla u polufinalu i koji trenutno zaista dominiraju našom scenom. Cilj sam plasmanom u polufinale ostvario, a ‘bronza’ je samo dala dodatnu motivaciju da se više posvetim. Sebi ne zamjeram ništa, i prije turnira sam znao što sve fali mojoj igri, i apsolutno sam svjestan što mogu (a nisam imao vremena) da unaprijedim, Za sad, ovo je moj maksimum”, priznaje Vuletić.

I Bojan Tatar nije krio činjenicu da je zadovoljan kako je protekao turnir u organizacionom smislu, ali i da nije razočaran što je u ovoj konkurenciji bio četvrti, jer su nijanse odlučivale.

”Kao što sam već i ranije rekao, ovaj turnir mi je služio kao priprema za Svjetsko prvenstvo. Zadovoljan sam činjenicom da sam uvidio na čemu moram dodatno da poradim”, priznaje Tatar, koji je u polufinalu izgubio od Rada. Na pitanje koliko su i detalji oko organizacije, jer je kao organizator morao da vodi računa o svakom detalju, uticali na pad koncetracije, odgovara:

”Nisam definitivno bio na svom nivou tokom cijelog turnira. Prvenstveno sam bio posvećen tome da privučemo što više momaka da učestvuju i da budu zadovoljni organizacijom turnira. Tako da je Rade apsolutno zasluženo dobio i čestitam ovim putem njemu, Vučeti i Marku na osvojenim nagradama”, iskren je Tatar.

Kako svaki turnir igračima bude pokazatelj nekih detalja, tako će Tatar i ovo učešće iskoristiti kako bi što bolje mečeve pružio na Baliju.

”Pa definitivno su me usmjerile neke sitnice koje su mi bile potrebne. Isprobavao sam razne taktike, timove i sada za koji dan krećem da se ozbiljno posvetim pripremi za Svjetsko prvenstvo. Sve sam ukapirao na koju taktiku kojom da odgovorim i proširio sam odabir timova takođe na tri, što može da mi bude presudno na Svjetskom prvenstvu”, siguran je Tatar.

Kako je turnir uvertira u Crnogorsku ligu, plan za istu još nije do detalja napravljen.

”Kada je u pitanju liga, još uvijek se radi na nekim pojedinostima. Liga definitivno kreće polovinom decembra i trajaće do maja. Mogu još da vam kazem da ćemo do maja imati pet ovakvih mini turnira gdje će učestvovati 32 igrača i svi će se bodovati. Na kraju, pred taj završni turnir u maju, zbir svih bodova iz prethodnih pet turnira će se sabrati, i shodno tome će završnicu igrati 16 najboljih, koji će biti podijeljeni u četiri šešira, shodno mjestu na tabeli koje su ostvarili”, objašnjava Tatar pravila lige.

Prošle godine Crnu Goru je predstavljao na Svjetskom prvenstvu u Kini, a na ovom turniru Rade Pavićević stigao je do finala. No, kako je simulacija fudbala igra u kojoj nijanse odlučuju, Rade otkriva koje je to njegove greške u finalu Šćepanović iskoristio:

Pavićević i Šćepanović u finalu
Pavićević i Šćepanović u finalufoto: Privatna arhiva

”Na samom početku turnira u grupnoj fazi nekako sam se tražio sa formom, nije to izgledalo baš kako sam mogao i želio, ali kako je odmicao turnir sve bolje i bolje sam igrao. Mislim da sam se zasluženo našao u finalu. Tačno je da nijanse određuju pobjednika, jer se mi svi dobro znamo i dugo igramo zajedno, tako da teško neko nekog može da iznenadi nečim novim. Trenutak inspiracije i bolje koncentracije je dovoljan da prevagne na nečiju stranu”, objašnjava Paićević, koji jedva čeka da počena zvanična Crnogorska liga u e-Footballu.

”Prezadovoljan sam kompletnom organizacijom, sve je bilo na visokom nivou i u rangu sa organizovanjem najvećih turnira. Ovo je baš što nam je falilo u prošlom periodu - dobar turnir, druženje tokom čitavog dana i na kraju dobre nagrade koje uvijek privuku još veći broj takmičara. Za ligu se spremam, ovo je bila uvertira za ligu i ne sumnjam da će organizacija da bude na visokom nivou, baš kao i ovaj turnir”, siguran je Pavićević.

Kad god je turnir, bilo da je ranije u PES-u ili već godinu dana u e-Footbalu, Vučeta Šćepanović je uvijek jedan od glavnih favorita. O tome koliko mu takva očekivanja stvaraju pritisak, odgovara:

”Mogu reći da sam još prije prevazišao taj pritisak, kada sam predstavljao Crnu Goru na Evropskom prvenstvu. Tako da na lokalnim turnirima nemam taj vid ‘smetnje’”, priznaje šampion turnira.

Ne finalnom turniru koji je krajem ljeta održan u Podgorici gdje se birao naš predstavnik za EP i SP u e-footbalu, Vučeta je izgubio od Tatara. Tada je pred finalni meč promijenio tim, što ga je u neku ruku koštalo i rezultata. Koliko je pred ovaj turnir analizirao greške ostalih igrača, s obzirom na to da se svi znaju i poznaju igru jedni drugih, odgovara:

”Pa mislim da promjena tima nije bila presudna, već neigranje i manjak treninga. Pred ovaj turnir se nisam obazirao na protivnike, već samo na svoju igru, što je na kraju i ispalo dobro s obzirom na to da sam pokazao kvalitet u igri”, ponosan je Šćepanović, te otrkiva ko mu je na ovom turniru bio najteži protivnik:

”Pored finala, koje je bilo jako napeto, mogu reći da mi je polufinalni meč protiv Marka Vuletića možda i najteže pao”, priznaje Šćepanović, koji će takođe predstavljati Crnu Goru na Baliju. Međutim, umjesto u e-footballu i modu 1v1, Vučeta će nositi dres reprezentacije i biće vođa našeg tima koji će nas predstavljati u igrici CS:GO. Na pitanje koliko će tokom boravka na Baliju sparingovati Bojanu u e-Footballu, odgovara:

”Koliko god bih volio da pomognem Bojanu u toj situaciji, ipak mi je glavni fokus na CS:GO. Sa reprezentacijom treniram svakodnevno i dopunjavamo se pred Svjetsko prvenstvo. Samim tim nema prostora za e-Football”, zaključuje Šćepanović.

Bonus video: