Predsjednik Evropske eSport federacije prisustvovao okruglom stolu u Privrednoj komori Crne Gore

Okrugli sto je bio na temu "Izazovi gejming industrije" koji je imao za cilj da ukaže na potencijal i značaj razvoja e-sport i gejming industrije u Crnoj Gori i regionu

21712 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: SESCG
Sa okruglog stola, Foto: SESCG

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore je danasu prostorijama Privredne komore Crne Gore organizovala okrugli sto na temu: Izazovi gejming industrije, a događaju i diskusiji prisustvovalo je oko 70 ljudi.

Ovim povodom u Crnu Goru je iz Lisabona doputovao predsjednik Evropske eSport federacije Tiago Fernandes, koji se predstavio prisutnima zalazeći kratko u istoriju svog ulaska u ovu oblast. Tiago već više od 20 godina radi u ovoj industriji, sve je počelo od njegove ljubavi prema video igrama, a danas je predavač na Lisabonskom Univerzitetu, jedan od osnivača “Girl gaming-a”, predsjednik Evropske eSport federacije i Board member Svjetske eSport federacije

O eSportu u Crnoj Gori, početcima rada Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Adria federaciji, ekspanziji gejminga u Crnoj Gori i njegovom značaju govorio je predsjednik SESCG Filip Šoć.

Profesor Mašinskog fakulteta Boško Matović takođe je bio govornik i prisutnima iz svog ugla ukazao na značaj gejming industrije, koji je, kako je i sam u izlaganju kazao za njega postao jasan tek kada se kroz svoj doktorski radi sreo sa ispitivanjima rađenim na simulatorima, koji su potpuno bezbjedni za ljudske živote, a pružaju mogućnost da se učesnici u saobraćaju upoznaju sa rizičnim situacijama i nauče kako da reaguju ukoliko se nađu u istim.

Ispred TO Budva okruglom stolu u Privrednoj komori Crne Gore prisustvovao je Ognjen Mušikić, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu u turizmu i ispred TO Budva ukazao je na potencijal koji gejming industrija ima za turizam, kako ovog primorskog grada tako i čitave Crne Gore. Mušikić se prisjetio benefita koje je projekat “Open gaming” imao za ovaj grad, ali i naglasio da su u ovoj instituciji i više nego raspoloženi da podrže i budu domaćini nekih od najvećih evropskih događaja iz svijeta gejminga, kakvo je Evrpsko prvenstvo.

Diskusija na ovu temu trajala je duže od dva sata, a bilo je govora i o uvođenju gejminga u redove obrazovanja, proizvodnji igrica, softvera i pozicioniranju Crne Gore kao Boot camp, digital nomad i gejming destinacije.

Bonus video: