Tiago Fernandeš: E-sport će biti dio Olimpijskih igara kroz 6 godina

Predsjednik Evropske esport federacije (EEF) boravio je u Crnoj Gori kao gost Saveza elektronskih sportova Crne Gore, i tom prilikom posjetio je našu redakciju.

15521 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sa više od 20 godina iskustva u esport industriji, od novinarstva do predavača na Lisabonskom Univerzitetu i predsjednika EEF-a, Tiago Fernandeš je govorio o stanju esporta u Evropi, značaju koje ono ima na društvo i potencijalima Crne Gore u ovom segmentu:

"Crna Gora je jedan od lidera u e-sportu u regionu i ima veliki potencijal ne samo u e-sportovima, već i gejmingu i razvoju IT sektora i uopšte tehnologije. Kao dio Evropske Esport Federacije, koja broji više of 40 članica, Crna Gora ima idealne uslove za razvoj i napredovanje gejminga. Počev od jakog saveza, IT sektora i medijske podrške koja evidentno postoji, stvara se mogućnost da se Crna Gora pozicionira na globalnom nivou kroz razvoj gejminga, a samim tim i privlačenja velikih kompanija i investitora u ovom polju, kao i promociji kulture, turizma i ekonomije", rekao je Fernandeš.

EEF, Gaming
foto: Luka Zeković

U razgovoru sa Filipom Ivanovićem, Direktorom digitalnog razvoja u Vijestima, govorio je o izazovima u medijskom tržištu i važnosti koje mediji imaju u promociji gejminga i esporta.

"S obzirom na to da i sam dolazim iz novinarstva, shvatam koja je uloga Vijesti bila u razvoju E-sporta u Crnoj Gori! Kao mediji koji postoji preko 25 godina, nadam se da ćete potrajati još minimum toliko i da će se saradnja u ovoj sferi nastaviti i razvijati još više", kazao je Fernandeš.

Ivanović je s druge strane naglasio da su Vijesti kao mediji uvijek bile pionir digitalnog razvoja u Crnoj Gori i da je gejming sadržaj na sajtu samo prvi korak u daljem razvoju ovog segmenta.

Kazao je da je sekcija gaming, koja je nsatala kao plod saradnje sa SESCG, za pola godine koliko postoji već imala preko 2.5 miliona pregleda članaka i reach od preko 15 miliona.

EEF, Gaming
foto: Luka Zeković

Fernandeš je tokom posjete obišao i redakciju Vijesti i razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Srdanom Kosovićem.

Zaključio je da gejming industriju očekuje dinamični period razvoja, a da osim igranje igrica, tome doprinose i elementi, poput produkcije i profesionalnog novinarskog praćenja turnira.

Bonus video: