Potrebno da država prepozna potencijal

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore komentariše to što je još jedan mandat na čelu IESF-a dodijeljen Vladu Marineskuu, te otkriva ko je sve osim naše zemlje zainteresovan da organizuje Evropsko prvenstvo naredne godine

29367 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Nikoleta Vukčević
Foto: Nikoleta Vukčević

Nekadašnji aktivni sportista Vlad Marinesku već nekoliko godina je na čelu Internacionalne e-sport federacije, a na nedavno održanoj godišnjoj konferencini u sklopu Svjetskog prvenstva koje se održava na Baliju opet je dobio podršku predstavnika članica ove organizacije. Na konferenciji je učestvovao i predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć koji smatra da je Marinesku pravi izbor za tu poziciju.

”To su pokazali rezultati u posljednje dvije godine. Sigurno puno doprinosi povezivanje e-sporta i sporta, jer je dugi niz godina bio najprije veoma uspješan kao sportista, a onda i direktor jedne od najvećih svetskih federacija - Džudo federacije. Sami spoj džuda kao tradicionalnog sporta i gejminga koji se vezuje za novo vrijeme i koji je sigurno neizbježna budućnost mnogo znači. O tome koliko utiče na e-sport Vladov rad govori napredak IESF-a koji je za dvije godine, koliko je on tu, dobio preko 50 novih federacija. U planu je da do kraja njegovog mandata bude blizu 200 e-sport federacija s današnjih 130. A već je u skoro 80 zemalja gejming prepoznat kao sport”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Šoć.

Sagovornik trenutno boravi sa članovima naše e-sport reprezentacije na Baliju gdje smo se takmičili u tri naslova - CS:GO, e-Football i TEKKEN 7. No, iako prvenstvo traje, već se uveliko prave planovi ISEF-a za naredni period.

foto: Nikoleta Vukčević

”Poslije Balija iskreno ne znam što uraditi da bude bolje i ljepše. Okupiti 130 država, blizu 1000 gejmera i delegata iz cijelog svijeta, organizovati prvenstvo na ovome nivou je nevjerovatno i to s nagradnim fondom od 500.000 dolara. Ali planovi samo rastu i ostvaruju se. A to je novih 20 do 30 federacija u 2023. godini, zatim Evropsko prvenstvo, tj. kvalifikacije za Svetsko po kontinentima od maja do juna, poslije toga u avgust svjetsko u Evropi u gradu Jaši (Rumunija), država koja je prošle godine bila domaćin TI u Doti 2, najvećem gaming takmičenju”, napominje Šoć.

On ne krije da je Savez elektronskih sportova Crne Gore aplicirao da organizuje naredno Evropsko prvenstvo u takođe u šest naslova, a na pitanje kakve su šanse da ono bude održano na našem primorju, odgovara:

”Šanse su, ja se još nadam, velike. Jer bi to, kao i za Bali, bila najbolja promocija Crne Gore i opštine Budva kao turističke destinacije. Oni su napravili nevjerovatnu reklamu gdje bukvalno 1000 ljudi mimo strimova, novinara koji se nalaze tu, IESF-a i ostalih koji pomažu organizaciju šeruju slike, tako da ima minimum 20 do 30 objava dnevno po osobi. U dijelu godine kad nije sezona, ovdje su napravili najbolji marketing koji se vidi svuda širom svijeta. A treba napomenuti da mimo gejmera i federacija koje imaju milionski auditorijum imamo i veliki broj poznatih komentatora i jutjubera koji se nalaze ovdje. Ali već tokom samog prvenstva i Španija je izrazila želju da bude domaćin u Marbelji sljedeće godine. Pa pregovaramo da možda podijelimo naslove ili da mi budemo naredne, a oni nakon nas. Naravno, za to je potrebno da država prepozna potencijal ovog projekta i pruži maksimalnu podršku, jer je ovo budućnost koja nas sigurno čeka. Do sada imali smo podršku od COK-a i Ministarstva sporta i mladih. Inače i e-Fest je uvršten u svjetske festivale koji su pod pokroviteljstvom ISEF-a i partnera. I napravili smo korak ka tome da IESF u budućnosti planira sličan ili isti program da uvrsti u sklopu samog takmičarskog dijela”, pohvalio se Šoć koji je sa ostalim predsjednicima federacija razmjenjivao iskustva, te otkriva šta kažu ko ima najbolju podršku države za gaming turnire:

”Naravno, kao i uvijek dok igrači igraju mi razgovaramo o planovima za budućnost. Južna Amerika ima najbolju podršku. A što se Evrope tiče, Sjeverna Makedonija je vodeća iz moje perspektive, uz Rumuniju i još nekoliko zemalja. Pa i sama Crna Gora je u samom vrhu zbog svega što radimo. Uz institucionalnu podršku posljednje dvije godine mnogo je značila podrška privatnog sektora - dvije firme Kodio i FiveG i medijskog partnera “Vijesti” bez kojih ne bi bilo moguće bilo što uradili. Na kraju, da bi se organizovao jedan e-Fest i Evropsko u samoj jednom naslovu potrebno je odvojiti velika finansijska sredstva”, podsjeća Šoć koji iako su naši reprezentativci završili takmičenja, prati ostatak turnira na Svjetskom koji traje još nekoliko dana. Otkriva za koga navija:

”Roksa, reprezentativac Srbije u e-Footballu standardno dobro igra. Jedan je od favorita turnira kao i do sad. I meni bi bilo drago da osvoji prvo mjesto jer je to plus za cijelu Adrija regiju, ali i da pokažemo da se najbolju e-fudbal igra u Evropi. Reprezentacija Sjeverne Makedonije u CS:GO melje sve pred sobom. Nadam se da će odbraniti titulu. Mada, ove godine je konkurencija nikad jača”, napominje Šoć, koji nikad nije krio da od svih igrica najviše preferira Dotu2.

”Dotu 2 ispratim po malo, ali tu zasad dominiraju azijske selekcije”, zaključuje Šoć.

Bonus video: