Vrijeme je da se posvetim domaćem šampionatu

Naime, kako je predstavnik Sjeverne Makedonije odustao, Matija je vozio pod njihovom zastavom imajući samo sat vremena da se pripremi za ovo takmičenje. No, to ga nije spriječilo da napravi vrhunski rezultat sa osvojena 44 boda iz četiri trke, pa je zauzeo treće mjesto na ovom prestižnom šampionatu

7096 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Četiri trke, u organizaciji FIA koje su bodovane za FIA e-Sport South European Cup 2022, održane su u ponedjeljak i utorak 19. i 20. decembra. Četrnaest vozača iz svih zemalja balkanske i južno-evropske regije vozili su u GT3 klasi.

Član Montenegro Sim Racing organizacije mladi sim vozač sa Cetinja Matija Marković dobio je priliku da bude jedan od učesnika. Naime, kako je predstavnik Sjeverne Makedonije odustao, Matija je vozio pod njihovom zastavom imajući samo sat vremena da se pripremi za ovo takmičenje. No, to ga nije spriječilo da napravi vrhunski rezultat sa osvojena 44 boda iz četiri trke, pa je zauzeo treće mjesto na ovom prestižnom šampionatu.

Crnogorska Sim Racing zajednica, odnosno vozači nijesu bili upućeni od strane lokalnog nadležnog ASN da će naša država imati predstavnika, a isti je izabran bez objašnjenja po kojim kriterijumima je zaslužio da bude dio ovog takmičenja. Sa ovim šampionatom organizovanim od zvanične Svjetske federacije automobilizma (FIA) kao zaključni šampionat pod njihovim pokrivateljstvom za sezonu 2022, slobodno možemo i mi zaključiti da je to jedan veliki iskorak za sim trke na Balkanu, pa samim tim i za Crnu Goru. Ostaje samo da u budućim trkama naši takmičari, kojih ima puno i veoma su konkurentni, imaju mogućnost i način da se izbore da zasluženo predstavljaju svoju Crnu Goru ponosno i dostojanstveno.

Motenegro sim racing
foto: SESCG

Matija, koji iz godine u godinu u ovom e-sportu postiže sve bolje rezultate, ne krije da je zadovoljan, te u razgovoru za Vijesti priča kako su protekle trke.

Matija, kako si zadovoljan učešćem i rezultatom na ovom CUP šampionatu u ovako prestižnoj organizaciji, i kako je došlo do toga da na virtuelnoj stazi pokažeš svoje umijeće?

Poziv sam dobio otprilike dva sata prije trke od strane Sjeverne Makedonije da njih predstavljam. Nisam imao gotovo uopšte vremena da se pripremim, tako da sam prezadovoljan sa bronzanom medaljom u generalnom plasmanu CEZ-a, mislim da sam sve svoje date šanse iskoristio i neutralizovao greške što je vidljivo na konačnom generalnom bodovnom plasmanu.

Znamo te iz simulacije RaceRoom i standardne verzije Assetto Corse. Ovaj šampionat vožen je u simulaciji Asseto Corsa Competizione. Kako ti se svidjela ova simulacija, koliko vremena si imao za trening i da li ima neke razlike između ovih simulacija?

Što se tiče Assetto Corse, nju vozim isključivo zbog domaćeg brdskog šampionata, dok Raceroom vozim na kružnim šampionatima. Assetto Corsa Competizione je specificna simulacija iz razloga što je najkompleksnija simulacija, iako pokriva samo dvije klase GT3 i GT4. Što se tiče treninga, nisam imao gotovo nikakvu šansu da se pripremim i odabir auta je bio brzoplet i neisplaniran. Na kraju krajeva je sve ispalo dobro, iako bih sigurno mogao izvući još bolje performanse da sam imao vremena za test auta i setapovanje istih.

U dva dana si vozio četiri trke od po sat vremena. Koliko je teško ostati skoncentrisan tako dugo vremena i koja od ovih staza ti je najviše odgovarala?

Veoma je teško ostati smiren i skoncentrisan, pogotovo u grupi vozila. Vozač mora biti fokusiran da izvuče maksimum iz svakog kruga za vrijeme trke, a da ne napravi grešku koja može rezultirati gubitkom pozicije ili još gore, odustajanja. Što se tiče kalendara, najviše mi je odgovarao Spa Francochamps koja je bila vožena u veoma teškim uslovima konstantne kiše sa mnogo stajaće vode na stazi. Nikada prije nisam vozio trku u promjenljivim uslovima, a kamoli u situaciji gdje je vidljivost ravna nuli što je bio slučaj, ali sam se adaptirao veoma brzo i zaključio trku sa podijumom, što je bio i najbolji rezultat u CUP-u.

Kao što si pomenuo, jedna trka je vožena u kišnim uslovima, i na njoj si imao odličan plasman i jako teške borbe za pozicije u poretku. Kako komentarišeš tu trku?

Veoma teška trka, moja prva kišna, veliki broj stajaće vode koja je bila pogotovo veliki problem iz izlaska Eau Rougea koja je direktan krivac udesa u prvom krugu gdje je učestvovalo pet vozača. Start sa osme pozicije, do promjene guma sam držao treće mjesto koje sam izgubio od predstavnika Bosne i Hercegovine, ali sam ga konstantno pritiskao pet krugova do kraja. Kada sam vidio da sam brži, uspješno sam ga zaobišao u direktnom duelu. Do kraja trke sam morao da branim poziciju od predstavnika Hrvatske, koji je imao drugačiju strategiju i imao novije gume kao i mnogo brži tempo, ali sam ga zadržao iza sebe. Sve u svemu, jedna od boljih i interesantnijih trka koje sam vozio, puna napetosti, kako zbog kiše, tako zbog bliske borbe od starta do cilja.

Kako bi ocijenio organizaciju ovog šampionata, i da li vidiš sebe i dalje u ovako jakim šampionatima?

Organizacija je bila na vrhunskom nivou, nisam uspio da nađem nijednu zamjerku i organizatori sa moje strane imaju isključivo podršku. Nadam se da će sljedeće sezone biti još jača konkurencija i duži kalendar. Kao što sam već pomenuo, dva sata prije trke sam dobio pozivnicu da vozim, nisam očekivao da ću biti dio ovog takmičenja, niti sam mu se nadao iako sam se rado odazvao.

Već si neko vrijeme u Sim Racingu, vozio si u više različitih organizacija. Koja je po tebi najbolja i zašto?

Takmičio sam se u većini najjačih evropskih i svjetskih šampionata u veoma kratkom periodu, najbolji utisak na mene je ostavila organizacija DTM šampionata. Kompletna organizacija je bila na najboljem mogućem nivou, najbolja 32 evropska vozača su se takmičila uključujući i mene u debitantskoj sezoni boreći se za nagradu vrijednu 170.000 eura. Šampion je imao plaćen kompletan tim za kompletnu 2023. sezonu DTM potklase zvanu Trophy. U pitanju je GT4 klasa i BMW M4 GT4 auto 2020. generacije. Sezonu sam završio kao 16. generalno i bio Rookie of the year i ujedno najmlađi takmičar.

Kakva je konkurencija u crnogorskom Sim Racingu, i da li Crna Gora ima budućnost u ovoj grani e-Sporta?

Crna Gora je uvijek imala vozače koji su se vozili u samom vrhu. Što se tiče simulacija, tu takođe ne zaostajemo ni najmanje. Crna Gora posjeduje desetak vrhunskih vozača, kako starijih, tako i mlađih, i po mom skromnom mišljenju isključujući mene iz priče, postoje nekoliko vozača trenutno koji bi mogli da voze na najvećem mogućem nivou. Konkurencija u domaćem šampionatu je jaka, s tim da dolaze i vozači iz regiona i njihovim prisustvom pojačavaju konkurenciju i primijetio sam nekoliko ekstremno brzih vozača.

Za kraj koji su tvoji planovi i ciljevi za sljedeću godinu što se tiče Sim Racinga?

Za sljedeću godinu konkretno još nemam planova. Nadam se odmoru za početak, jer su prethodne dvije godine bile veoma teške i aktivne, konstantno se treniralo i pripremalo za svakakve šampionate. Svakako bih volio da stavim malo više u planu domaći šampionat, jer sam davao prednost evropskim tekmičenjima više nego našim. Sad je idealna šansa da se posvetim domaćem šampionatu i planiram osvajanje titule u klasi e1-1200, iako sam imao pehova i odsustvo na jednoj od tri runde koje su iza nas.

Bonus video: