Bagovi popravljeni, igra unaprijeđena

Spajanjem četiri servera u jedan je cilj da se napravi življa i aktivnija atmosfera, te to nikada nije loš potez, pogotovo ako uz to dodate i veoma lagan, ali istovremeno kompetitivan event

13261 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Diablo Immortal je dobio još jedan redovan apdejt u kojem se osim novih eventa, popravljenih bagova i malih unapređenja ovog puta po prvi put javlja i spajanje servera. Napokon, nakon toliko mjeseci dolazi apdejt u kojem će četiri servera biti spojena u jedan. I dalje će svaki server biti zaseban u “log-in” fazi, ali sva četiri djeliće isti virtuelni svijet. Nema više traženja još trojice igrača satima da biste odradili neku tamnicu ili pak napali podrum. Otvaranje velikih teških kovčega za koje je potrebna grupa od četvorice avanturista, više neće biti samo san. Novi, spojeni server, biće aktivniji nego što je ijedan od četiri servera ikada bio. Serveri u pitanju su:

-The Butcher

-Stone of Jordan

-The Void

-Cathedral of Light

Ovo spajanje servera dovelo je veliku pometnju u redove svakog od njih…Kako i ne bi, ipak svaki server ima svog Imortala, svoje sjenke na vrhu liste, najdominantnije igrače i slično. Glavno pitanje koje je svaki igrač postavio sebi je upravo koji je server najjači od svih? Takođe, vrlo bitno pitanje je: ko će od četiri postojeća Immortala biti odabran kao novi i jedini Immortal novog spojenog servera?

Za sada je još uvjek nemoguće precizno odrediti koji je zaista najjači server, ali ono što je sigurno je da su trenutno imortali članovi klana “My Little Pony” sa servera “Cathedral of Light”. Njihova vladavina traje već sedam nedjelja, te su zbog toga prvi na listi dominacije koja je bila odrednica po kojoj se novi Imortal odabrao. Applejack je novi Imortal koji će upravo zahvaljujući spajanju servera biti na toj poziciji duže nego iko prije, a najvjerovatnije i poslije njega. Takođe je bitno napomenuti kada je rejting u pitanju da su magovi našeg servera (Stone of Jordan) i dalje najvrsniji od svih, te da naš najbolji mag Soliris daleko bježi drugoplasiranom Araby koji je prilikom spajanja servera ostao bez klana.

Nije jedini koji je na ovaj način oštećen od strane Blizarda, ali nadam se da će se problem ubrzo rješiti, te da će biti i kompenzacije povodom novonastalog problema.

Kada su barbari u pitanju, opet smo prvi na listi zahvaljujući Zeku koji je samo za jedan poen iznad drugoplasiranog Kenšija. Monkovi Imortalovog servera su ubjedljivo najjači uzevši prva tri mjesta, dok je naš Roxy na tek četvrtoj poziciji.

Lovci na demone servera The Void su daleko ispred svih, plasirani su na prva tri mjesta dok je naš najjači lovac, Zelda tek četvrti na listi. Kada su u pitanju krusaderi, mi smo na tek osmom mjestu, dok je prvi Bye takođe sa The Void servera.

Zanimljivo je da nakon njega slijedi pet krusadera sa The Butcher servera, tako da je to prvo mjesto veoma klimavo za njih. Na listi nekromancera nijesmo ni u prvih deset, mada oni su nam oduvijek i bili najslabija karika. Prvi nekromancer na spojenom serveru je Moobzy sa The Butcher servera.

Interesantno je da je naš mag Soliris jedini koji se može porediti sa ubjedljivo najjačim avanturistom u Utočištu, Arčijem. Oba imaju preko 8000 rejting, ali je Arči za nekoliko stotina poena bolji. Njih dvojica jedini su igrači na ovom novom serveru koji su uspješno odradili nivo 200 izazovnih anomalija.

Ako su imortali odabrani putem broja dominacije koju posjeduju, kako onda rankirati sjenke? Da li ih je uopšte i moguće rankirati? Neki su bili sjenke duže od drugih, pa iz tog razloga ove sedmice neće biti Rata Sjenki. Naprotiv, od sljedeće sedmice počinje novi krug u kojem će se odrediti deset najjačih klanova sjenki. Nakon toga sljedi napad na presto samog Imortala. Ipak, biti sjenka je privilegija. Nijeste u obavezi svakodnevno provoditi četiri sata samo na odbranu podruma, zatim još jedan sat da odradite dnevne zadatke, pa još vremena da odradite Kionov odred.

Mnogo obaveza imaju imortali, dok sjenke sa druge strane bivaju nagrađene za samo postojanje. One rade koliko im se radi, i kad im se radi. Potrebno im je manje od 20 minuta da odrade svoje dnevne zadatke, a ukoliko nijesu voljni čak ni ne moraju napadati podrum. Želim takođe napomenuti da su trenutno najjači igrači na novom spojenom serveru članovi Sjenke.

Diablo
foto: Printscreen

Nov Event

Festival Zore ime je najnovijeg eventa koji je izašao sa ovim apdejtom. U pitanju je možda i najlakši event do sada. Sve što trebate je ubiti 9000 čudovišta širom svijeta u roku od 12 dana. Već prvog dana sam ubio 3000, pa je jasno zašto je ovaj event tako lagan. Ipak, postoji rang lista na osnovu koje se dobijaju dodatne nagrade.

Rang lista se dijeli na klansku i personalnu. Personalna je manje bitna jer su nagrade mnogo slabije, dok je klanska rang lista veoma važna zbog legendarnih kresti, legendarnih, ali i set ajtema koji su na kocki. Moj klan Defiance je trenutno drugi na listi i nastojimo osvojiti prvo mjesto. Put je dugačak, ipak je ovo tek prvi dan, te se nadamo najboljemu. Event traje 12 dana počevši od dana spajanja servera. Nakon svršetka eventa nagrade na osnovu rang liste biće poslate svakom pojedincu u mail unutar igre.

Ovo je odličan event za situaciju spajanja servera. Kompetitivan je, ali i lagan, svi ga mogu odraditi. Još jedna vrhunska strana ovog eventa je sabiranje ubistva svih igrača servera, koje na svakih tri miliona donosi dodatnih tri odsto šanse za pronalazak magičnih ajtema. Magični ajtemi su ajtemi vrijednosti plave ili iznad. U kombinaciji sa personalnim procentualnim povećanjem za pronalazak ovih ajtema iz paragon talent drveta ili unaprijeđenih legendarnih gemova možete dostići čak 80% šanse za pronalazak magičnog ajtema.

Ovo u prevodu znači da skoro svako ubistvo dropa ajtem visokog kvaliteta, pa će igrači imati više materijala za unaprijeđenje istih.

Uz novi event stigao je i novi sistem kraftovanja set ajtema. Tako je, zeleni, set ajtemi se sada mogu napraviti po vašem izboru, ali njihov kvalitet i dalje zavisi od kocke. Ukoliko reciklirate neželjeni set ajtem određene težine (Hell 1, 2, 3, 4, 5) dobićete odgovarajući Wisp.

Wisp je materijal koji se upotrebljava u kombinaciji sa Svjetlucavim šardom da kreirate željeni set ajtem. Imajte na umu da svaki Wisp mora biti jednake vrijednosti (Hell 1, 2, 3, 4, 5) da biste sklopili jedan ajtem te vrijednosti. Ovo je dalo smisao neprestanom farmanju tamnica jer sada konačno možete sebi kraftovati set koji ste oduvijek željeli.

Osim setova, tu je i mogućnost kraftovanja legendarnih gemova vašeg izbora. Za kraftovanje jednog takvog gema potrebno je skupiti 40 specijalnih bisera kojih imate pravo kupiti samo jednom sedmično i to za 800 hiltova. Osim kupovine ovi biseri mogu se dobiti putem odrađivanja raznih eventa, ipak, nije lako sakupiti 40 komada te je veoma bitno odabrati legendarni gem koji najbolje pristoji vašem stilu igre. Sljedeći kraftovani legendarni gem je ipak nekoliko mjeseci daleko.

Na moju nesreću ekspedicije bivaju resetovane prije nego li sam stigao do kraja. Postoji pet ekspedicija i svaka sljedeća je sve teža i teža. Mislio sam da ne postoji vremenski rok za rješavanje istih, dok nijesam jutros vidio da je ostalo još samo 20 dana do njihovog resetovanja. Nadam se da ću odraditi barem četiri od šest ekspedicija prije njihovog resetovanja. Ove ekspedicije donose vrlo vrijedne nagrade u vidu legendarnih kresti, zlata i platine.

Jako je bitno odraditi maksimalan broj ekspedicija prije nego li se resetuju 15. decembra.

Market

Spajanje servera je donijelo još dobrih vijesti, pogotovo kada je u pitanju Market. Cijene na marketu postale su veoma niske u zadnje vrijeme zbog male aktivnosti igrača, te samim tim i male potražnje za ajtemima koji se mogu pronaći na marketu. Nakon spajanja servera cijene su u potpunosti resetovane, pa je sada ponovo moguće dobrano zaraditi i nakupiti se što više platine do sljedećeg pada cijena. Jedan od primjera je cijena legendarnog gema Feniksov Pepeo koja je sa 25000 platine skočila na 50000. Naravno, bitno je napomenuti da se na market mogu prodavati samo legendarni gemovi dobijeni putem vječnih legendarnih kresti.

Ukoliko ste, kao i ja f2p igrač, nećete premnogo zaraditi na tome. Zato su tu obični gemovi kao i magično kamenje čija je cijena sa 600 platine porasla na 950.

Ukoliko se pitate šta je sa eventom regrutovanja prijatelja koji je navodno završen još 8. novembra, on će trajati sve do Nove godine. Ovo su super vijesti za one koji planiraju kreirati po tri akaunta sa strane i sami ih izlevelovati do 60. nivoa da pokupe brojne nagrade u vidu legendarnih i običnih kresti, gemova, kao i eksluzivnog unikatnog skina za vaš portal. Ukoliko pak nijeste regrutovali niti jednog novog igrača požurite, jer isto je dozvoljeno samo do 15. decembra, a levelovanje istih do kraja ove godine.

Vladimir Roganović
Vladimir Roganovićfoto: Miloš Todorović

Dodatne informacije u vezi spajanja servera:

- Bićete u mogućnosti da se ulogujete u vaš novi server kada se spajanje završi.

- Proces logovanja vaših karaktera ostaje isti. Moraćete se logovati putem vašeg originalnog servera. Nijedan karakter nije obrisan.

- Paragon level novog spojenog servera odgovaraće najvećem paragon levelu među spojenim serverima. Dakle, u pitanju je nivo najstarijeg servera (Server dobija dva paragon nivoa dnevno).

- Ukoliko novi server ima nekog sa istim imenom karaktera, ratnog benda ili klana, broj će automatski biti dodat na kraju istog. Takođe, će svaki igrač koji bude pogođen ovom situacijom dobiti jedan besplatan token za izmjenu imena.

- Pojačani batl pas biće podijeljen kroz servere, dok će progres istog biti specifičan za svakog karaktera.

- Vaš karakter će zadržati sve svoje ajteme uključujući opremu, materijale, gemove, kozmetiku i slično.

- Vaš karakter će zadržati sve svoje prijatelje.

- Vaš karakter će ostati u istom klanu.

- Vaš karakter će ostati u istom ratnom bendu.

- Vaš karakter će zadržati svoj rank kao i rejting u borbenom polju.

- Sve rang liste biće iznova rankirane nakon spajanja servera.

- Svaka prodaja listirana u Marketu biće i dalje validna na spojenom serveru. Preporučena vrijednost ajtema biće resetovana ili postavljena, u zavisnosti od srednje vrijednosti svih spojenih servera.

- Rekordi u prvom prelasku izazovnih anomalija biće zadržani.

- Imortal sa najvišim brojem dominacije postaće novi Imortal. Svi ostali Imortali biće vraćeni na status avanturiste i adekvatno kompenzovani.

- Prethodne vladavine Imortala ostaće upisane na Zidu Časti.

- Sjenke i avanturisti zadržaće svoj progres nakon spajanja servera.

- Rat sjenki biće stopiran na sedmicu dana da bi se svi klanovi sjenki adekvatno pripremili.

Rekao bih da je ovo apdejt na bolje, što nije tako česta pojava u besplatnim igricama današnjice, pogotovo ne onim koje se mogu igrati na mobilnim telefonima. Ipak, spajanje servera u cilju življe i aktivnije atmosfere nikada nije loš potez, pogotovo ako uz to dodate i veoma lagan, ali istovremeno kompetitivan event koji će igračima probuditi želju za igrom. Nadam se uspjehu mog klana na ovom eventu, a ostalima želim puno sreće.

Bonus video: