Zabavi nikad kraja

Ovo je prava igrica za ljubitelje poteznih strategija čiji je prvi dio izašao 1991. godine, a posljednji, šesti dio, 2016. godine i najkompleksniji je do sada

6224 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Civilizacija je igra starija od mene. Prvi dio izašao je još 1991. godine dok je posljednji, šesti, dio izašao 2016. godine.

Ovo je najkompletniji dio do sada, a povodom zakašnjelog izlaska sedmog dijela franšize popusti na steam gejming platformi su apsurdni.

Čak 90 odsto popusta na sve djelove i ekspanzije ove igre. Naravno, ugrabio sam odmah ovaj popust, te okusio nevjerovatnu Sid Mejerovu Civilizaciju 6.

Gejmplej

U pitanju je potezna strategija objavljena od strane 2K Games studija. Slično prethodnim djelovima, cilj igre je razviti svoju civilizaciju od malog plemena do modernog futurističnog carstva kroz milenijume, te uspješno ispuniti uslove za pobjedu na koju ciljate. Postoji nekoliko vrsta pobjeda, a to su:

- Naučna pobjeda (zahtijeva lansiranje satelita, slijetanje čovjeka na Mjesec kao i kolonizovanje Marsa.)

- Kulturološka pobjeda (zahtijeva kulturnu dominaciju. Kulturna dominacija se postiže većim broj turista iz drugih civilizacija od broja domaćih turista te civilizaije.)

- Religijska pobjeda (zahtijeva konvertovanje 50 odsto gradova svake civilizacije u svoju religiju.)

- Dominantna pobjeda (zahtijeva osvajanje svakog glavnog grada ostalih civilizacija.)

- Rejting pobjeda (ukoliko nijedna civilizacija ne postigne jednu od prethodno pomenutih pobjeda do 2050. godine (500 poteza na standardnoj brzini) onda se uzima u obzir rejting svake od njih, te ona sa najvišim rejtingom biva pobjednik).

Osim raznovrsnih načina pobjede, postoji i 20 civilizacija sa još više lidera. Ukoliko ugrabite sve četiri ekspanzije, broj lidera se znatno povećava. Ja sam za sada isprobao samo tri civilizacije i četiri lidera iako sam u igri proveo preko 30 sati. Svaka civilizacija ima unikatne bonuse koji se razlikuju od ostalih, ali isto važi i za lidere. Tako dva lidera kineske civilizacije Ki Ši Huang i Kublej Kan imaju znatno različit pristup igri, uprkos identičnim civilizacijskim bonusima. Prva civilizacija sa kojom sam igrao bila je Egipat uz koji dolazi Kleopatra kao njihov lider.

Kleopatra je veoma interesantan lider koji nema nikakve specijalne vojne bonuse, ali zato ima nevjerovatno veliki bonus na trgovce i njihove rute kao i pristup izgradnji čuvenih Sfingi. Sa njom sam se fokusirao na trgovinu i uz pomoć ogromnog priliva zlata uspio sam kupiti dovoljno vojske da se neko vrijeme branim od agresivnog Gilgameša koji me je sa svojom sumerianskom civilizacijom doslovno sravnio sa zemljom. Naravno, uvidjevši njegovu vojnu spremnost i agresiju odlučio sam se oprobati sa njim u sljedećem meču. Ipak, kada je dospio u moje ruke nije izgledao toliko agresivno, valjda zato što sam se ponovo fokusirao na ekonomiju i trgovinu, umjesto na vojsku.

Uprkos njegovom bonusu za izgradnju zigurata koji donose ogroman priliv nauke i kulture, zaostajao sam za moćnim Trajanom i njegovim rimskim carstvom. A zbog nedovoljnog fokusa na vojsku nijesam bio u stanju izboriti se sa Trajanovim istreniranim legionarima. Zato sam u trećem meču konačno pobijedio otkrivši kinesku civilizaciju. Moćni Emperor Ki Ši Huang sa svojim bonusima za izgradnju svjetskih čuda kao i sa bonusima na građevince koji umjesto tri odmah na startu imaju po četiri komande za izgradnju osigurao mi je prednost u djelu svjetskih čuda. Osim jedne komande više, građevinci prvog kineskog Emperora imaju opciju potrošiti komandu za ubrzanu gradnju svjetskog čuda.

Ovo mi je osiguralo ranu izgradnju Orakla, Piramida, Visećih Bašti Babilona kao i Velike Biblioteke Aleksandrije. Zahvaljujući ovakvom startu u kasnim djelovima igre dobijao sam enormne količine kulturnih poena, te sam u potezu 344 ostvario kulturološku pobjedu. Naravno, u toku svoje igre imao sam problema sa Njemačkom vojskom koju sam uz pomoć savezništva sa Kleopatrom u potpunosti demolirao. Osim toga, Indija je predstavljala ogroman religiozni problem.

foto: Printscreen

Prije nego sam imao šansu odbraniti se, njihovi izaslanici našli su se u mojim gradovima i počeli su konvertovati moju civilizaciju. Morao sam reloadovati igru zbog ovoga, te prebaciti fokus sa ekonomije na religiju kako bih omogućio sebi treniranje apostola koji bi vodili teološki rat sa protivnikom.

Iako sam u mnogome zaostajao za Gandijem, imao sam dovoljan priliv vjere da se odbranim od njegovih pokušaja konvertovanja i kupim sebi vremena za izgradnju novih svjetskih čuda kao i za proizvodnju ogromne količine umjetničkih djela od kojih su knjige bile najbrojnije. Ovo mi je osiguralo kulturnu pobjedu tek nekih tridesetak poteza, prije nego što bi je iz mojih ruka otela Indija.

Iz ove partije naučio sam da su pacifične religiozne civilizacije jednako opasne ako ne i opasnije od onih sa jakom vojskom. U svom četvrtom meču opet sam dobio kinesku civilizaciju, ali ovaj put njen lider je bio Kublej Kan koji se podjednako fokusira na nauku i kulturu, a ponajviše na ekonomiju. Ovdje sam se suočio sa opasnim Grcima pod vođstvom Gorge koji su bili veoma jaka vojna sila, dok je Petar od Rusije istovremeno neprestano širio svoju religiju prema ostatku kontinenta i polako, ali sigurno konvertovao civilizaciju po civilizaciju.

U jednom trenutku igre nakon što sam uspješno pridobio povjerenje čak četiri neutralne civilizacije odlučio sam ponuditi Grcima sporazum. Iznenadni zajednički rat prema Rusiji, a zauzvrat bih morao im dati čak 20 zlatnika po potezu kao i otvorene granice i strateški resurs nitra. Ovo se pokazalo kao dobar potez, jer 20 zlatnika po potezu za moju izvanrednu ekonomiju nije puno, a svakako bih potrošio puno više na treniranje vojske da se odbranim od samih Grka, te sam istovremeno uspio ubiti dvije muve jednim udarcem.

Sebi sam osigurao predah od konstantnog ratovanja sa mnogo jačim protivnikom dok sam u potpunosti otklonio strah od religiozne pobjede Rusije. Ukoliko nijeste na vrijeme razvili religiju, te istrenirali apostole i kasnije inkvizitore koji bi vas odbranili od konvertovanja vaše civilizacije, sve što trebate uraditi je uzeti savjet od istorijski stvarnih događaja, te demolirati njihova sveta mjesta kao i glavni grad. Ostalo je jedino savladati sada izmorenu Grčku koja je u ratu sa Rusijom potrošila mnogo više resursa od mene. Ovo se pokazalo sasvim jednostavnim, zapravo. Sve što je bilo potrebno jeste prekinuti naš sporazum o snabdijevanju nitra, čime su u potpunosti izgubili mogućnost treniranja musketara i bombaša kao i oporavljanje istih. Sljedeći korak je bio ne dozvoliti im da pronađu nitar sopstvenim istraživanjem, a to je zahvaljujući neutralnim civilizacijama koje prate svaki moj korak bio mačiji kašalj. Za sada mi se Kinezi najviše dopadaju, ali tek sam probao četiri, od preko dvadeset lidera. Ne bih u detalje govorio o svakom lideru pojedinačno. To je nešto što zahtijeva mnogo vremena i odigranih partija, te je najbolje saznati unutar same igre ukoliko ste zainteresovani.

Neutralne civilizacije

Pomenuo sam neutralne civilizacije. Njih ima zavisno od veličine mape od tri do 18. Ove civilizacije progresuju jednako kao i sve ostale, te funkcionišu na potpuno jednak način. Jedino je razlika što one ne mogu pobijediti, niti formirati nove gradove, uvijek imaju samo svoj glavni grad, a vojsku koriste za istraživanje i odbranu osim, naravno, ukoliko nijesu odane nekoj od glavnih civilizacija koje se bore za pobjedu.

Neutralna civilizacija postaje odana drugoj kada ta druga civilizacija pošalje minimum tri izaslanika i istovremeno jednog više od svih drugih civilizacija. Ovo je veoma bitno imati na umu jer ukoliko je neutralna civilizacija odana vama, vi imate pristup svim njihovim resursima, kao i njihovim informacijama (osvijetljena je mapa tri polja oko njihovog glavnog grada). Takođe, imate opciju platiti im u zlatu za otkup njihove vojske ukoliko smatrate da je možete bolje upotrijebiti.

foto: Printscreen

Ukoliko dovoljno dobro pozicionirate svoje gradove, u blizini ovih neutralnih civilizacija onda efektivno pravite neprobojni saveznički zid za koji je potrebno mnogo vremena i resursa da se probije. Naravno, postoji i opcija da osvojite ove neutralne gradove, i da preuzmete u potpunosti kontrolu nad njima, ali ukoliko se to desi, ostale civilizacije koje su u dobrim odnosima sa pomenutom neutralnom imaju opciju oslobađanja iste od okupatora.

Borba sa prirodom - Resursi

Osim borbe civilizacija, veoma je bitno pobijediti borbu sa prirodom. Civilizacija koju dobijete kao i lokacija vašeg glavnog grada su u potpunosti nasumice odabrani. Ukoliko vam se desi da je vaš glavni grad u blizini prirodnih bonus resursa, ali jako daleko od luksuznih, naći ćete se u nezgodnoj situaciji đe su vaši ljudi nezadovoljni. Te ukoliko ne uspijete na vrijeme da ih zadovoljite pronalaskom novog luksuznog resursa ili izgradnjom specijalnih distrikta za zabavu, imaju opciju da se pobune protiv vas i stvore haos unutar vaših granica. Kada govorim o resursima bitno je pomenuti koliko različitih vrsta resursa postoji:

- Bonus resursi - najbrojniji resursi na svjetskoj mapi koji donose hranu, produkciju ili zlato polju na kojem se nalaze. Mogu biti unaprijeđeni građevincima za dodatne poene pomenutih resursa po potezu. Takođe, ovi resursi mogu biti u potpunosti iscrpljeni specijalnom akcijom građevinca. Iscrpljivanje resursa daje ogromnu sumu istog u jednom potezu, ali ga zauvjek briše sa mape. Ukoliko izgradite distrikt ili svjetsko čudo na polju sa ovim resursom on biva automatski izbrisan i u prevodu izgubljen zauvijek. Bitno je imati na umu da određena svjetska čuda moraju biti izgrađena u blizini ovih resursa kao na primjer Stonehenge se mora izgraditi pored bonus resursa kamen.

- Luksuzni resursi - resursi visoke vrijednosti od kojih zavisi zadovoljstvo same civilizacije. Pristup ovim resursima dobija se prilikom izgradnje potrebnog unaprijeđenja na datom polju. Ovi resursi daju zlato, kluturu, nauku i vjeru po potezu, te su u mnogome vrijedniji od prethodno pomenutih bonus resursa. Na poljima sa luksuznim resursom nemoguće je graditi distrikte ili svjetska čuda.

foto: Printscreen

- Strateški resursi - ovo su resursi koji su bitni sa vojnog gledišta. Takođe daju mali bonus resursima u datom polju, ali nakon izgradnje potrebnih unapređenja na ovim poljima ona daju mogućnost treniranja raznih vojnih jedinica. Na primjer, konji su potrebni za treniranje konjice, a gvožđe za treniranje vitezova. Ovi resursi su sakriveni na početku partije i tek učenjem novih tehnologija postaju vidljivi igraču koji posjeduje potrebnu tehnologiju. Ovi resursi ne mogu biti iscrpljeni, niti se nad njima može graditi ukoliko su otkriveni. Ukoliko pak izgradite grad, distrikt ili svjetsko čudo na ovom resursu dok je nevidljiv, nakon otkrivanja resursa on biva automatski unaprijeđen. Ukoliko se pak na njegovom polju nađe unapređenje poput farme, ona mora biti uništena da bi se izgradilo adekvatno unapređenje kojim resurs biva upotrijebljen.

- Relikvije/artifakti - Relikvije su specijalni resursi na mapi koji ne mogu biti unaprijeđeni niti daju bilo kakve bonus resurse. Ovi resursi mogu biti iskopani od strane arheologa za dobijanje relikvije koja ima svrhu umjetničkog djela poput modernih koje se nalaze u muzejima. Veoma bitan resurs, ukoliko ciljate kulturološku pobjedu. Postoje dvije vrste artifakt resursa, a to su olupine u vodi i ruševine na kopnu.

Osim ogromnog broja resursa, vojske, religioznih izaslanika, diplomata koji utiču na odanost neutralnih fakcija, špijuna koji donose informacije o ostalim civilizacijama takođe je bitno imati na umu redovno čuvanje progresa. Partije ove igre traju satima, nekad i danima, zavisno od pobjede na koju ciljate i načina igre, pa je veoma bitno sačuvati igru svakih nekoliko poteza u slučaju pogrešnog klika ili odluke. Inače mogli biste se naći u situaciji da ste proveli 10-ak sati unutar igre ni za šta.

Performanse

Ovo je igra sa jednostavnom grafikom, ali sa bezbroj kombinacija u kojoj u kasnijim potezima morate minutima čekati da se jedan potez odigra. Zato je za ovu igru bitno imati barem Windows 7 ili noviji 64bit, procesor od 2.5GHz, grafiku NVIDIA 450, RAM memoriju od 4GB kao i 12GB slobodnog prostora na vašem hard disku. Cijena obične igre je 60 eura, a ukoliko ciljate na sve ekspanzije, može izaći i do 200, zato predlažem da ugrabite ovaj apsurdni popust na steam gejming aplikaciji od čak 90 odsto koji traje do kraja sedmice.

Zaključak

Ovo je igrica koja postoji već generacijama. Od 1991. godine do danas ispunjava slobodno vrijeme ljubitelja poteznih strategija. Ovo je potezna varijanta Age of Empire serijala čiji je četvrti dio najpoznatija strategija danas. Tutorijal ove potezne igre je veoma unikatan. Bitno je znati da cilj tutorijala nije pobijediti, već upoznati se sa raznim kompleksnim mehanikama igrice. Tako se nemojte čuditi ukoliko poput mene nađete sebe kako provodite šest sati u tutorijalu pitajući se zašto nema opcije da sačuvate progres. Jedina negativna strana je, rekao bih, dosta slaba optimizacija artificijalne inteligencije (AI) koja upravlja jedinicama. Ukoliko date komandu od nekoliko poteza nekoj jedinici, AI često na pola puta zabrlja nešto, i tako u potpunosti promjeni vaš plan igre. Zato se naviknite da poput mene dajete svakoj jedinici komandu za samo jedan potez. Ovo kasnije u igri kada upravljate sa trocifrenim brojem jedinica zna oduzeti mnogo vremna i biti dosta zamorno, ali vjerujte mi da je bolje nego izgubiti sate progresa zbog kompjuterske greške.

Grafika je osrednja, po mom mišljenju malko neozbiljna za ovako ozbiljan strateški tip igre, ali vjerujem da je tako bolje da bi se privukla i mlađa publika da zavoli strategije koje su po mom mišljenju najbolji tip igrica. Ne zaboravite da Civilisation 7 treba izaći do kraja ove godine eventualno do marta sljedeće, te zabavi nikad kraja.

8+

ocjena igrice Civilisation 6

Bonus video: