Kreće šampionat brdskih sim auto-trka sezona 2022-23

Montenegro sim racing organizacija ove godine u pravilniku dozvoljava učešće u tri različite klase automobila, a to su Honda Civic Super production klasa A-2000ccm3, zatim Fiat 126 moto klasa -1200ccm3 I kao najjača klasa ove sezone - Mitsubishi Lancer Evo 9 N-3000+

27930 pregleda 3 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Nakon ljetnje pauze Montenegro sim racing organizacija kreće sa realizacijom šampionata brdskih sim auto-trka sezona 2022-23. Prva trka će se održati tradicionalno na domaćoj stazi Glava Zete Bogetići u subotu 12. novembra sa početkom u 19 časova.

Organizacija ove godine u pravilniku dozvoljava učešće u tri različite klase automobila, a to su:

Assetto Corsa
foto: SESCG

Honda Civic Super production klasa A-2000ccm3,

Assetto Corsa
foto: SESCG

Fiat 126 moto klasa -1200ccm3

Assetto Corsa
foto: SESCG

i kao najjača klasa ove sezone - Mitsubishi Lancer Evo 9 N-3000+.

Tako ove godine za svaki tip vozača i stil postoji automobil, pa je Honda sa pogonom na prednje a Fiat na zadnje točkove, dok Mitsubishi ima pogon na sva četiri točka.

Za prvu trku koja će nositi naziv memorial Nikola Asanović u čast tragično nastradalog šampiona crnogorskog automobilizma, najavljeno je učešće 41 takmičara iz regiona.

Jaka konkurencija zagarantovat će žestoku borbu za plasman od samog starta šampionata. Sve to možete ispratiti na Youtube kanalu trkackiportal.me gdje će se trka uživo prenositi u subotu od 19 časova.

Stazu i šampionat će svečano otvoriti Danilo Jovanović sa prototipom Norma M20 FC-260 koja je urađena identično kao ona kojom je Nikola postavljao brojne rekorde.

Assetto Corsa
foto: SESCG

Veoma zahtjevnu stazu dugu sedam km pokušaće u što bržem vremenu da prođu takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za što bolje vrijeme koje će im značiti u generalnom plasmanu za ovu sezonu u svojoj klasi. Staza Glava Zete je veoma neravna i opasna iako posjeduje i spore okretnice, ali i veoma brze krivine gdje su prolazne brzine u najbržoj klasi180 km na čas. Ovo je ujedno i jedna od najatraktivnijih staza u kalendaru. Autor staze je Jovan Lemajić Lemax, a ovo je jedna od njegovih prvih staza za simulaciju Assetto Corsa.

Prošlogodišnji rekord sa ove staze drži crnogorski trkač Radomir Savićević sa vremenom 3:36.616 i to u klasi Honda Gr A.

Assetto Corsa
foto: SESCG

Nakon Glave Zete slijedi još devet trka do kraja šampionata gdje će na kraju sezone organizacija dodijeliti titulu šampiona u svakoj od klasa najbržim, a takođe i generalnom šampiona, odnosno vozaču koji ostvari najviše pobjeda u ovoj sezoni.

Trku možete pratiti na linku:

Bonus video: