Vlad Marinesku ponovo na čelu ISEF-a

Njegov protivnik šeik Sultan bin Kalife Al-Nahjana drugi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je odustao od predsjedničke kandidature

11127 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Svjetske esport federacije Vlad Marinesku ponovo je izabran za tu poziciju na “Ordinary General Meetingu” IESF-a, koji se održao u sklopu Svjetskog prvenstva na Baliju. Njegov protivnik šeik Sultan bin Kalife Al-Nahjana drugi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je odustao od predsjedničke kandidature. Šeik Sultan, predsjednik Azijske esport federacije, i prije dvije godine je kada je takođe trebalo da se bira između njega i Marineskua odlučio da se povuče prije glasanja. No, Vladov dalji angažman na čelu ISEF-a morao bi da bude odobren na glasanju, a glas “ne” bi potencijalno mogao da izazove nepovjerenje aktuelnom predsjedniku.

Nije iznenađujuće da nije imao nikakvih problema, i izabran je sa 65 od 68 glasova u svoju korist, uz tri uzdržana, a nakon proglašenja rezultata dočekan je ovacijama.

Marinesku je prvi put postao predsjednik IESF-a u maju 2020. kada je Južnoafrikanac Kolin Vebster podnio ostavku, a svoju kandidaturu je učvrstio pobjedom na izborima u decembru kasnije te godine.

”Zahvaljujem se na povjerenju”, rekao je Marinesku na Generalnoj skupštini.

”Obećavam da ćemo biti ujedinjeni i da možemo da promijenimo svijet”, dodao je on.

Izabrani su i članovi Izvršnog odbora, a čine ga predstavnik Namibije Filip de Brujn, iz Sjedinjenih Američkih Država Lens Mud, Tijago Fernandes iz Portugala, Rus Konstantin Surkent i Poljak Lukaš Klimčizk.

Bonus video: