Prilika da se oprobaju sa najvećim imenima iz svijeta gejminga

Crna Gora će imati predstavnike u tri igrice, u ekipnoj se takmičimo u naslovu CS:GO, a u pojedinačnim u TEKKENU7 i e-Footballu

7811 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najbolje esports reprezentacije svijeta u čak šest najpopularnijih naslova odmjeriće snage na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano od 27. novembra do 9. decembra ove godine u Indoneziji.

Reprezentativci će snage odmjeriti u pojedinačnim igricama TEKKEN 7 i e-Football, ekipnim CS:GO i Dota 2, a nisu zaboravljeni ni ljubitelji mobilnih igrica, pa će se okušati u naslovima MLBB i PUBG Mobile.

Na ostrvu Bali biće ove godine rekordan broj gejmera. Očekuje se da će ovaj događaj okupiti preko 600 tamičara iz 110 država, dok je nagradni fond pola miliona.

Timske igre kao što su CS:GO i Dota 2 će imati nagradni fond od po 100.000 dolara, tako što će pobjednik dobiti 50.000, drugoplasirani 30.000, a trećeplasirani 20.000.

Identičan nagradni fond je i za mobilne igre kao što su MLBB i PUBG Mobile, dok će singlplejer igre imati nagradni fond od 25.000. To znači da će pobjednik eFootballa i Tekkena dobiti 2.000, drugoplasirani 8.000, a trećeplasirani 5.000.

I Crna Gora će imati svoje takmičare u čak tri naslova, pa će nas tako predstavljati CS:GO reprezentacija koju predvodi Vučeta Šćepanović, u igrici TEKKEN 7 boje Crne Gore braniće Branko Jugović, a u e-Footballu Bojan Tatar.

TEKKENN 7

Najuzbudljivija i najkompleksnija borilačka video-igra TEKKEN 7 bez sumnje je grafički najviše prilagođen simulaciji borbe, a zbog animacija udaraca i 3D kretnje izdvaja se od konkurenata. Ono što je privuklo mnogo ljudi da zaigraju Tekken je prezanimljivi fiktivni i nadljudski aspekt igre u kombinaciji s realizmom pravih borilačkih sportova kao što su kungfu, boks, kik-boks, muay thai, borilački sambo, kapuera, džudo, rvanje, karate, tekvando, aikido... Većina poteza u TEKKEN-u već postoje u pravim borilačkim sportovima i jedan potkovan poznavalac borilačkih sportova ih može sve prepoznati i nazvati pravim imenom.

Grupa u kojoj je naš takmičar Branko Jugović
Grupa u kojoj je naš takmičar Branko Jugovićfoto: SESCG

Naš reprezentativac Branko Jugović zaslužan je što TEKKEN 7 zajednica iz dana u dan u Crnoj Gori raste. Branku ovo neće biti prvi put da predstavlja našu zemlju na jednom ovakvom takmičenju. Naime, prije pola godine bio je naš predstavnik na EP u Bakuu.

”IESF takmičenja su specifična kada je Tekken u pitanju. Svi drugi globalni turniri pod okriljem ‘Tekken World Tour’ okupljaju najbolje igrače, nevezano iz koje zemlje potiču. Pa tako, recimo nerijetko možemo vidjeti u top 16 ili top osam fazi takmičenja više igrača iz jedne zemlje. Obično dominiraju Južna Koreja, Japan, Pakistan i SAD, a sve zemlje iz Evrope posmatraju koju jednu regiju koja parira ovim četiri državama koje drže dominaciju. Ova dominacija nije moguća na IeSF svjetskom prvenstvu, jer samo jedan igrač može da predstavlja jednu zemlju, te s toga možemo tu vidjeti mnogo igrača koji do sada nisu izborili neke bitnije pozicije kroz Tekken World Tour”, ističe Jugović te dodaje da Crna Gora i većina zemalja sa Balkana nisu uvrštene na spisak TWT zemalja, tako da nemamo pravo na ova takmičenja.

”Stoga je IeSF jedinstvena prilika za nas, a i za mnoge druge igrače iz raznih zemalja širom svijeta”, dodaje Jugović.

Branko Jugović
Branko Jugović foto: Miloš Todorović

On podsjeća da ćemo na Svjetskom prvenstvu na Baliju moći da vidimo jedne od najboljih svjetski takmičara.

”Tu je Arslan Ash koji predstavlja Pakistan i po mnogima najbolji igrač na svijetu i koji je broj jedan favorit za osvajanje pehara. Koreju na Baliju će predstavljati Jokre koji je izborio prvo mjesto u nacionalnim kvalifikacijama. Onda tu je Double iz Japana, takođe jedan od najboljih na svijetu. Pa onda je tu i Book sa Tajlanda koji je bio u top tri na mnogim globalnim takmičenjima, osvojivši treće mjesto na CEO 2021 i drugo mjesto na CEO 2022 turnirima, i definitivno jedno od najvećih imena kada je Azija u pitanju”, otkriva koji su po njegovom mišljenju favoriti u njegovoj igrici.

Jugović će u okviru grupe snage odmjeriti sa takmičarima iz Japana, Koreje, Alžira i Libije.

”Bez puno razmišljanja možemo reći da je Crna Gora u paklenoj grupi, jer su tu čak dva favorita za osvajanje turnira, Jokre iz Južne Koreje i Double iz Japana. Druge dvije zemlje u našoj grupi su Alžir i Libija, i o njihovim predstavnicima se malo zna. Kao i u Bakuu kad nismo imali baš sreće sa žrijebom, gdje smo po mnogima bili u najjačoj grupi, isto nam se dešava sad i na Baliju. Ali, ovo svakako nije demotivišući faktor, već vrlo motivišući, jer ću imati priliku da se oprobam sa najvećim imenima iz svijeta Tekkena, što je privilegija samo po sebi”, smatra Jugović.

E-FOOTBALL

Gejmeri koji u stvarnom životu vole fudbal, često se odlučuju za simulaciju ove igrice. Možda će takmičarima u ovoj konkurenciji biti najteže, s obzirom na to da su u roku od godinu dana sa PES-a morali da pređu na novu i potpuno izmijenjenu verziju e-Football, pa gejmeri nemaju toliko sati igranja kao kod drugih naslova.

Grupa u kojoj je naš takmičar Bojan Tatar
Grupa u kojoj je naš takmičar Bojan Tatarfoto: Sescg

No, naš predstavnik je spreman. Bojana Tatara ljubitelji simulacije ne znaju samo kao dobrog igrača u modu 1v1 u kojem će se takmičiti i u Indoneziji, već i kao kapitena e-kluba Budućnost sa kojim je u modu 11v11 protekle sezone osvojio čak dva trofeja Ligu divizije i Ligu šampiona. On nas je predstavljao i na Evropskom prvenstvu koje je u skopu e-Festa početkom septembra održano u Podgorici, gdje kad je žrijeb u pitanju nije imao puno sreće. Naime, Bojanu je dopala najteža grupa, proglašena za “grupu smrti” na pomenutom takmičenju.

”Kada je u pitanju moja grupa, mogu reći da sam imao više sreće nego na Evropskom prvenstvu. Naime u grupi su mi Uzbekistan, Gana, Surinam i Palestina. Iskren da budem za mene lično totalne nepoznanice, ali u komunikaciji sa ostalim svjetskim igračima došao sam do saznanja da nisu bas kvalitetni. Svakako na meni je da budem spreman i makisimalno fokusiran i nikako da potcjenjujem protivnike”, ističe Tatar.

Bojan Tatar
Bojan Tatar foto: Sescg

On tvrdi da je iz grešaka koje je sebi dopustio na Evropskom prvenstvu sam dosta naučio i sigurno neću iste ponoviti.

”Što se tiče mojih očekivanja, iskren da budem prolazak grupe je odlična stvar, da uđem u TOP 32, pa nakon toga da vidimo dokle možemo da guramo. S obzirom na to da imamo 72 reprezentacije u e-Footballu, mislim da nije mala stvar da se jedna mala Crna Gora nađe među najbolja 32 e-fudbalera. Svakako cilj mi jeste i korak dalje da pođem, ali polako. Neću da trčim pred rudu. Mogu samo reći da ću dati sve od sebe da predstavim našu državu u što boljem svjetlu”, obećao je Tatar.

CS:GO

Kad je u pitanju jedna od najstarijih igrica, ukupno 31 zemlja će nastupati na Baliju, u jednom od najpopularnijih e-Sport naslova, Counter Strikeu.

Nagradni fond u ovoj igrici od čak 100.000 dolara najveći je do sada kada su u pitanju Evropska i Svjetska prvenstva. Takmičenje će okupiti neke od trenutno najboljih ekipa regiona i svijeta, a pored makedonske ekipe “Bluejays” koja će pokušati da odbrani duplu titulu osvojenu na prošlom Evropskom i Svjetskom prvenstvu, imaćemo priliku da gledamo i našu reprezentaciju.

Hoće li reprezentacija Crne Gore uspjeti da proće svoju grupu?
Hoće li reprezentacija Crne Gore uspjeti da proće svoju grupu? foto: Sescg

Crna Gora se nalazi u grupi E, zajedno sa reprezentacijama Belgije, Njemačke i Češke. Sa Belgijom je naša reprezentacija već imala priliku da se susretne na Evropskom prvenstvu koje je održano u Oradei (Rumunija), a tada je naša reprezentacija slavila rezultatom 16:13. No, naša reprezentacija neće nastupiti u istom sastavu kao na Evropskom.

Njemačka i Češka važe za izuzetno ozbiljne protivnike, međutim sve zavisi od konačnog sastava koji će se pojaviti na Baliju, te iako se naša reprezentacija nalazi u izuzetno teškoj grupi, postoji optimizam da se ista može proći, i plasirati u playoff fazu.

Kada je u pitanju format samog takmičenja, igraće se “round robin” format grupa što znači da će svaka ekipa igrati protiv svakog protivnika u njenoj grupi, a dvije najbolje ekipe će se plasirati u narednu, “Play in eliminacionu fazu” gdje će se naći osam najboljih timova koji će se boriti u BO3 mečevima za prolaz u narednu fazu. Posljednju fazu turnira sačinjavaće osam timova i to Indonezija kao domaćin prvenstva, četiri ekipe koje su regionalni osvajači, a među kojima je i Makedonija, kao i tri ekipe iz “Play in eliminacione faze”.

Finale će se igrati BO5, a s obzirom da se posljednja faza takmičenja igra u formatu “dupla eliminacija”, ekipa koja se plasira u finale iz gornjeg dijela bracketa, će imati jednu mapu prednosti.

Na Svjetskom prvenstvu u CS:GO Crna Gora će igrati u sljedećem sastavu:

Vučeta Artie Šćepanović

Milutin Consume Jovanović

Ranko Role Rostović

Ildiar Scorpion Demirović

Đorđije Djoshun Todorović.

DOTA 2

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo počeće upravo takmičenjem u naslovu DOTA 2. Defense of the Ancients (DotA) je igra koja je započela MOBA (multiplayer online battle arena) žanr gdje više igrača se simultano “bori” na jednoj mapi - areni. U pitanju je komplikovana i teška igra, a poenta iste je srušiti protivničku bazu prije nego protivnik sruši vašu. To ćete odraditi koristeći jednog od preko 100 heroja koje nudi Dota 2 odmah na početku igre. U tome će vam pomoći još četiri igrača koji čine vaš tim kao i kripovi (armije) kontrolisani od strane kompjutera koji svakih 30 sekundi jurišaju prema protivničkoj bazi.

Crna Gora nema predstavnika u ovoj igrici jer naša reprezentacija nije prošla eliminacionu fazu.

U ovom naslovu takmičiće se 24 države u Indoneziji. Turnir će se igrati u singl eliminacionom sistemu osim glavnog eventa (top 8) koji se igra u duplom eliminacionom sistemu. Grupna faza sastoji se od četiri grupe nakon koje će posljednje dvije ekipe iz svake grupe biti eliminisane. Nakon toga ide eliminaciona faza u kojoj će još osam timova završiti takmičenje. Dakle, na glavnom eventu ostaju osam najjačih ekipa od kojih samo jedna može postati novi šampion. Na osnovu prethodnih rezultata, ukoliko se u naredne dvije sedmice ne dogode značajne izmjene unutar same igre (novipeč), prema mišljenju našeg ambasadora Pavla Štruranovića najbolju šansu imaju igrači iz Bugarske. U ekipi Bugarske je Bozhidar bzm Bogdanov, jedan od najboljih mid igrača na svijetu koji je u aktivnom rosteru ekipe OG. Međutim, po rejtingu (MMR) daje realnu šansu i momcima iz Brazila, čiju ekipu čine igrači najboljih timova iz SA regije. Takođe smatra da momci iz Libana imaju dosta iskustva, te vjerujem da će i oni ostvariti zavidan rezultat.

PUBG

Bojno polje nepoznatih igrača (PUBG) smatra se jednom od najpopularnijih igara žanra “kraljevska borba”.

U ovoj igrici neće biti toliko takmičara kao i u prethodnim igrama, pa su reprezetnativci podijeljeni u dvije grupe. Zanimljivost je ta što u PUBG mobile će se takmičiti samo dvije ekipe iz Evrope, što ukazuje na slab nivo igre na ovim prostorima. To je ujedno i velika priliku za sve igrače da se ubuduće aktiviraju i predstavljaju svoju zemlju na prestižnim takmičenjima u ovoj igrici.

MOBILE LEGENDS: BANG BANG

Mobile Legends: Bang Bang, takođe spada u žanr borbena arena (MOBA). Za sedam godina koliko je na tržištu stekla je veliku popularnost širom svijeta. Ipak najviše uspjeha u ovoj igrici imaju gejmeri iz jugoistočne Azije. U pitanju je igrica sa najvećim mjesečnim brojem igrača od 100 miliona, te je ovo igrica koja je ostvarila zaradu od milijardu američkih dolara svih vremena sa 44 procenta svog prihoda koji potiče izvan Azije, što je čini najboljom mobilnom igrom svog žanra sa najglobalnijom privlačnošću. Ni u ovoj igrici Crna Gora na SP neće imati predstavnika.

Bonus video: