Minorne promjene sasvim opravdane

Kako bolje provesti ove kišne zimske dane nego u toplini svog doma sa spremnom ekipom željnom dobre Dote

3653 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Nakon odigranog TI11 na redu je nerfovanje prejakih mehanika, ajtema i heroja, najava novog heroja kao i post-TI zbrka. Tome naravno služe novi pečovi. Već je i prije najvećeg turnira u Dota 2 sezoni profesionalnog igrača svima bilo jasno da neke stvari moraju biti promijenjene. Samo je bilo pitanje vremena kada će notorni Vladimirov pakt biti nerfovan ili pak izbačen iz igre, ali prije nego dođemo do toga, evo nekoliko generalnih promjena najnovijeg Dota 2: 7.32d peča.

- Barjaktar daje 10 zlatnika više saigračima u radijusu aure prilikom smrti.

- Popravljena mehanika Grimstrokovog bunara mastila: sada hila i tokom tik faze nakon kupovine Aganimovog šarda.

- Popravljen Girokopterov nivo 25 talenat: 3x ultimativni spell. (Pravio je manje štete što je više neprijatelja u radijusu magije, slično čevom napadu od Invokera)

- Popravljena Ezalorova prva magija dok je u duhovnoj formi (Kuldaun redukcija nije uticala na osvjetljenje (Ezalorova prva magija) dok je Ezalor u duhovnoj formi).

- Popravljen Legionarov nivo 25 talenat: +50 odsto lifesteal prilikom prokovanja momenta hrabrosti (Ovaj talenat je greškom davao i bonus distancu bacanja duela).

- Popravljena interakcija Ličovog Aganimovog skiptra sa Aganimovim šardom (Lič je prilikom korišćenja treće magije nakon kupljenog Aganimovog skiptra imao globalni ledeni toranj).

- Popravljen bag đe kripovi stoje u mjestu, nakon što sruše ledeni toranj.

- Popravljen Naixov Aganimov skiptar koji je dozvoljavao upotrebu njegovog ultimativnog spela kroz protivnikovu Linkenovu sferu.

- Popravljen Krixalisov epicentar (Njegov 15 puls imao je radius od 825, umjesto 850).

- Popravljen Tuskarov ultimativni spel (Imao je konstantnu šansu od 12% da ne ode na kuldaun prilikom upotrebe).

foto: Jelena Bujišić

- Popravljen Pit Lordov ultimativni spel (Vrata nijesu imala potpuni imunitet. Egzorcizam od Krobelusa ih je mogao uništiti).

- Popravljen Venomancerov nivo 25 talenat: 2.5x HP i DMG na zmijice (Ukoliko zmijice budu izučene nakon pomenutog talenta, svakim sljedećim unapređenjem njihov helt i demidž bivaju pomnoženi sa 2.5 te zmijice bivaju nevjerovatno jake u kasnom dijelu igre).

- Popravljen Vinterov drugi spel (Ukoliko bi igrač pošao u nevidljivost automatski bi izbjegao Vinterov projektil bez obzira bio osvijetljen od strane protivnika ili ne. Samo u situaciji da je magija prethodno upotrijebljena na neutralnog kripa).

- Popravljen Leorikov drugi spel (Ako bi u toku prizivanja kostura heroj dobio dispel prekinulo bi mu se prizivanje i izgubio bi sve kosture).

- Popravljene brojne magije sa nepravilnim ili nepostojećim indikatorima za radijus u kojem djeluju.

- Popravljeni brojni opisi magija.

Iako sam zadovoljan što programeri rade svoj posao i redovno uklanjaju nepravilnosti, priznajem da će mi nedostajati Ličov bag koji je bio veoma koristan prilikom izviđanja Rošana u kasnijem dijelu igre, kao i Venomancerov bag koji je u turbo modu bio itekako korišćen. Ipak, ako je to cijena koju treba platiti da se u potpunosti slomljen Legionar popravi, onda je apsolutno vrijedna toga.

Ajtemi

Osim ovih generalnih promjena, od kojih za mnoge većina nije ni znala, promijenjeni su i ajtemi. O da, približavamo se notornom paktu!

Izmijenjeni ajtemi:

- Blade Mail - Aktivni povraćaj štete povećan sa 80% na 85%. Aktivacija ovog ajtema ne prekida spelove u procesu bacanja, uključujući teleport.

- Bloodstone - HP bonus smanjen sa +550 na +500. Mana bonus smanjen sa +550 na +500.

- Boots of Bearing - Ukupna cijena smanjena sa 4125 zlata na 4075 zlata.

- Crimson Guard - Bonus armor povećan sa +6 na +8.

- Drum of Endurance - Cijena recepta smanjena sa 550 zlata na 500 zlata (Ukupna cijena ajtema smanjena za 50 zlata).

- Guardian Greaves - Limit aktivnog djela Guardianove aure za povišenu regeneraciju helta povećan je sa 20% na 25%. Cijena recepta smanjena je sa 1550 zlata na 1450 zlata (Ukupna cijena smanjena je za 100 zlata).

foto: Printscreen YouTube

- Pipe of Insight - Barijera koja blokira magični demidž pojačana je sa 400 HP na 450 HP.

- Veil of Discord - Bonus stats sa +4 na +5.

- Vladimirov pakt - Aura više ne redukuje magični niti čisti demidž (I dalje afektuje fizikal demidž od udaraca i magija).

Od svih promjena u dijelu ajtema, očigledno je da je Vladimirov pakt najviše nerfovan. Ali, šta je sa ostalim prejakim ajtemima poput krvavog kamena na Lešraku pomoću kojeg je Team Secret stigao do finala internašonala? Da li je 50HP i 50mana nerf bio dovoljan? Pa, ja bih rekao da jeste. Moramo uzeti u obzir da se ovaj ajtem jako rijetko kupuje, u posljednje tri godine kupovao ga je samo jedan heroj i to isključivo Lešrak. Zašto onda brinuti o prejakom ajtemu, kada možete jednostavni banovati jedinog heroja koji ga koristi. Takođe, ovaj ajtem se lako kontrira, postoji više formi hil redukcije u igri, samo se treba sjetiti i na vrijeme je obezbijediti.

U posljednje vrijeme se u pab gejmovima mogu vidjeti Razor i Bristlbek igrači koji kupuju ovaj ajtem i bivaju doslovno besmrtni. Ipak, rekao bih da nije ajtem u pitanju. Satanik je ajtem koji radi istu stvar kao i krvavi kamen, pa ga treba kontrirati na isti način. Jedan od najboljih heroja je naravno aparacija (AA) koji sa svojim ultimativnim spelom u potpunosti eliminiše svaku formu helt regeneracije. Morate ipak imati u vidu da se suport heroji pikaju dosta rano. Obično to budu čak i prvi pikovi, dok heroji poput Lešraka, Razora i Bristlbeka bivaju odabrani nešto kasnije.

Zbog ovoga, nije lako kao što na prvi pogled izgleda kontrirati ove heroje sa suport aparacijom. Zato, ukoliko u vašem timu imate dovoljno stanova i tvrdih heroja da idu prvi u fajt, možete odigrati mid aparaciju i izdominirati. Ovo je moj omiljeni posljednji pik protiv prethodno pomenutih heroja. Osim aparacije, tu su Trax sa svojim Aganimovim šardom kao i Venomancer sa svojom pasivnom magijom. Takođe, ajtemi poput urne i Skadijevog oka, ili pak Šivin gard su izvanredni izbori.

Takođe bih pomenuo prvi izmijenjeni ajtem, posebno drugi dio koji omogućava upotrebu istog dok bacate neki spel ili teleport. Ovo može biti veoma korisno i spasiti vas u nekim situacijama od heroja poput Mortreda, koji vas vole zaskočiti baš tada, kad ste najranjiviji.

Heroji

Mnoštvo heroja je takođe izmijenjeno u ovom peču.

Alčemist je blago bafovan dok je ark vardenov notorni lejt gejm znatno nerfovan. Njegov bonus duh od Aganimovog skiptra sada traje 30 sekundi manje, te je znatno teže konstantno držati protivnike zarobljenim u bazi.

CK, DK i Doom bivaju bafovani dok njihovi agilni pandani: Morf, Naga i Snajper bivaju podjednako nerfovani. Fantomka iz svima nepoznatog razloga ponovo biva pojačana, dok kristalka još jednom opravdava postojanje bezbroj mimova na račun njenog konstantnog nerfovanja.

Kada su u pitanju suporti, treba pomenuti Trenta, Rhastu, Rubika kao i Ogrea koji su dobili minorne bafove. Istovremeno Marci, Dirge i Nyx bivaju podjednako nerfovani.

Prethodni peč je bio dosta izbalansiran kada su u pitanju heroji, te mislim da su ove minorne promjene sasvim opravdane. Nema potrebe za drastičnim izmjenama. Ipak, moram napomenuti Grimstroka koji je takozvani skriveni pik već dva peča zaredom i ponovo biva bafovan. Njegov Aganimov skiptar sada radi i na spel imune heroje, te je njegov lejt gejm potencijal još jači nego prije. On je i prije ovog peča zauzimao prvo mjesto na mojoj ljestvici Aganimovih unapređenja, a sada je zacimentnirao svoju poziciju na vrhu iste. Kombinacija bonus brzine kretanja, jakog dispela i spel imunog klona protivničkih keri heroja koji prave 50 odsto više štete od samog neprijatelja je apsolutno nezaustavljiva.

foto: Printscreen YouTube

Ne mogu prebrojati koliko sam partija dobio sam upravo sa ovom kominacijom igrao mid ili suport Grimstroka. Ovaj heroj jednostavno ima sve, jak magični demidž, sajlenc, stan, relativno novu liš mehaniku koja prekida teleport i spaja dva heroja, brutalno jake talente, počevši od nivo deset talenta koji više nego duplira demidž njegove druge magije, nivo 15 talenta koji mu od ovog peča dodaje čak 25 odsto bonus spel demidža, nivo 20 talenat koji mu u lošim gejmovima omogućava da sa nevjerovatno velike distance ubija protivniče kripove dok mu druga opcija daje stoprocentni sajlenc ukoliko je jako ispred protivnika, kao i njegov nivo 25 talenat koji mu ili dodaje 50 odsto demidža na prvu magiju koja već pravi enormno veliku štetu ukoliko je pravilno iskorištena (jednaku ultimativnoj magiji drugih heroja) ili pak ogroman radijus apgrejd na njegov stan koji ukoliko ste suport pravi najveći impakt u gejmu.

Osim pomenutog, Grimstroke je takođe jako dobar u farmanju stakovanih neutralnih kripova. Veoma kompletan heroj kojeg volim odigrati na mid lejnu, benifituje i od trenutno popularnog E-blade ajtema koji u kombinaciji sa njegovom drugom magijom na desetom nivou pravi preko 1100 demidža, sa kuldaunom od samo 18 sekundi, odnosno 0 ukoliko ubijete protivnika. Takođe sajlencuje odabranu metu.

Za komparaciju, ultimativna magija Line koja je takođe trenutno vrlo jak heroj pravi uz pomoć prethodno pomenutog ajtema 700 demidža u istom djelu igre, a čak ni u lejt gejmu ne pravi preko 1250 demidža u kombinaciji sa E-blade ajtemom. Naravno, Linin ultimativni spel ne sajlencuje protivnika, a ima kuldaun od čak minut.

Imajte na umu da ukoliko Grimstroke sa svojim ultimativnim spelom poveže dva neprijatelja, svaka njegova magija biva bačena na oba. Nego, da se vratim na trenutno popularne heroje koji su očigledniji Dota 2 zajednici.

Lešrak biva znatno usporen zahvaljujući sekund kuldaunu na njegovom ultimativnom spelu koji može biti ključna razlika između života i smrti. Sada je znatno teže pravilno balansirati trošenje mane, farmanje i ubijanje protivničkih heroja…osim ako nijeste već isfarmali poznati krvavi kamen, onda vam mana neće biti problem.

Nevermorov nivo 20 talenat konačno biva smanjen sa +0.4 sekunde na +0.3 sekunde fear efekta po duši. Ovo značajno smanjuje njegov optimalni fear potencijal, te je jako potreban i dobar nerf. Ukoliko ste od onih koji nikad nijesu uzeli ovaj talenat, jer je 60 demidža zvučalo bolje, onda nijeste imali prilike da vidite Nevermora koji kontroliše cijeli vaš tim preko deset sekundi.

Sajlencer je uprkos svojoj izvanrednoj statistici dobio samo minorni nerf u vidu manjeg radijusa na prvom spelu. Tini je po ko zna koji put nerfovan, ali njegov kit je jednostavno previše koristan da bi ispao iz mete. Rekao bih da se sa nerfovanjem Vladimirovog pakta i njegove prejake aure meta ponovo vraća u agresivnu “pik-of” fazu, đe je cilj biti neprestano agresivan i genkovati protivnika non stop po mapi. Zbog ovoga vjerujem da ćemo ponovo imati prilike da vidimo Bara-Grim notornu kombinaciju koja je i našoj Dota 2 reprezentaciji donijela uspjeha u prošlosti.

Takođe želim podsjetiti da je izašla i Razor arkana na ovogodišnjem batl pasu, te je sada, ako ikad, vrijeme da se ponovo vratite na Dotu. Jer kako bolje provesti ove kišne zimske dane nego u toplini svog doma sa spremnom ekipom željnom dobre Dote?

Bonus video: