Privatno drugari, na mapama ljuti rivali

Reprezentacije dviju bivših jugoslovenskih republika u naslovu CS:GO našle su se u grupi G, i dok su Srbi stigli do osmine finala, Hrvati nisu prošli grupnu fazu

12170 pregleda 1 komentar(a)
Reprezentativac Srbije Ivan Popov Patak, Foto: Nikoleta Vukčević
Reprezentativac Srbije Ivan Popov Patak, Foto: Nikoleta Vukčević

Nije samo crnogorska CS:GO reprezentacija bila na ovogodišnjem Svjetskom prvensvu u e-sportu na Baliju sa ex-YU prostora. Svoje predstavnike u ovom ekipnom e-sportu imali su i Srbi i Hrvati. I dok je Hrvatska reprezentacija prošla isto kao naša - tačnije nijesu uspjeli da prođu grupni dio takmičenja, Srbi koji su na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Oradei dijelili treće mjesto sa Šveđanima, prošli su grupnu fazu, i nakon iste ostvarili jednu pobjedu i jedan poraz.

Svakako i za njih je takmičenje gotovo, tako da će preostale dane do kraja prvenstva i jedni i drugi uživati na ovoj predivnoj destinaciji.

Iako se od prvog dana od kako su stigli druže, Srbi i Hrvati ipak u okviru ekipnog takmičenja bili su “ljuti rivali” jer su zahvaljujući žrijebu završili u istoj grupi- G. U ovom meču Srbija je slavila.

Ivan Popov Patak reprezentativac Srbije u razgovoru za Vijesti prokomentarisao je kakve su ih ekipe dočekale u grupnoj fazi:

”Bugari su došli sa dobrim sastavom, imaju ljude koji su igrali neke značajne turnire. Mađari su došli u slabom miksu, mogli su i bolje jer poznajemo njihovu igru, dok su Hrvati došli oslabljeni jer sa njima nije bio njihov najbolji kanteraš”, istakao je Patak, dok se hrvatski reprezentativac Luka Brk Brkanac osvrnuo na činjenicu da su u grupi G odmjerili snage sa igračima iz zemalja okruženja.

”Mi smo bili u najtežoj grupi, a malo je smiješno što smo došli čak na ‘kraj svijeta’ da igramo protiv reprezentativaca iz naše regije”, kazao je Brkanac.

To što su poznavali ostale ekipe, Srbima je pomoglo da naprave taktiku i na kraju prođu grupu.

”Poznajemo ih sve, više puta smo igrali protiv svih tih igrača, tako da što se tiče grupne faze takmičenja, imali smo i taktiku i bili spremni na sve. Nijesu mogli da nas iznenade”, priznao je Patak, dok Hrvati nijesu imali taktiku s obzirom na to da je njihova ekipa promijenjena od Evropskog prvenstva u Oradei.

”Ja nijesam bio dio reprezentacije na Evropskom, tako da je naš sastav za ovo takmičenje dosta izmijenjen. Na kraju nismo ni znali da li hoćemo uopšte igrati na Svjetskom prvenstvu do dva, tri dana prije kretanja. Zato i nijesmo imali neka velika očekivanja i ciljeve, bili smo u fazonu, šta bude biće. Čak nijesmo pravili ni taktiku, bilo nam je bitno samo da idemo dalje iz meča u meč, pa kako god da završimo”, iskren je hrvatski reprezentativac.

I dok je na Evropskom prvenstvu reprezentaciji Srbije bio problem što nijesu imali ni dan odmora između grupne faze i ostatka takmičenja, na Baliju su imali čak dva dana. No, nije im to mnogo pomoglo jer su brzo završili takmičenje.

”Svjetsko prvenstvo je dosta bolje organizovano, imali smo mnogo više vremena za odmor i vježbanje”, prokomentarisao je Patak i otkriva sa kim nijesu željeli da se sretnu do kraja takmičenja:

”Samo nam je bilo bitno da se što kasnije na takmičenju sretnemo sa reprezentacijom Sjeverne Makedonije. Od njih smo izgubili u Oradei u polufinalu. Oni su naši najveći rivali i ekipno i kad su reprezentacije u pitanju”, ističe Patak, dok su Hrvati imali drugačije želje:

”Meni je krivo što smo se već u prvoj fazi takmičenja sreli sa Srbima. Taj poraz nas je i koštao ispadanja iz grupe”, tvrdi Brkanac, koji ne krije da su ovakva takmičenja odlična odskočna daska za sve gejmere koji žele profesionalno da igraju.

”Mislim da veći dio naše reprezentacije ima potencijal za profesionalnom gejmerskom karijerom, tako da vidjećemo nakon takmičenja jesu li nekoga od nas zapazili”, nada se hrvatski reprezentativac.

U isto vrijeme kad se igra CS:GO, i ostali reprezentativci Srbije i Hrvatske će se takmičiti, pa neće moći da navijaju jedni za druge.

”Ostatak vremena do kraja prvenstva na Baliju iskoristićemo za uživanje. Naravno, navijaćemo ne samo za srpske, već i ostale reprezentativce sa ex-YU prostora u drugim naslovima koji prođu četvrtfinala”, obećao je Patak.

Brkanac otkriva za koga navija kad je CS:GO u pitanju.

”Mislim da reprezentacija Sjeverne Makedonije ima najviše šanse za osvajanje titule svjetskog prvaka. Na kraju krajeva već su je jednom osvojili, spadaju među 20 najboljih ekipa, tako da imaju velike šanse”, smatra reprezentativac Hrvatske, te otkriva sa kim se posljednjih dana najviše druže.

”Družimo sa svima sa Balkana. Najviše sa Srbima, i eto baš od njih izgubismo”, još jednom je podsjetio Brkanac koji nije krio koliko uživaju na Baliju:

”Zaista smo sve ove dane, i pored obaveza oko prvenstva uživali. Bali je predivna destinacija, sunce je jako za posljednji mjesec u godini, nestvarno”, zaključuje Brkanac.

Bonus video: