Gladijator gild menažder: Igrica za svaki uzrast

Priča je dosta jednostavna, ali sa super zapletima i vrhunskim balansom kulminacija i komičnih odušaka. Uči vas menadžmentu, racionalnoj potrošnji, kao i postavljanju prioriteta

11909 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Print screen
Foto: Print screen

Gladijatorski gild menadžer (GGM) je strateška simulacija borbi u kojoj kupujete i trenirate ogroman broj različitih gladijatora. Cilj igre je osvojiti svaki šampionat.

Šampionat je turnir koji se organizuje krajem svakog mjeseca. Imate pravo i da ga propustite, ukoliko smatrate da nijeste spremni, ali u takvoj situaciji je bolje učestvovati na jednom od turnira nižeg ranga, te uprkos lošoj spremi zaraditi neke nagrade.

Igra ima nekoliko nivoa težine od kojih sam za sada probao samo normal. To je nivo na kojem je previđeno igrati igru. Postoji jedan nivo lakši od toga, ali i dva nivoa teža od toga. Priznajem, da je ukoliko igrate igru prvi put i na normal težini dovoljno zahtijevna. Mada, moje iskustvo sa borbenim simulacijama nije preveliko, pa je moguće da sam samo loš u njima.

Ipak, strategije mi dobro idu, te mi je strateški dio ove igre veoma zanimljiv i dobro mi ide. Upotreba resursa i pozicioniranje gladijatora za vrijeme borbe, kao i izdavanje naredbi poput one koga fokusirati u toku borbe su djelovi igre uz pomoć kojih sam uspio već dva puta doći do kraja iste.

Igra je prevedena na 13 jezika, ali uprkos radu programera iz Srbije, taj jezik i dalje nedostaje. Nakon što odaberete jezik, sljedeći korak jeste tutorial koji počinje pritiskom na “new game” dugme. U igru vas uvodi vaš asistent Slen. On je mali zeleni goblin bez ličnih aspiracija osim ukoliko je boljitak vašeg gilda u pitanju.

Jednom prilikom je čak i opljačkao Baronicu da bih ja imao koji zlatnik više da uložim u svoje gladijatore. Slen će vam objasniti kako funkcioniše cijeli sistem kupovine i treniranja gladijatora, kao i sistem mjesečnih šampionata, ali i sedmičnih borbi unutar arene. Ukoliko ste zainteresovani, uvijek postoji opcija potpitanja kojim možete saznati nešto više o razgovoru ili situaciji u kojoj se nalazite. Od samog starta postoji i opcija da preskočite dijaloge, što još nijesam upotrijebio.

Potpitanja su vrlo zanimljiva i donose mnogo dodatnih informacija u vezi sa samom situacijom, ali i pričom u cjelini. Kada se uzmu u obzir odluke koje sam donio na startu, rekao bih da je vrlo lako propustiti neočekivano isplative i korisne rezultate na duže staze. U svom prvom igranju finansirao sam razbojničku grupu bandita koja je uz pomoć mog novca postala muzički bend, pa su imali redovne turneje širom kraljevstva i meni su obezbijedili redovan priliv novca.

U svom drugom igranju odlučio sam da idem korak dalje, pa sam otkupio nemrtve ljubimce u vidu mački, pasa i zmija. Ovo se ispostavilo kao još bolja odluka, jer sam zahvaljujući tome otvorio prodavnicu nemrtvih kućnih ljubimaca koja mi je svaka tri mjeseca donosila po 100 zlatnika.

Osim potpitanja, tu su i očigledni izbori slaganja, odnosno neslaganja sa strankom.

Postoje tri glavne stranke osim asistenta Slena a to su:

- Baronica

- Uzvišeni Nekromancer

- Narod

Baronica je crvenokosi elf koji je porijeklom iz siromašne porodice, ali baronov sin ju je oženio nakon očeve smrti. Ona je nakon njegove iznenadne smrti tokom lova preuzela krunu. Okružena je raznim supersticijama i tračevima. Narod vjeruje da je ona zapravo vještica koja je sve isplanirala, te da će donijeti prokletstvo u njihove živote.

Uzvišeni Nekromancer je pak lider crkvenog kulta čiji je posao uzdizanje davno izginulih ljudi iz njihovih grobova, te slanje istih na vanjske granice kraljevstva u prve borbene redove. Zauzvrat dobija zlato i resurse od kralja. Ponekad, pak, zna da proda dio nemrtvih vojnika i drugim strankama ukoliko smatra da će zaraditi više novca.

Narod je…narod. Oni su u potpunosti neuračunljivi. Prvo traže da se starica spali na lomači jer je navodno vještica, a nakon što se ispostavi da je starica bila sudija, onda zahtijevaju da i njena zamjena bude otklonjena. Isto važi i za trola na mostu koji naplaćuje takse.

Ove tri stranke su jedan od glavnih načina za dobijanje resursa. Na početku igre svaka stranka je u neutralnom odnosu sa vama, ali nakon određenog vremena ispunjavanja njihovih misija, taj se status mijenja u prijateljski, a naposljetku u voljeni. Ukoliko uspijete doći do voljenog statusa, nagrade koje dobijate za odrađivanje misija od strane te stranke su duplirane.

Sa baronicom je najlakše doći do tog nivoa, jer ona nudi najviše zadataka. Takođe je prva koja zahtijeva potpisivanje ugovora. Tako je, postoji ugovor koji vi kao menadžer gladiatorskog gilda morate potpisati sa jednom od stranaka. Dok god se ugovor ne raskine, on ne može biti potpisan sa bilo kojom drugom strankom.

Ukoliko vas ne zanima istorija samog kraljevstva i zavrzlama na samom kontinentu, već ste tu da biste osvojili svaki šampionat i prešli igricu do kraja, onda vas savjetujem da prihvatite svaku ponuđenu misiju, bez obzira na njene negativne strane za ostale stranke kako biste prikupili najveći broj resursa.

Podijelio bih ovu igru u dva dijela: borba i menadžment resursa.

Kada je borba u pitanju, najbitnije je pronaći stil koji vam najviše odgovara. Za mene je to jedan ili maksimalno dva tvrda viteza naprijed, koji primaju sav demidž dok strijelci, magovi i kopljanici stoje pozadi i ubijaju protivnike. Postoji mnogo raznih vrsta gladijatora. Od barbara, vitezova, strijelaca i magova do klerika, nekromancera, vukova, nemrtvih pa čak i zmajeva.

Puno je gladijatora koje možete koristiti, te ova igra zaista ima veliku vrijednost ponovnog igranja. Borbe su automatske i odigravaju se jako brzo u većini situacija.

Youtube
foto: Print screen

Ukoliko smatrate da borbe traju predugo zbog strategije koju koristite ili bilo čega drugog postoji pri dnu ekrana strelica za ubrzanje istih. Borbe se rade unutar stare gladijatorske arene svake sedmice (opcionalno), za vrijeme šampionata unutar određenih granica poput mosta, piramide, njive i slično, ili na otvorenom ukoliko su u pitanju misije dobijene od strane stranaka.

Prije svake borbe, a i za vrijeme iste imate mogućnost detaljno ispitati sve svoje i protivničke gladijatore, te se valjano pripremiti. Ukoliko se desi da vam jedan ili više gladiijatora umru, postoje mana kristali koji ih odmah oživljavaju. Ovo može biti veoma korisno za vrijeme šampionata koji se organizuju u formatu uzastopnih rundi. Ako je u prvoj rundi vaš ključni gladijator ubijen, uz pomoć kristala imaćete ga i u drugoj. Kristali su jako rijedak resurs, a zavisno od nivoa mrtvog gladijatora potrebno je sve više istih da se gladijator oživi. Osim toga, na normal ili na težini ispod postoji automatski sistem oživljavanja gladijatora koji takođe radi na osnovu nivoa gladijatora. Što je gladijator viši nivo, to mu više vremena teba da se ponovo vrati u borbeno stanje. Ukoliko igrate na najtežem nivou, onda ste u velikoj nevolji jer igrate sa trajnom smrću iz koje nema povratka, te je svaki gladijator nevjerovatno puno vrijedan.

Kada pričam o menadžmentu resursa, zapravo govorim o pažljivo odabranoj potrošnji zlatnika, drva, kamenja i gvožđa. Drvo, kamen i gvožđe su veoma rijetki resursi koji se koriste za izgradnju novih baraka za treniranje gladijatora ili za unapređivanje postojećih (baraka za ledene magove, baraka za vatrene magove, baraka za vukove…). Ako nijeste izgradili baraku za određeni tip gladijatora, nećete biti u mogućnosti da ga kupite, uprkos njegovom pojavljivanju. Osim toga drvo se koristi za proširivanje svojih odaja u kojima gladijatori borave. Počinjete igru sa mjestom za samo četiri gladijatora, ali potrošnjom drva možete osloboditi čak 36 mjesta. Kamen sa druge strane koristi se na sličan način za proširivanje mjesta za ajteme.

Ajtemi se kupuju zlatom, isto kao i gladijatori. Postoje dvije vrste ajtema, a to su aktivni i pasivni. Aktivni ajtemi su ajtemi koji bivaju upotrijebljeni odmah po startu bitke, dok su pasivni ajtemi koji uvjek daju svoj efekat gladijatoru koji ih nosi.

Na primjer, aktivan ajtem je boca medveđe krvi koja na startu bitke gladijatoru koji je popije daje +36 strenght atributa, ali na kraju bitke ta boca biva zauvijek izgubljena, dok je pasivni ajtem gvozdeni bodež koji gladijatoru daje +12 agility atributa, dok god ga nosi. Zlato se koristi i za mjesečne takse samih gladijatora.

Svaki gladijator ima različitu vrijednost taksi. Osim toga svaki gladijator ima i različite startne atribute kao i perkove. Atributa uvijek bude u istoj količini, samo su drugačije raspoređeni, dok perkovi umnogome mijenjaju vrijednost samog gladijatora. Perkovi su stalni efekti koji neprestano utiču na gladijatora. Jedan primjer lošeg perka je cigla koja znači da gladijator ne može napredovati, odnosno levelovati se. Taj gladijator je, dakle, dobar samo za situaciju u kojoj vam je potrebna brojčana prednost, ali relativno brzo morate ga se otarasiti. Srećom, cijene gladijatora su proporcionalne njihovim perkovima, pa su gladijatori sa boljim perkovima znatno skuplji od onih sa lošijim, uprkos jednakom broju atributa.

Performanse

Da biste pokrenuli ovu igru, potrebni su vam samo procesor od 4GHz, memorija od 6GB RAM, grafika od 256mb video memorije 2.0+ Shader model, Windows 7 (64bit) ili noviji kao i 2GB slobodnog prostora na vašem hard disku.

Zaključak

Ovo je vrlo lagana, jednostavna igrica za svaki uzrast. Uči vas menadžmentu, racionalnoj potrošnji, kao i postavljanju prioriteta. Nijeste vremenski vezani za istu s obzirom ma to da je ovo igra za jednog igrača. Priča ove igre je dosta jednostavna, ali sa super zapletima i vrhunskim balansom kulminacija i komičnih odušaka. Dijalozi su mi se veoma dopali i nadam se da će mnoge buduće indie igre naučiti na ovom primjeru kako izgleda dobar dijalog.

Ukoliko ste se nadali igri u kojoj kontrolišete svakog gladijatora ponaosob i zahvaljujući svojim superiornim sposobnostima dobijate znatno jačeg protivnika, ova igra nije za vas. Ne oduzima mnogo vremena da se pređe do kraja, ali je zanimljiva i nakon dva pređena puta. Postoji čak i “tournament” mod u kojem možete odmjeriti snage sa ostatkom zajednice, ko je duže izdržao odnosno dalje stigao u samom turniru.

7

ocjena igrice Gladiators Guild Manager

Bonus video: