Očekivanja su nam uvijek velika

Predsjednik Saveza elektronskih sportova najveće nade polaže u e-fudbalera Bojana Tatara

13468 pregleda 4 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Svjetsko prvenstvo u e-sportu počinje 30. novembra na Baliju, a reprezentacije iz čitavog svijeta takmičiće se u šest naslova igrica. Crna Gora imaće svoje predstavnike u tri: ekipu koja će se takmičiti u Counter Strike Global Offansive igrici, Tekken7 igrača i jednog e-fudbalera.

Svjetska gejmnig federacija ove godine za organizaciju Svjetskog prvenstva odabrala je tropsku destinaciju, preko 120 zemalja svijeta šalju svoje predstavnike na Svjetsko prvenstvo na Baliju. Pored toga što je atraktivna turistička destinacija, Indonezija je zemlja sa najbrojnijom gejming zajednicom i broji preko 50 miliona aktivnih gejmera. Najveći događaj u svijetu gejminga srušiće sve do sada postavljene rekorde, kako po broju takmičara, tako i po broju publike koja će biti prisutna svih dana prvenstva. O tome u prilog govori i činjenica da će sam događaj pratiti sudije iz Ginisove knjige rekorda, nakon čega će biti postavljen i novi Ginisov rekord!

Našu Counter Strike Global Offansive ekipu koja broji pet članova predvodi poznati gejmer Vučeta Šćepanović, a pored njega istu čine Milutin Jovanović, Ranko Rostović, Ildar Demirović i Đorđije Todorović. U najpopularnijoj simulaciji sporta današnjice - e-Fudbalu 2023, Crnu Goru će u modu 1v1 predstavljati kapiten ekipe e-Budućnost Bojan Tatar, dok će u Tekken7 igrici boje naše zemlje braniti Branko Jugović.

Zajedno sa takmičarima iz Crne Gore na Svjetsko prvenstvo ide i predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć, koji će učestvovati na godišnjoj konferenciji IESF-a na kojoj će se glasati o izmejnama statuta, novom predsjedniku i board memberima.

Za ovo Svjetsko prvenstvo Indonezija je počela pripreme mnogo ranije, radi razmjera takmičenja bilo je neophodno da obezbijede čak tri borilišta veličine fudbalskog stadiona, a pored igrica u kojima će naši takmičari uzeti učešće tu su i Dota2, PUBG Mobile, Mobile Legends Bang - Bang.

Ovo je takođe i prvi put u istoriji da na Svjetskom prvenstvu možemo, pored PC i konzolnih igrica da vidimo i mobilne igrice, a razlog za to je upravo što 70 odsto gejmera sa Azijskog tržišta igraju igrice na telefonu.

”Očekivanja od naših predstavnika su uvijek velika. Svi momci su se pripremali, tako da sve je moguće. Najviše očekujemo od e-fudbal reprezentavica Bojana Tatara”, priznaje predsjednik SESCG-a Filip Šoć. On smatra da nijesu svi naši gejmeri imali sreće kad je žrijeb u pitanju.

”Pa grupa za e- fudbal je dobra, mislim da sa tim takmičarom Tatar lagano može da se nosi. Što se CS:GO grupe tiče nije loša i oni bi mogli da prođu grupu. Međutim Tekken grupa u kojoj je naš Branko je sigurno najteža na cijelom takmičenju, tako da će on, siguran sam da se namuči da dobije protivnike”, ističe Šoć.

Naša CS:GO reprezentacija okupljena je pred samo Svjetsko prvenstvo, te nijesu imali neke veće pripremne turnire, no sagovornik Vijesti smatra da to neće pretjerano uticati na njih.

Pa CS:GO reprezentacija je na okupu vec tri mjeseca, pripreme su većinom bile on line. Ali je energija u ekipi odlična i momci se super slažu. Tako da očekujem dobar rezultat.

Branko i Bojan su nas predstavljali na Evropskim prvenstvima, za razliku od Branka Bojan je imao više turnira u lanu. Šoć ne krije da su upravo lan takmičenja bitna kako bi gejmeri održali formu.

”Mnogo je bitno igrati što više lan turnira, jer je to pravo iskustvo i trening za velika takmičenja. A i potpuno drugačije je odnos prema igri nego kad je online”, ističe Šoć.

Sem naših reprezentativaca za koje će i on i Nikoleta Vukčević koja će izvještavati sa turnira za društvene mreže Saveza elektronskih sportova Crne Gore navijati, Filip je otkrio i koji to takmičari ali i ekipe važe za favorite u određenim igricama:

”Pa za Dotu 2 će biti dosta timova među kojima Bugarska koja ima OG pro igrače. Dota 2 će biti i najzanimljivije takmičenje za mene, jer je to i igrica uz koju sam odrastao i igrao je dugo vremena”, priznaje Šoć.

Što se tiče CS:GO takmičenja ta njega su favoriti aktuelni Evropski šampioni.

”Makedonija ide na drugu uzastopnu krunu. Svetski su prvaci bili prethodnog puta i dva puta Evropski, tako da mislim da će i ovoga puta odnijeti pobjedu. Što se e-Footballa tiče Marko Roksić Roksa iz Srbije, takođe Evropski prvak uz igrače iz Adria regije će sigurno biti u samom vrhu. Tekken7 Italijanu dajem najviše sanse, jer je mnogo iskusan i pokazao je najviše znanja u dosadašnjim takmičenjima”, otkriva svoje favorite Šoć.

Osvrnuo se i na to što ove godine na SP nemamo predstavnika u mobilnim igricama.

”Mobilne igrice su za naše tržište malo manje popularne takmičarski, tako da tu očekujem dominaciju nekog s azijskog kontinenta”, kaže Šoć koji na svim takmičenjima prati naše gejmere. Ne krije da koliko je bitno za naše takmičare da budu dio ovakvih turnira, bitno je i za ljude iz Saveza jer se na istima rode mnoge saradnje.

”Mnogo je bitno i za igrače i ljude iz samog saveza i zbog iskustva i novih kontakata. Jer sama organizacija svakim novim takmičenjem samo raste. Tako smo i došli da smo jedna od najuticajnijih zemalja u Adria regionu, a i samoj Evropi. Dosta naših ljudi već sad ima međunarodnog iskustva kroz organizaciju takmičenja, suđenje, komentarisanje”, zaključuje Šoć.

Bonus video: