Nedostaje mi jedino titula svjetskog prvaka u e-Footballu

Roksa uživa na Baliju i jedva čeka da 3. decembra počne takmičenje u svojoj igrici

9412 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikoleta Vukčević
Foto: Nikoleta Vukčević

E-fudbaler iz Srbije Marko Roksić Roksa s razlogom važi za jednog od favorita na Svjetskom prvenstvu u e-sportu koje će sjutra i zvanično početi. U Podgorici, na Evropkom prvenstvu turnir je završio bez poraza, pa se nada da će takav tempo imati i narednih dana na Baliju.

Kao najveće konkurente vidi igrače sa Starog kontinenta, a ne krije da se nada tituli jer je to jedino priznanje koje mu nedostaje u karijeri e-fudbalera.

Marko, važiš za jednog od favorita. S obzirom na to da si aktuelni prvak Evrope u e-Footballu, ima li pritiska?

Iskreno, nema nekog pritiska, ali volio bih da ponovim uspjeh koji sam ostvario na Evropksom prvenstvu koji je bio početkom septembra u Crnoj Gori. Ovo je jedina titula koja mi nedostaje - titula svjetskog prvaka u e-Footballu.

Nakon Evropskog, imao si turnir u Primoštenu. Koliko su i EP i Primošten dobra priprema za Svjetsko prvenstvo?

Neplanirano sam došao na taj turnir koji je bio u Primoštenu. Najprije sam dogovorio sa organizatorom turnira Lukom Kulušićem da dođem, međutim imao sam utakmicu i htio sam da otkažem učešće u Primoštenu. Međutim, na kraju je ta utakmica odložena, imao sam lufta, tako da mi je dobro došla. Mada, pripremao sam se i nakon tog turnira.

Zahvaljujući pobjedi na Evropskom prvenstvu preskačeš grupnu fazu i direktno si u četvrtfinalu. Kako ti se čini konkurencija?

Ima baš dosta reprezentacija u e-Footballu, čak 108. Iskreno, za pola njih nisam ni čuo. Ali mislim da naši, evropski igrači, tu prije svega mislim na Španiju, Tursku, uz Brazil su glavni favoriti za osvajanje ovog takmičenja. Mada, siguran sam da će neko od Evropljana ove godine kad je e-Football u pitanju osvojiti titulu.

S obzirom na to da je e-Football relativno nova igrica jer se do skoro igrao PES, bili su i brojni apdejti od kako ga je Konami pokrenuo, koliko je moguće napraviti taktiku?

Prije takmičenja u Crnoj Gori uspio sam da nađem neku svoju taktiku sa tri igrača pozadi, tri i četiri gore u napadu, faktički 3-4-3. Poslije te formacije sam krenuo sa pobjedama, tako da je neću mijenjati. Ostajem pri svojoj formaciji i držim se nje.

Ako se osvrnemo na tvoju igru na EP obično bi pustio protivnika da te dobije makar jedan meč, pa su rezultati najčešće bili 2:1 ili 3:1 u tvoju korist, sve zavisi koji se način igra. Zna li jedna izgubljena partija da nekad utiče na psihu i stvori opterećenje?

Nisam puštao protivnike, nego sam gubio, pa sam preokretao rezultate. Znači dosta kad se ne igra na jednu pobjedu. Jedna greška u e-Footballu nekad može igrača skupo da košta. A ovdje imaš priliku da se ispraviš. Svi kad igramo na BO3, tu nema da se slučajno izgubi. Tu su dvije utakmice i tu se dešava da nekad i izgubite meč. Svejedno mi je, izgubio prvu ili drugu utakmicu kad moram da ostvarim pobjede u dvije da bih išao dalje.

Kako ti se sviđa Bali, jesi li imao vremena da uživaš i koliko su organizatori s obzirom na to da ima preko 600 takmičara razmišljali o tome da morate i da vježbate pred takmičenje?

Ova destinacija je vrh vrhova. Prvi put sam ovdje, a poslije iskustva koje smo doživjeli sigurno ne i posljednji. Što se tiče same organizacije, kompleks je super i mislim da će nam već danas biti na raspolaganju sala za vježbanje. Sve ostalo je na vrhunskom nivou.

Bonus video: