Ne posustaju sa redovnim nadogradnjama

Potencijalno najinteresantnija novina je dodatak frizera Jaira unutar samog Westmarcha. Jaira se nalazi u neposrednoj blizini Čarsijeve kovačnice. Njegova je uloga zapravo mijenjanje karakterovog izgleda.

5656 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Diablo Immortal je igrica koja ne posustaje sa redovnim apdejtovima. Tako je i za novogodišnje i Božićne praznike podarila svojim igračima paletu novih stvari. Prije svega, izmijenjeno je dosta već postojećih mehanika unutar igre, poput paklene kutije i kodeksa koji sada nudi mnogo više opcija. Dodata je potpuno nova zona koja je nastavak glavne misije, te nam govori više o razdoblju između drugog i trećeg dijela istoimene franšize, a istovremeno donosi i dvije nove težine. Tu je i osma sezona batl pasa kao i pet novih legendarnih gemova, a možda i najinteresantnija od svih novina je upoznavanje Jaire, Westmarchovog frizera.

Nova unapređenja

Vatre pakla gore burno, burnije nego ikada prije sa tri nove paklene težine: H6, H7 i H8. Dodavanje ovih težina omogućava dostizanje do sada neviđenih Paragon nivoa. Ukoliko ste, poput mene, dugo vremena proveli zaglavljeni na H4 težini i kada ste napokon dostigli H5, programeri su ubacili tri još veća nivoa, ne budite obeshrabreni. Sa novim apdejtom stigli su i novi benefiti poput ekstra EXP poena, zavisno od vašeg trenutnog nivoa u odnosu na maksimalni - Paragon nivo. Tako ja sa 400 Paragon nivoa dobijam 140 odsto EXP poena, dok neko sa 200 Paragon nivoa dobija čak 800 odsto EXP poena. Osim bonus EXP poena povišena je i šansa za dobitak legendarnih ajtema. Ovo je zaista umnogome ubrzalo igru i poguralo novije igrače, ili one poput mene koji imaju manje slobodnog vremena, da se koliko je moguće, izjednače sa ostatkom servera. Dnevne aktivnosti poput baunti i bistijari misija su takođe unaprijeđene. Baunti misije sada imaju znatno veću šansu da sadrže Legendarni ajtem unutar svog kovčega, dok bistijari misija daje jedan zagarantovani legendarni ajtem svakog dana. Osim toga, sada postoji i način da dobijete zagarantovani set/zeleni ajtem svakog dana. Sve što trebate uraditi jeste proći tri tamnice do kraja.

Diablo Immortal recenzija
foto: Printscreen

Sa dodatkom tri nove težine bilo je za očekivati i tri nova Paragon drveta. Tako su igrači u mogućnosti ponovo izučavati željene grane na tri nova Paragon drveta:

- Masakr (Fokusira se na samostalno ili grupno farmanje otvorenog svijeta).

- Tučaroš (Fokusira se na odbranu od elitnih neprijatelja. Ovaj bonus ima efekat i na ostatak grupe).

- Duelist (Fokusira se na bonus DMG(demidž) ukoliko nijeste primili isti. Ovo Paragon drvo je veoma efikasno za avanturiste koji se bore iz daleka).

Takođe je povećan kuldaun na specifični atribut: Prevari Smrt. Ovaj atribut je imao kuldaun od 120 sekundi, te je ukoliko igrate barbara bilo moguće u toku borbe iskoristiti ga dva puta. Sada je kuldaun povećan na 210 sekundi, zato je to znatno teže.

Diablo Immortal recenzija
foto: Printscreen

Monk je dobio nov raspored magija kao i mnoštvo unapređenja na iste. Nijesam monk igrač, ali znam da je u PVP zoni bio jedan od boljih avanturista, te nakon ovih bafova smatram da će biti skoro nemoguće pobijediti ga u 1v1 duelu.

Konačno je popravljen Vitov set koji je umjesto 30 odsto brzine napada davao čak 60. Osim toga popravljenog baga neki manje korišteni setovi su tako]e pojačani. Tako je set Baronove Gozbe dobio pet odsto veći demidž, dok su Isatarov i Vindloftov set dobili bonus brzinu kretanja.

U prethodnom apdejtu pomenule su se nove ekspedicije koje su sada konačno na snazi. Herojevo putovanje je u potpunosti resetovano i krenulo je iznova. Na radost velike većine igrača, ovo putovanje više ne zahtijeva stoprocentno rješavanje zona koje je zbog RNG faktora, odnosno faktora sreće, bilo veoma frustrirajuće. Za sada su poznata prva četiri putovanja, a u toku sljedećeg mjeseca ćemo dobiti i preostala dva.

Diablo Immortal recenzija
foto: Printscreen

Programeri nijesu sigurni koliko će dugo trajati ova ekspedicija, ali kažu da sigurno neće biti kraća od prethodne, te imamo sigurnih šest mjeseci da je riješimo do kraja.

U ratu sjenki ubačena je potpuno nova mehanika, takozvana Stamina. Ova mehanika tjera “Imortala” u borbi da odmara svakih nekoliko sekundi, odnosno onda kada se Stamina isprazni. Jedini način da se Stamina napuni jeste prestanak kretnje.

Besmrtni vitez se i dalje može boriti sa sjenkama, ali mora stojati u mjestu kako bi pridobio dovoljno stamine. Ovo u potpunosti mijenja način na koji će se ratovi sjenki odvijati. Umjesto konstantnog bježanja besmrtni vitez će morati da stisne zube i bori se u nedostatku stamine. Moja strategija je oduvijek bila borba, jer iako znam da se sjenke neprestano oživljavaju, te da je bolje kupiti vrijeme svojoj ekipi stalnim izbjegavanjem magija i udaraca, jednostavno tu strategiju smatram dosadnom.

Još neke olakšavajuće izmjene predstavljene su u vidu kovača na kraju svake tamnice; elitni neprijatelji se sada nasumice stvaraju unutar tamnica, a prvi ubijeni elitni neprijatelj daje zagarantovani legendarni ajtem; teleport je dodat u blizini tamnice COE u Zaleđenoj Tundri; povećana je šansa za dobitak +10 odsto modifikaciju prilikom unapređenja šarmova.

Nova zona i nastavak glavne misije

Da biste iskusili novu zonu potrebno je da dođete do H3 težine, odradite Znak Zvijezde misiju i budete minimum nivo 60, mada da biste dostigli H3 težinu biće vam potrebno i mnogo više od toga. Ukoliko vaš karakter ispunjava sva tri uslova, onda imate pravo otići u novu zonu - Stormpoint. Prva nova zona u ovoj igri ustvari je kišovito, depresivno ostrvo opkoljeno maglom. Ovo ostrvo korišteno je kao zatvor za najgore od najgorih neprijatelja Utočišta uključujući i one političke. Diablove sluge - Kult Terora, opsjedaju zidine Stormpointa u cilju pronalaska najvećeg djelića kamena svijeta. Stopiranje njihovih planova moguće je samo uz pomoć avanturista (igrača) koji se moraju požuriti. U ovoj trci sa vremenom morate obratiti pažnju na neprestanu prijetnju Zavijajućeg Terora koji gleda svaki vaš korak sa munjama ispunjenog, tmurnog, neba.

Diablo Immortal recenzija
foto: Printscreen

Ova zona osim nastavka glavne misije sadrži dvadeset novih čudovišta stvorenih iz dubina Pakla, nove bosove i minibosove kao i hordu rakova.

Brumaltine novogodišnji event

”Stanovnici Westmarcha pozatvarali su svoje prodavnice ranije”, posvjedočio je mjesec. Neki su galantno šetali, dok su drugi skakali od uzbuđenja.

”U Rakiz Plazu, brzo!” povika čovjek noseći veoma težak kamen ispisan arhaičnim simbolima. Spektakl u centru grada bio je legendaran - Plaza je zračila zadovoljstvom, a toplina je curila iz obližnjih srca, ručnih lampi i nezgodnih za držati baklji. Drvo, nedovoljno zeleno, ali prepuno grimiznih svijeća, dominiralo je centrom svečanosti. Dok je Plaza ugošćavala sve veći broj duša, poklone raznih ukrasa kao i razmjenu ručno rađenih razglednica, istom je odjekivao zov:

”Neka vam toplina ispuni ognjište tokom cijele nove godine”.

Diablo Immortal recenzija
foto: Printscreen

Od 14. decembra do 4. januara možete pokazati svoje obožavanje stalne topline i sigurnosti Burmaltine eventa. Svakog dana možete odraditi do tri dnevna zadatka u zamjenu za nagrade prekrivene sniježnom prašinom, kao i za progres ka boljim nagradama. Svakog vikenda ulogujte se da dobijete slavljenički Brumaltine poklon, a kad god poželite učestvujte u Brumaltine tradiciji zamjene razglednica sa drugim igračima.

Paklena kutija ranjene praznine

Davno prije, vještice Šarvalnih Divljina zarobile su demone tame. Sada, komadi njihovog oštećenog kaveza padaju, a njihove vjekovima stare mahinacije prijete Westmarchu i okolnim zemljama.

Nova paklena kutija ranjene praznine postaje otključana kompletiranjem misije prologa, Lomljivci lanaca, koja se pojavljuje nakon dostignutog nivoa 60.

Izmjene u sistemu paklene kutije su sljedeće:

- Bosovi paklene kutije se sada mogu raditi samostalno na svakoj težini.

- Težina svakog bosa znatno je povećana podizanjem same paklene težine (Za razliku od prethodno fiksnih uslova u vidu rejtinga sada svaka težina (Normal-H8) ima svoj skup bosova).

- Da biste otključali novu težinu, sada morate poraziti odgovarajućeg bosa paklene kutije.

- Igrači sada mogu biti u grupama, uprkos različitim težinama igre kada su u pitanju težine od H1 do H4. Težina tamnice bivaće proporcionalno podignuta ili spuštena u odnosu na težinu svih igrača unutar grupe posebno. Isto važi i za sav potencijalni benifit u vidu ajtema ili zlata.

Demonski ostaci takođe su izmijenjeni:

- Igrač sada dobija demonske ostatke za prvih pet pokorenih bosova u jednom krugu (krug se resetuje ponedjeljkom i četvrtkom).

- Igrač sada ima pravo smjestiti pet demonskih ostataka u svoju kolekciju trofeja. Svaki od njih daje drugačiji bonus prilikom borbe u izazovnim anomalijama i svih pet je aktivno (prethodno je samo jedan bonus bio aktivan dok su drugi služili samo za podizanje rejtinga).

- Atributi dobijeni od strane demonskih ostataka rastu zajedno sa težinom, te je ubijanje bosova na većim težinama veoma bitno.

Pakleni kvintet terora pobjesnio je u Utočištu - novi poručnici Pakla:

- Ofinieb kožom prekrivena - Ofinieb je jedina među demonima ranjene praznine fascinirana ljudima. Nosi i skida živote kao odjeću, ali zbog čega? Nakon dolaska u Utočište ugnjezdila se unutar davno zaboravljene tvrđave. Tokom godina akumulirala je dekoracije i raskoš. Da li nastoji postati nešto drugo ili je pak samo lovac skriven u ljudskoj koži.

- Katarag zadavljeno Sunce - Kataragovo krunisanje u Crnom Ambisu ostavilo je za sobom goreću sjenku koja guta svjetlost. Kada se nadvio nad Utočištem kao mrlja nad Suncem krug Šarvalnih vještica jedva ga je zarobio po cjenu svojih života. Vjekovima kasnije on i dalje želi donijeti doba tame u kojem će praznina njegovog rođenja proždrati Sunce i Mjesec, Raj i Pakao.

- Drimdreil puzeći jad - Drimdreilova nezasitost bacila je na njega laku metu za prioritetnog demona po krug Neumirujućih Divljlina. Ritual sporog utapanja bio je dovoljan da izvuče ovog demona iz svoje jazbine. Ipak on sadrži mnoštvo u svojim naborima sjenke, i sa svakom dušom koju proždere, on raste još jednu legiju.

- Apotrus krotitelj palih - Okupator Retlbreth Dvora hvata i muči duhove dok napuštaju svoja tijela, ostavljajući izludjele utvare za sobom. Nema broja mučeničkoj smrti koja bi umirila Aportusov bijes zbog svog ropstva. Njegovo jedino poniženje u iskonskom postojanju. Dok ostali demoni ranjene praznine traže veselje ili moć, on ostaje fokusiran na vječitu osvetu.

- Fangvrt proždrljivac toplote - Fangvrt je živio frigidnim životom otkako je u svojoj zasjenjenoj formi ispuzao iz Ambisa. Svaka toplota koju je ikada osjetio stvorena je od strane zaparenih iznutrica svojih žrtava. Vjekovi ropstva produbili su njegovu žudnju. Slobodan da hoda Utočištem on grize mraz i kost, neumoljiv kao zimski vjetar uskoro će se gostiti milionima.

Novi legendarni gemovi

Legendarni gemovi su integralni dio svakog karakter bilda u igri, te u cilju povećanja opcija Blizzard je odlučio da doda još pet novih Legendarnih gemova u igru. Novi gemovi su raznih kvaliteta i to:

- Hearthstone - trajanje apsorbirajućih barijera je 36 odsto duže i istovremeno smanjuju trajanje gubitka kontrole za 24 odsto dok su aktivne. Ovo je legendarni gem od jedne zvjezdice.

- Kir Sling - daje 15 odsto šanse da kada ste napadnuti emitujete svjetlost koja oslijepi sve neprijatelje oko vas, smanjujući im viziju i oduzimajući im kontrolu karaktera u potunosti na četiri sekunde. Pravite 14 odsto više štete zaslijepljenim neprijateljima. Kuldaun 20 sekundi. Ovo je legendarni gem od dvije zvjezdice.

- Volatility Shard - Kada ubijete neprijatelja stvorite eksploziju koja pravi 90 odsto baznog DMG +365 poena istog svim neprijateljima oko vas dok istovremeno vama daje 8 odsto povišen DMG na dvije sekunde. Kuldaun šest sekundi. Ovo je legendarni gem od dvije zvjezdice.

- Concentrated Will - Upotreba relocirajuće magije stvara anđela zaštitnika koji baca svjetlosni snop koji pravi 135 odsto baznog DMG +547 poena istog svim neprijateljima u ravni. Kada se anđeo vrati nazad u Raj da vam blagoslov koji povećava vaš DMG i brzinu kretanjaj za 16 odsto na dvije sekunde. Kuldaun je šest sekundi. Ovo je legendarni gem od pet zvjezdica.

- Hellfire fragment - Upotrebom magije stvara se krug od tri vatrene lopte oko vas. Ove lopte neprestano traže neprijatelja sa kojim kada stupe u kontakt eksplodiraju praveći 108 odsto baznog DMG +510 svim neprijateljima u blizini. Neprijatelji pogođeni sa više lopti primaju 50 odsto više DMG za svaku uzastopnu loptu. Kuldaun 20 sekundi. Ovo je legendarni gem od pet zvjezdica.

Osma sezona Batl Pasa

Skriveno Sunce je najnoviji batl pas posvećen moćnoj kosmičkoj misteriji. Batl pas ima kao i obično 40 nivoa i trajaće uobičajenih 30 dana.

”Postoje život i toplina u gorućem suncu iznad, ali i još veća moć koja čeka da bude otkrivena u njegovoj sjenci”, - Westmarchov učenjak.

Batl pas je već postao redovna pojava u ovoj igri, kao i siguran izvor raznih resursa, ali i legendarnih gemova poput “Fervent Fang” koji je gem od dvije zvjezdice i može se pronaći jedino unutar samog batl pasa.

Potencijalno najinteresantnija novina je dodatak frizera Jaira unutar samog Westmarcha. Jaira se nalazi u neposrednoj blizini Čarsijeve kovačnice. Njegova je uloga zapravo mijenjanje karakterovog izgleda. Prilikom kreiranja istog skoro godinu dana unazad nijesam znao da postoje opcije za karakter kreaciju, pa sam i sam od onih koji su kliknuli na prvu ponuđenu opciju i upao u pakleni svijet Diablo Immortala. Zahvaljujući Jairi, najpoznatijem frizeru u gradu sada imam opciju napraviti karaktera kakvog sam oduvijek i želio. Karaktera ste u mogućnosti mijenjati jednom u sedam dana.

Zaključak

Počevši od popravljenih bagova i balansiranja setova, preko dodatih bonusa ukoliko kasnite za ostatkom servera i teleporta koji smanjuju potrebno vrijeme da dodjete do ulaska u tamnicu do poptuno nove zone i nastavka glavne misije kao i novih demona i sporednih misija vezanih za iste, ovo je jedan vrlo kvalitetan apdejt. Rekao bih da je mnogo stvari bilo prijeko potrebno dok su neke, poput izmjene paklene kutije ipak malo konfuzne. Još uvijek se nijesam navikao da metal skorija više nema vrijednost, te da se mora skupljati kamenje iz ranjene praznine. Ali za još sedmicu ili dvije skorija će postati daleka prošlost. Frizer je dosta bitna stvar za ljubitelje karakter kreacije dok je novogodišnji event prepun raznih dešavanja. Svakog dana primim po nekoliko razglednica od svojih prijatelja ili pak nasumice odabranih saigrača kojima odmah nakon toga uzvratim uslugu i pošaljem jednu od svojih. Rekao bih da je dodavanje novih težina bilo neophodno s obzirom na to da su u igri već postojali karakteri sa borbenim rejtingom od četiri cifre, dok je uslov za maksimalni H5 bio samo 5125 borbenog rejtinga.

Nadam se da ću do kraja sedmice imati dovoljno sreće da dobijem jedan od najnovijih legendarnih gemova koji bi umnogome podigli moj borbeni rejting koji je tek blizu 8000 poena.

Bonus video: