Indonezija je nakon pet dugih sati slavila

Finale se igra u formatu BO5 odnosno na tri dobijene, pa je bilo za očekivati mnogo dobre dote

7032 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Svjetsko Dota 2 prvenstvo održano u Indoneziji ove godine konačno se privelo kraju, te su pobjednici u mnogome drugačiji od prethodne godine.

Prošlogodišnji prvaci nijesu ni učestvovali, dok su ekipe Indonezije, Sjeverne Makedonije, Alžira, Perua kao i Kazakstana dobile direktan poziv. Iz Afrike bila je samo jedna ekipa, iz Amerike bilo je šest ekipa, iz Evrope pet dok je iz Azije bilo čak dvanaest ekipa.

Pred početak turnira smatrao sam da ekipe Tajlanda, Poljske i Libana imaju najbolje šanse, a nakon odigrane grupne faze pokazalo se da je samo jedna od ovih predikcija bila pogrešna.

Momci iz Libana našli su se pri dnu grupe sa samo tri boda, dok je na vrhu iste grupe bio Tajland sa maksimalnih 15 poena. Poljska je u grupi C takođe bila na vrhu sa jakih 12 poena dok su ekipe Mjanmara i Brazila bile na vrhu svojih grupa sa maksimalnih 15 bodova.

U plejof fazi, ipak, gubitkom od Australije 1:2 Poljska završava takmičenje, a Brazil istovremeno jednakim rezultatom od 1:2 biva izbačen od strane Kolumbije.

Poeni u grupnoj fazi ipak ne znače ništa ukoliko nijeste spremni na BO3 format (format na dvije dobijene) koji se igra u plejoff fazi.

Ekipe Tajlanda i Mjanmara sa druge strane otvorile su ovu fazu turnira sa pobjedama od 2:0 nad ekipama Venecuele i Meksika. Ipak samo jedna od ovih ekipa nastavila je dalje, jer je Mjanmar gubitkom od 1:2 od ekipe Bugarske završio svoje takmičenje.

Tajland se nije zaustavio na prvoj pobjedi već je pobjedom od 2:0 nad ekipom IESF došao do naizgled nezaustavljive ekipe Filipina. Oni su bili drugoplasirani u B grupi odmah iza Mjanmara, a u plejof fazi pobjedili su ekipe Uzbekistana i Australije. Ipak, uprkos jakoj prednosti u prvom gejmu za ekipu Tajlanda momci sa Filipina su je preokrenuli u svoju korist i odnijeli pobjedu. Druga partija je bila šetnja kroz park, te su sa čistim 2:0 rezultatom savladali ekipu Tajlanda.

Istovremeno tim Laos, drugoplasirani u grupi A uspješno je savladao reprezentacije Nepala, Kolumbije i Bugarske te je samo ostalo da se odigra meč između Tajlanda i Bugarske nakon kojeg se ide u završnicu turnira.

U završnoj fazi ipak se našla ekipa Tajlanda koja je nadigrala Bugare. U završnu fazu takođe su se našle direktno pozvane ekipe, te je posljednjih osam ekipa igralo takođe u BO3 formatu sa duplom eliminacijom.

U prvoj rundi ekipe Alžira, Kazakstana i Sjeverne Makedonije izgubile su rezultatom 0:2 te se našle u donjoj zagradi sa ekipom Perua koji se tu našao nakon poraza od ekipe Laos 1:2.

Eliminacioni gejmovi odigrani su istog dana, te su ekipe Alžira i Perua završile takmičenje porazom od Sjeverne Makedonije i Kazakstana.

Druga runda završnice opet počinje gornjom zagradom gejmovima između Indonezije i Filipina kao i Laos protiv Tajlanda iz kojih su kao pobjednici izašli Filipini i Laos. U donjoj zagradi turnir se završio za ekipe Sjeverne Makedonije i Kazakstana koje nijesu mogle uraditi ništa protiv mnogo jačih protivnika.

Ostalo je u trećoj rundi izbaciti još jednu ekipu gejmovima između Tajlanda i Indonezije. Rezultatom 2:1 Indonezije je uspjela sebi osigurati prolazak dalje dok je ekipa Tajlanda, po meni glavni favorit, završila takmičenje. Istovremeno u gornjoj zagradi u rundi tri Filipinci odnose 2:1 pobjedu nad ekipom Laos te direktno idu u finale đe će se boriti za prvo mjesto sa pobjednikom donje zagrade.

Indonezija još jednom pokazuje svoju želju za igrom te odnosi pobjedu od 2:1 nad ekipom Laos i po drugi put se suoči sa ekipom Filipina, ali ovaj put u finalu svjetskog prvenstva. Finale se igra u formatu BO5 odnosno na tri dobijene, pa je za očekivati mnogo dobre Dote. Fanovi nijesu bili iznevjereni jer uprkos porazu u drugoj rundi završnice Indonezija je nakon pet dugih sati uspjela savladati protivnika vrhunskim performansom njihovog mid lejn igrača Mikota koji je sa svojim emberom u potpunosti demolirao ekipu Filipina. Totalni preokret sa 1:2 na 3:2 za ekipu Indonezije je u potpunosti zapalio fanove i gledaoce širom svijeta.

Prvaci(IDN) su osvojili 50,000 američkih dolara dok su drugoplasirani Filipinci odnijeli 30,000$. Mikoto je apsolutni MVP turnira u mojim, ali i u očima publike koja ga je istim i proglasila.

Bonus video: