Pavle Nikolić predstavljaće Srbiju u naslovu TEKKEN 7 na predstojećem Svjetskom prvenstvu u e-sportu

Iskustvo u borilačkim vještinama koristi i u virtuelnim borbama

Njegov nik je “The Apha and The Omega”, a u intervjuu za “Vijesti” otkriva šta očekuje od SP-a, ali i kako se zainteresovao uopšte za TEKKEN

2469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SESE
Foto: SESE

Svjetsko prvenstvo u e-sportu uskoro počinje, a i Srbija će poput Crne Gore imati predstavnika u tri ista naslova- e-Football, CS:GO i TEKKEN7. Zvanični prvak Evrope u simulaciji fudbala Marko Roksić Roksa pokušaće i na Baliju da opravda ulogu favorita. Trećeplasirana ekipa sa EP u Rumuniji u naslovu CS:GO, takođe će jurišati na jednu od medalja. Jedini predstavnik Srbije koji nema pretjeranog iskustva kad su ovakva velika takmičenja u pitanju je reprezentativac u TEKKEN 7 igrici Pavle Nikolić. Međutim, obećava da će u svim mečevima pružiti maksimum, jer iskustvo iz Bakua mu je mnogo značilo, te prvenstvo na Baliju dočekuje spremniji.

Njegov nik je “The Apha and The Omega”, a u intervjuu za “Vijesti” otkriva šta očekuje od SP-a, ali i kako se zainteresovao uopšte za TEKKEN.

Pavle, svjetsko prvenstvo u e-sportu se bliži, odrađen je žrijeb i ti si u grupi H. Kako ti se čine protivnici, jesi li imao vremena da ih istražiš?

Protivnici mi se čine fantastično, provjerio sam ih sve i to su odlični igrači koji imaju više iskustva od mene na ovako većim scenama, pogotovo reprezentativci iz Marokoa i Saudijske Arabije. Raduje me što ću već u grupnoj fazi igrati sa ljudima koji su ovoliko dobri i nadam se da ću biti dovoljno dobar tih dana da ih pobijedim.

Predstavljao si svoju zemlju i na EP koje je održano u Bakuu, međutim nijesi uspio da prođeš grupnu fazu. Koliko ti je ovo takmičenje pomoglo da se ujedno pripremiš za Bali i vidiš gdje griješiš, kako te greške ne bi ponovio?

Prethodno takmičenje me je više spremilo, nego što sam očekivao. Upoznao sam odlične ljudi i sa nekima se čak i sada spremam za turnir koji slijedi. Nažalost nisam izašao iz grupne faze, nervi su imali uticaj na mene, jer je ovo bio prvi Tekken turnir na velikoj sceni koji sam imao. Srećom, uz dosta rada na sebi i sam sa sobom, kao i uz pomoć svojih prijatelja, sam prešao preko te treme i jedino šta osjećam je uzbuđenje za ovaj turnir.

Kad je u pitanju TEKKEN 7, tu dominiraju igrači iz Južne Koreje, Pakistana, Japana, SAD. S obzirom na to da iz tih zemalja dolazi na turnir samo po jedan igrač, koliko će Evropljanima biti lakše da se dokažu u ovoj igri?

Ne bih smio išta da kažem, jer Evropa ima ozbiljno kvalitetnu scenu sa pretečom igrača koji su i više nego sposobni da uzmu poziciju najbolje poput JoKa, Super Akouma, Kuroten, Fergus, Sephiblack i još mnogi. Čak i mi i naše komšije imamo veoma kvalitetnu scenu sa igračima kao što su Cold Heart, Baghera, Void, Yamato, Rogue_Identity, Leather Warlord, Baghera, Novi i, moram da ga spomenem, Kripi Čika, dark horse naše scene, čovjek koji čak i ne igra ovu igru više, ali je konstantno na mom i Voidovom nivou. Kako se scena na prostoru Balkana razvija, tako ćemo polako izaći na svjetsku scenu.

foto: SESE

Postoji puno borilačkih video-igara, zašto si ti izabrao TEKKEN7?

Da budem iskren, to je prva borilačka igrica koju sam ikada pipnuo, tj. Tekken 3 da budem precizniji. Sjećam se da sam pitao svog oca da li se u igrici zove neko “Pavle”, na šta je rekao da je ime Paul samo engleski način da se kaže moje ime i naravno da sam njega uzeo. Nakon toga me je pobijedio svaki meč ikada. Međutim, ja to kao trogodišnjak nijesam shvatio kao moje nepoznavanje igrice, već sam smatrao da me je pobijedio zato što je njegov karakter s kojim je igrao najjači. Tada sam zatim prešao da igram Jina na kome sam doživotno ostao. Sasvim slučajno, poslije dvije decenije, sam saznao da je on ipak bio najjači lik u toj igrici, tako da je bilo neke istine u mom ranijem razmišljanju.

Teken izdvaja i to što, kad su karakteri u pitanju, nema dominacije. Koji je tebi omiljeni i hoće li biti zastupljen na Baliju?

Moja omiljena dva lika koja koristim će sigurno biti zastupljeni na turniru jer su veoma popularan izbori i znam barem jednog igrača koji će ih koristiti sigurno, osim mene naravno (smijeh). Nijedan lik ne dominira turnirima, postojao je kratak period na početku igre i negdje u trećoj četvrtini igre gdje su dva lika bila vrlo zastupljena, to su Jack 7 i Leroy Smith, ali osim toga svaki lik je imao neku vrstu turnirskog uspjeha. Van turnira postoje likovi koji su prosto bolji od drugih, malo više nego što bi, po mom mišljenu, trebalo da bude.

Vještinu junaka sa kojim igraš si usavršio, no kod ove igrice bitna je i brzina kojom isti reaguje. Je li teško uvijek brzo reagovati i biti skoncentrisan na igru, s obzirom na to da se na turnirima nekad igra i po više mečeva dnevno?

Baš kao što si rekla, imati odlične reakcije je više nego potrebno, ali i predviđanje šta će protivnik da uradi je podjednako bitan faktor i za to je potreban maksimalan fokus, pogotovo na sceni poput ove. Naravno da je teško, ali zato je i baš zabavno biti u tom stanju uma gde postoje dve osobe, ti i protivnik i obostrana želja za pobedom, nema puno stvari koje mogu da rekreiraju taj divan osjećaj!

Mnoge igrače kod TEKKENA 7 privuklo je to što je dosta pokreta u igrici skinuti iz borilačkih sportova poput kungfua, boksa, kik-boksa,džudoa, karatea, tekvandoa, aikidoa. Koliko si i sam poznavao borilačke vještine prije nego si počeo da igraš ovu video igru?

Zapravo mnogo više nego što bi čovjek očekivao, trenirao sam shotokan karate sedam godina i bio sam takmičar, kyokushin karate tri godine gdje sam redovno imao mečeve sa veoma iskusnim borcima i trenutno treniram MMA u elitnom MMA klubu gdje sam zavolio Greco-Roman i freestyle wrestling, BJJ i džudo. Privatno sam učio i muay thai, box i kickbox jer vjerujem da su sve jako bitne vještine za bilo koga ko želi da trenira MMA. Moji likovi zapravo treniraju većinu vještina ili neki drugi oblik istih, čak moj glavni lik, Jin, prešao je sa “shotokan” verzije karatea na kyokushin karate, u isto vrijeme kada sam i ja to uradio i to je samo jedna velika srećna slučajnost.

Poznato je da u TEKKENU 7 ima preko 50 karaktera, a svaki ima lista poteza od 100 do 200 po karakteru. Da bi ga igrao dobro, moraš da poznaješ, ne samo pokrete svog junaka, vać i onoga protiv kojeg se boriš. Koliko je teško upamtiti većinu i koliko si sati morao da provodiš igrajući TEKKEN da bi mogao danas da predstavljaš svoju zemlju na takmičenjima poput Svjetskog prvenstva?

Veoma je teško i veoma zahtjevno jer je obiman i precizan posao. Dok postoje neke univerzalne stvari koje svi likovi imaju, dosta poteza se razlikuju po frejmovima, koju vrstu praćenja ima, da li ima nastavke iz određenih stvari itd. Za neku prosječnu osobu koja nema želju za takmičenjem, već samo želi da nauči da igra iz zabave, nije potrebno puno vremena, ali za spremanje za nekakav ovakav događaj to su stvarno hiljade sati koje moraju biti kvalitetno utrošeni.

Kakva je TEKKEN zajednica u Srbiji i misliš li da bi igrica bila popularnija da se ne plaća?

Scena u Srbiji je dobra, zdrava i raste iz dana u dan uz pomoć svih u njenoj zajednici i jako mi je drago što idemo u nekom pozitivnom smjeru zajedno sa ostalim državama Balkana pa i cijelog svijeta. Bila bi sigurno popularnija, ali to bi dovelo dosta drugih problema koji bi imali više negativan, nego pozitivan uticaj.