Foto: Printscreen YouTube

Još jedno razočaranje ili iskupljenje za prethodne greške

Nakon toliko godina vratio se omiljeni Dota 2 mod, takozvani Diretide koji je još krajem 2012. godine pridobio srca zajednice i do danas je upamćen kao najbolji mod ikada

6776 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Početkom mjeseca, preciznije 3. novembra konačno je stigao i drugi dio najgoreg batl pasa u istoriji Dota 2 video igre. Da li je u pitanju još jedno razočarenje ili pak iskupljenje za prethodne greške, ostaje zajednici da procijeni. Moje je mišljenje da je drugi dio dosta bolji od prvog, ali su propusti i dalje vidljivi.

Diretide/Nalet Tmine

Nakon toliko godina vratio se omiljeni Dota 2 mod, takozvani Diretide koji je još krajem 2012. godine pridobio srca zajednice i do danas je upamćen kao najbolji mod ikada. Jedina mu je konkurencija “Greeviling”, mod koji je izašao nekoliko mjeseci kasnije. Naravno, uz povratak ovako velikog imena cijela je zajednica bila očekivano hajpovana, pa i ja. Uprkos velikom hajpu i želji da se ponovo zaigra ovaj prezabavan mod, ono što je Valve predstavio ove godine mnoge je ostavilo ravnodušnim. Nijesam impresioniran, kao ni velika većina Dota 2 zajednice.

Umjesto originalnog moda, ove godine smo dobili mod u kojem se 10 igrača bori pet na pet ko će više bombona ubaciti u protivničku vreću. Oba tima imaju po četiri vreće, a Roshan se svakih četiri minuta zaleti prema vreći sa najviše bombona te je pojede/uništi. Tim koji prvi izgubi sve četiri vreće gubi i partiju, te je prioritet imati makar jedan bombon manje u vreći od protivnika. Ukoliko imate jednak broj bombona, onaj koji je zadnji dostigao taj broj biva napadnut od strane Roshana.

DotA 2
foto: Printscreen YouTube

Bomboni se prikupljaju napadanjem grivlinga koji izbezumljeno trčkaraju po mapi u strahu od Roshana koji se njima hrani. Ukoliko heroj koji posjeduje bilo koji broj bombona umre, svi bomboni bivaju prosuti po podu, te ih može pokupiti bilo ko, saigrači, ali i protivnici. Ukoliko niko ne pokupi bombone, oni nestaju nakon 10 sekundi zauvijek. Trajanje jedne partije ovog moda je oko 20-ak minuta, pa nagrade koje mislite dobiti u vidu nedjeljnih misija ili pećinskog puzanja bivaju upola manje.

Postoji svrha igranja ovog moda u sedmičnoj misiji broj 10, ali izvan toga ne vidim razlog zbog kojeg bih igrao ovaj mod, s obzirom na to da je mnogo lošiji od očekivanog 10 na 10 Diretide moda iz 2012. godine.

Candyworks/Prodavnica bombona

Ova godina nudi nam i do sada neviđen event prodavnice bombona u kojem je Valve najavio mogućost dobitka arkane. Arkana je set od visoke vrijednosti koji mijenja izgled heroja, kao i njegove magije ukoliko ga posjedujete. Ovo je uzbudilo mnoge, pa i mene, te sam se zaletio da pokušam da nabavim arkanu za sebe.

Međutm, realizovao sam da je šansa za pronalaskom arkane veoma mala zahvaljujući ogromnom broju drugih ponuda poput Diretide kurira, vardova, jeftinih setova kao i batl pas poena i kovčega. Ali, uprkos maloj šansi, ona i dalje postoji, ima još dva mjeseca do kraja, te nešto manje od 300 šansi za pronalaskom arkane.

Nadam se da ću uspjeti da pronađem barem jednu do kraja. Ukoliko, kao i ja želite pronaći arkanu, onda pogledajte uputstvo koje se nalazi nešto kasnije u tekstu.

Cavern Crawl/Pećinsko puzanje

Ukoliko ste kao i ja odradili sve misije u ovom eventu, te ste pronašli sve kovčege sa batl pas i Dota plus poenima i otključali ste sva tri misteriozna seta iz najdubljih djelova pećine, ili pak samo želite igrati nove heroje, a ne neke sa kojima nikako da dobijete gejm, onda je Pećinsko puzanje plavog srca ono što vam treba. Potpuno nova pećina ispunjena novim izazovima koje možete rješavati sami ili sa prijateljima.

U pitanju su ista tri seta kao u prethodnom eventu, ali sa dodatnim unapređenjima te, priznajem, izgledaju brutalno dobro. Ukoliko nijeste upoznati sa sistemom rješavanja misija, normal ili ranked gejm rješavaju misiju u potpunosti dok turbo mod i novi Diretide mod samo ranjavaju misiju, odnosno rješavaju pola nje, pa je potrebno odigrati istog heroja još jednom ili ga dokrajčiti oštricom eliminacije. Na dobrom sam putu da otključam najveći nivo svakog seta i ne planiram posustati.

Poželio bih isto i ostatku zajednice, jer setovi su zaista predobri i bilo bi ih šteta propustiti.

Crystal Maiden (CM) persona

Stigla je i najnovija persona našeg omiljenog suporta sa početnim statsima kripa, takozvani “Provod plavog srca”. U pitanju je potpuno novi model heroja na osnovu kojeg je CM predstavljena kao plava vučica koja u igri predstavlja sredstvo djelovanja samog Plavog srca. Plavi vuk je zapravo avatar bez godina ispunjen magijom Plavog srca. Ukoliko igrač odluči, može ukloniti mladunče vuka koje svuda prati heroja. Takođe su i animacije u potpunosti izmijenjene. Izlaskom iz jezgra plavog srca lično, provod komunicira sa izvorima ledene magije, te poprima potpuno nove animacije za svoju novoodabranu formu. Ova persona ima i nov portret heroja kao i ikonicu na minimapi, ali i nove ikonice za magije. Naravno, promijenjeni su i efekti zaleđujućeg polja, kristalne nove kao i auto napada, ali i smrti. Osim toga CM je dobila i preko 600 potpuno novih persona eksluzivnih glasovnih linija. Ova persona predstavlja potpuno nove glasovne linije da dozvoli Provodu da bolje prenese znanje direktno u studentov um.

DotA 2
foto: Printscreen YouTube

”Samo najjači magovi mogu izdržati učenja koja otključavaju skrivene moći Plavog srca. Oni dovoljno smjeli da pokušaju imaju samo jedan izbor gospodara - avatar bez godina, čija je prva lekcija da uspjeh samo donosi obaveze, a neuspjeh otvara vrata usamljeničkoj smrti”.

Predikcije

Konačno, nakon skoro dvije sedmice od završetka internašionala uračunati su poeni predikcija. Predikcije su za mnoge potpuno nevažan dio batl pasa, jer malo ko zapravo uspije pogoditi prave brojke, te osvojiti poene. Stoga su mnogi samo postavili prvo što im padne na pamet i zaboravili da je taj dio batl pasa ikada postojao. Ipak postoje drugi, poput mene, kojima nijesu samo poeni u glavi, već i taj ponosni osmijeh na mom licu nakon što vidim da sam pravilno pogodio veliki broj predikcija. Ipak, nakon osmijeha, prva akcija bila je provjeriti koliko sam zapravo poena prikupio zahvaljujući pravilnom prediktovanju istih. Nešto manje od 10.000 poena. Ja sam zadovoljan ovogodišnjim predikcijama s obzirom na to da su glavni favoriti rano ispali sa turnira, te se nije moglo ni očekivati da će neko pogoditi više od toga.

Razor arkana - Voidstorm Asylum je i dalje nedostupna i nema naznake kada će uopšte stići u sklopu samog batl pasa, ali s obzirom na to da traje još dva mjeseca, možemo sa sigurnošću reći da ćemo je vidjeti prije Nove godine.

DotA 2
foto: Printscreen YouTube

Uputstvo za uzimanje arkane putem prodavnice bombona:

Prvo, sistem rada ovog eventa: Imate tri opcije u prodavnici na koje možete potrošiti bombone. Za svaku opciju potreban je unikatan broj bombona, ali tip bombona je svakog puta drugačiji. Svake sedmice možete zaraditi pet nasumice odabranih tipova bombona, ali batl pas nivo može povećati limit. Ukoliko vam nedostaje neki tip bombona za jednu od opcija u prodavnici, imate pravo upotrijebiti trampa opciju. Imajte pak na umu da:

- Nedjeljni recepti za trampu su povoljniji od običnih. Sa običnim dobijate jedan željeni bombon po cijeni tri bombona drugog tipa. Nedeljni recepti vam daju četiri za četiri bombona, tri za četiri bombona, dva za dva bombona, dva za tri bombona ili jedan za dva bombona.

- Očigledno, najisplativije je uopšte ne trampiti bombone. Suzdržite se zamjene dok ne dobijete besplatne bombone i trampite se samo ukoliko vam nedostaje baš taj bombon da kupite željenu opciju.

- Rjetkost bombona je zasada nepoznata. Većina tvrdi da su plavi najrjeđi, ali ja bih rekao da su ipak zeleni. Rezultati variraju.

Broj bombona sa kojima u jednom trenutku raspolažete je 20, ali se može povećati sa levelovanjem batl pasa.

DotA 2
foto: Printscreen YouTube

Kako dobiti bombone i reroll kupone?

Postoje tri načina:

- kao nagradu za levelovanje batl pasa,

- recikliranjem ajtema iz kovčega,

- igranjem Dote.

Turbo/Diretide mod izgubljen - 10%

Turbo/Diretide mod dobijen - 20%

Normal/Ranked mod izgubljen - 20%

Normal/Ranked mod dobijen - 40%

Na kraju, ukoliko dobijete 13 ili izgubite 25 Normal/Ranked gejmova prikupićete sve bombone za datu sedmicu. Ukoliko igrate Turbo/Diretide broj potrebnih partija je dupliran.

Da biste dobili reroll kupone, potrebno je da pobijedite partiju bilo kojeg od navedena četiri moda. Maksimalni broj kupona je 10 po sedmici.

DotA 2
foto: Printscreen YouTube

Kako dobiti arkanu?

Arkana košta 16 bombona, te ukoliko je pronađete nije puno skupa. Ali jako je teško pronaći je. Ukoliko vas ne zanima ništa drugo osim arkane, onda je potrebno pažljivo pratiti sljedeća uputstva:

- Prikupite maksimalni broj reroll kupona svake sedmice. Uz početnih osam, to je 118 kupona do kraja batl pasa. Kuponi su mnogo bitniji od bombona kada je u pitanju arkana, te je vrlo bitno prikupiti maksimalni broj.

- Kupite sve Diretide opcije. Sistem nudi ove opcije veoma često, ali ukoliko ih kupite jednom one zauvijek nestaju iz skupa opcija. U pitanju su tri kurira, Warlock set, Roshan skin i vard.

- Budite oprezni sa prostorom za bombone. Ukoliko vam se prostor popuni, nećete moći iskoristiti nedeljne recepte trampe.

- Ne trošite rijetke bombone na manje bitne opcije. U redu je da potrošite bombone kojih imate previše na neke manje bitne opcije u cilju pravljenja prostora za bombone drugog tipa.

Bonus video: