Dobile pažnju gejming zajednice

Preko šest hiljada igara objavljeno je u prvoj polovini ove godine što je porast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu

3676 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Godina rata, ekonomske krize i kojekakvih negativnih dešavanja zahvaljujući gejming zajednici i brutalno dobrim igrama koje su nas očarale i zaokupile našu pažnju ipak je za nas gejmere bila dobra.

Preko šest hiljada igara objavljeno je u prvoj polovini ove godine što je porast od 11% u odnosu na prethodnu 2021. godinu, te se vjeruje da će do kraja godine prevazići brojku od 12 hiljada video-igrica, za što je prema posljednjim podacima potrebno samo nekoliko desetina igara.

Puno je igrica koje su u 2022. godini pridobile pažnju gejming zajednice, ali neke igre se ipak izdvajaju od ostalih. Tako se sljedećih nekoliko igara našlo na ovoj listi najuticajnijih.

Yu-Gi-Oh! Master Duel

Počeo bih sa nostalgičnom kartaškom igrom koja je ujedno i jedina besplatna igrica na ovoj listi. Mada slično drugim popularnim kartaškim igrama poput Hearthstone igrači mogu kupovati špilove karata upotrebom pravog novca, te je ovo još jedna igra sa kartama u kojoj je najjača karta zapravo kreditna kartica igrača. Yu-Gi-Oh ili Jugio’ kako smo ga zvali prije petnaestak godina kada smo aktivno sakupljali istoimene karte je zapravo digitalna interpretacija društvene igre sa kartama iz istoimene animirane serije. Ludilo Jugio’ karata je kod nas trajala nekoliko godina uprkos slabom razumijevanju engleskog ili japanskog jezika, dok je u Americi, a pogotovo u Japanu ova kartaška igra dostigla vrhunac prelaskom u svoju digitalnu formu. Bilo je to novembra 2017. godine kada je prva verzije ove igrice Yu-Gi-Oh! Duel Links vidjela svjetlo dana. Za samo godinu ovu igru instaliralo je 65 miliona korisnika dok je u doba izlaska novije, Yu-Gi-Oh! Master Duel verzije instalirano preko 150 miliona. Ipak, šestog februara 2022. godine samo 18 dana nakon izlaska najnovije verzije igrice objavljen je podatak da je ista instalirana čak 10 miliona puta! Ova igrica je 29. novembra objavila podatak da je dostigla čak 50 miliona preuzimanja, te je na dobrom putu da nadmaši svog prethodnika.

Gejmplej kartaške igre upravo je onakav kakvim ste ga i zamišljali. Dva igrača odmjeravaju snage na bojnom polju punom slotova previđenih za karte. Oba igrača imaju svoj određeni helt, odnosno životne poene (LP) koji se mogu mjenjati u toku igre. Igrači ulaze u meč sa svojim prethodno odabranim špilovima koji mogu sadržati različit broj karata. Postoje razni tipovi karata poput čudovišta, spelova, zamki ili efekata od kojih svaka ponovo ima po nekoliko različitih vrsta. Ipak se u ovoj igri nalazi preko 10 hiljada unikatnih karata. Poput društvene igre iz ranih dvije hiljaditih godina, igrači prizivaju čudovišta, postavljaju zamke, kontriraju spelove i u potpunosti bivaju uvučeni u svijet jugija koji je ispunjen izazovnim i prezanimljivim borbama. Ono što je interesantno za ovu igru jeste da nema mehanika poput mane ili energijskih poena koji su prisutni u Hearthstone igri sa kartama. Jedini limit u Yu-Gi-Oh! Master Duel igri jesu mašta i spremnost igrača da se prilagodi situaciji. Poenta je sastaviti što verzatilniji špil koji nije lako kontrirati niti provaliti, a koji istovremeno ima jasnu kondiciju pobjede.

Na početku igre postoji tutorial za one koji nijesu upoznati sa istom, ali uprkos postojanju tutorijal je vrlo kratak i plitak. Sve čemu vas tutorijal uči jesu osnovne mehanike poput prizivanja čudovišta izvlačenja karti ili aktiviranje spelova odnosno zamki. Strateški dio je na vama. Poenta je da osmislite najbolju moguću strategiju sa datim kartama. U startu nude vam se tri početna špila koja su dosta jednostavna za upotrebu i imaju jasnu kondiciju pobjede. Ja sam naravno izabrao, najomiljeniji, zmajev špil koji me je uz male izmjene doveo sve do zlatnog ranga na rang-listi Yu-Gi-Oh! duelista.

Ovu igru trenutno igra preko 80 hiljada ljudi, te je u svakom trenutku aktivno preko 40 hiljada duela. Rekao bih da je ovo igra koja je vrijedna pomena ne samo u svom žanru strateške kartaške igre već i kada su u pitanju teme poput igre godine 2022. za koju je titulu i nominovana.

Total War: Warhammer 3

Strateške igre su možda ispale iz mode, ali brojke govore da i dalje postoji dovoljno starijih gejmera koji uživaju u ovom žanru. Sa preko 40 hiljada pozitivnih, a samo dvije hiljade negativnih komentara i kritika ova igra je apsolutni pobjednik ovogodišnjih strategija.

U pitanju je potezna strategija sa elementima borbe u realnom vremenu stvorena od strane CA studia. Oni su najpoznatiji po svom Total War serijalu koji već dvije decenije krasi kolekcije gejmera širom svijeta. Počevši 1999. godine sa svojim prvim izdanjem Shogun - Total War do februara ove godine kada je stvorena i finalna verzija trećeg dijela vorhamerovog univerzuma. Vrijedno je pomenuti da je Total War franšiza oduvjek bazirana na istorijskim događajima, te je 12 od njihovih 15 igara u potpunosti vjerodostojno prikazano i limitirano zemaljskim koordinatama. Ali nakon 12 istorijski preciznih djelova CA studio se odlučio da se oproba u svijetu fantazije punom orkova, vilenjaka i nadljudskih snaga. To je svijet vorhamera. Prvi dio ovog fiktivnog svijeta se pokazao kao veliki pogodak samo dan nakon izlaska u maju 2016. godine prodato je skoro million kopija.

foto: Printscreen

Mnogi kritičari, ali i ljubitelji igre bili su skeptični povodom prelaska sa istorijski preciznog na fiktivni svijet, ali nakon samo nekoliko sati unutar igre shvatili su da je gejmplej ostao nepromijenjen. Jednako dobro prošao je i drugi dio ovog univerzuma objavljen u septembru 2017. godine. Jedini problem bio je nedovoljno optimizovan kompjuter (AI) unutar same igre, te nedovoljno izbalansirana diplomatija, ali ti problemi su u trećem djelu prošlost. Nemoguće je zaboraviti na desetine sati provedenih unutar Rome - Total War igre, te nakon prelaska iste nekoliko puta sa raznim fakcijama kreiranje neprestanih borbi i komandovanje ogromnim armijama u realnom vremenu. Divna vremena, sa istorijski preciznim podacima. Najnovija igra takođe ima svoju čar. Iako preferiram istoriju i zemaljske reference ni fiktivni svijet vorhamera mi nije stran. Ipak njegova priča je veoma duboka i jako je teško ne voljeti je. Za one koji nijesu upoznati u pitanju je svijet poput onog iz filma Gospodara prstenova ispunjen duboko isprepletenim agendama koje su u razvoju hiljadama godina. Pun je nevjerovatno jakih ljudi, divljih orkova, naprednih vilenjaka, mašina, robota i još mnogo toga. Sve to u kombinaciji sa poteznom strategijom i menadžmentom resursa predstavlja igru u kojoj možete provesti sate, a da to ni ne primijetite. Total War: Warhammer 3 je nominovan za “najbolju igru u kojoj sam loš” nagradu na steam gejming platformi.

Stray

Postoje vrlo kvalitetne igre koje svojim kompleksnim mehanikama ili nevjerovatno dugim i isprepletenim pričama ili pak veoma razvijenom kompetitivnom scenom pridobiju srce publike. Onda je tu Stray: vrlo naizgled jednostavna igra sa plitkom pričom čija je poenta gledanje svijeta kroz oči jedne mačke. Ipak, ova priča kasnije prerasta u veoma interesantnu moralnu debatu koja na posljetku igrice prerasta čak u potencijalnu herojsku sagu gdje jedna mačka lutakica postaje jedina nada za spas robotske rase. Ovaj avanturistički mačka simulator takođe ima sistem borbe u sebi. A sve to dok ste zarobljeni u tjelu mačke koja, kao i sve druge, voli da skače sa jedne na drugu stranu, penje se na mjesta na koja biste mislili da je nemoguće, obara stvari, grebe po vratima, mazi se sa robotima sve u cilju pridobijanja njihove pažnje, te pronalaska puta za nazad na površinu. Površina je svijet sa kojeg je glavni lik, narandžasta mačka, pao u nevidljiv portal i dospio u podzemni svijet robota koji izumire. Izumire jer ga je napala zla, nezaustavljiva bakterija koja iz njenog ugla gledišta samo pokušava da preživi hraneći se jedinim čega ima u izobilju u ovom podzemnom svijetu… robotima.

foto: Promo

Ova avantura za jednog igrača stvorena sredinom jula ove godine proglašena je najboljom Indie igricom, ali i najboljom plej stejšn igrom. A istovremeno je nominovana za igru godine, kao i najbolju avanturističku igru godine na steam gejming platformi.

Need for Speed Unbound

Kada su u pitanju trkačke igre, odnosno simulatori vožnje, onda postoji samo jedna igra koja mi pada na um kao najbolja svih vremena, a to je takozvani nidforspid kako smo ga zvali prije petnaestak godina. Uprkos njegovom kasnom izlasku ove godine od prije samo nekoliko sedmica uspio je osigurati sebi mjesto na listi najprodavanijih igrica Ujedinjenog Kraljevstva. Ipak, zbog novogodišnjih i božićnih praznika ili pak zbog kasnog izlaska same igre prodaja je čak 40 odsto slabija u odnosu na prethodni dio stvoren u novembru 2019. godine. Možda je u pitanju i jednostavno slabija potražnja za ovim gejming žanrom. Poenta ovakvih igrica jeste trkanje, a ukoliko se ne trkate sa drugim ljudima, onda trkanje i nema pravog smisla. Zato su igre poput Assetto Corsa mnogo popularnije. Postoje turniri koji trkačku gejming zajednicu drže na okupu.

foto: Promo

Pominje se nešto slično od strane Ghost Games studia, te je ovo razlog za pronalazak Need for Speed Unbound igre na ovoj listi. Ukoliko zaista stvore e-sport atmosferu u toku iduće godine o čemu ima dosta spekulacija, onda bi ova igrica mogla u mnogome prevazići sve druge i povratiti staru slavu. Najnoviji dio ove franšize sadrži veliki broj sličnosti sa prethodnim sa tim da su elementi sjenki i grafita mnogo bolji i realniji. Radnja ove igre smještena je u fiktivnom gradu Lejkšor koji je inspirisan Čikagom. Grad je ogroman i ima mnogo dobrih gradskih “trkačkih” staza. Sistem o podizanju notornih poena prema policiji grada iz prethodne igre je takođe ostao i u ovom djelu. Sistem modifikacije automobila je poboljšan, te je umnogome detaljniji u poređenju sa prethodnim djelovima. Nadam se novostima o e-sport sceni u toku iduće godine, čak sam već nabavio i volan!

Xenoblade Chronicles 3

Igre uloga (RPG) su za mnoge davna prošlost, jer sa pronalaskom borbenih arena i batl rojala svi ostali žanrovi polako tonu u zaborav. Ipak, ako pitate ljubitelje RPG igara saznaćete da to nije istina. Xenoblade Chronicles 3 je najnoviji dio ove franšize akcione igre uloga stvorene od strane Monolit Soft studia. Programeri su prilikom stvaranja ove igre imali na umu igru vođenu pričom poput prvog dijela u serijalu dok su htjeli borbu i gejmplej prethodnog, novijeg djela. U tome su i uspjeli.

Igra je jako slična prethodnim djelovima kada je narativ u pitanju, ali postoji mnogo novih mehanika po kojima se izdvaja od drugih. Radnja se odvija u Aioniosu gdje su dvije nacije Keves i Angus u neprestanom ratu. Priča prati Noja i njegova dva prijatelja iz djetinjstva koji pripadaju Keves grupi, ali i Miu koja takođe ima svoja dva prijatelja koji pripadaju grupi Angus. Svi ovi likovi imaju neke natprirodne moći koje planiraju upotrijebiti da osiguraju svoju sigurnost, ali i sigurnost okoline u kojoj se nalaze. U avanturi oni razotkrivaju misteriju iza koje se krije neprestani rat kao i prirodu svijeta u kojem se nalaze.

foto: Printscreen

Za razliku od ranijih djelova ove franšize u borbu možete povesti čak sedmoro prijatelja. Kompletiranjem glavnih, ali i sporednih misija upoznaćete čak 19 novih heroja od kojih svaki ima unikatne specijalne magije i karakteristike. Kao i u prethodnim djelovima sistem dana i noći je prisutan i postoji opcija brzog putovanja. Da biste ovu igru prešli do kraja potrebno vam je najmanje 50 sati, a ukoliko želite saznati priču svih sporednih likova i kompletirati sporedne misije onda je pred vama avantura u trajanju od preko 150 sati igre. Xenoblade Chronicles 3 je u prvoj sedmici nakon izlaska prodao preko 110 hiljada kopija u Japanu, pa je zauzeo prvo mjesto na tabeli najprodavanijih igara u tom dobu, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon samo mjesec dana prodato nevjerovatnih 1,72 miliona kopija. Ova igra je nominovana za igru godine kao i za najbolju igru uloga 2022. godine.

Call of Duty: Warzone 2.0

Zov dužnosti: ratna zona 2.0 iliti WZ2 je daleko najbolja pucačina stvorena ove godine. Iako je izašla prije samo malo preko mjesec, ova igra je dostigla brojku od pola miliona aktivnih igrača u jednom trenutku. Šta je ono što ovu igru izdvaja od ostalih pucačina poput Battlefield igara ili raznih PUBG varijanti jeste upravo fokus na realnost i preciznost.

Počeo bih od činjenice da je glavni mod ove igre upravo najpopularniji batl rojal koji se ogleda u jednom velikom ostrvu koje biva opkoljeno otrovnim gasom koji prijeti da eliminiše sve ljude na njemu. Ovo je jedini razlog da neki igrači napuste svoje perfektno skriveno sklonište u kojem imaju ogromnu prednost u odnosu na ostale. Ipak, na ostrvo slijeće do 150 dobro istreniranih vojnika kojima upravljaju drugi igrači koji mogu igrati na raznim platformama. Da, krosplej je dozvoljen, pa neki igrači koji igraju ovu igru na konzoli rekao bih da su u velikom zaostatku u odnosu na one koji je igraju na računarima. Ipak je preciznost računara nepobjediva, a u ovoj igri preciznost je najbitnija stavka. Oružje izgleda apsolutno nevjerovatno, isto važi i za samu mapu i ratnu zonu. Kada je u pitanju grafika, nećete pronaći bolju igricu od ove. U situaciji kada gledate protivnika kroz snajperski nišan zastanite na nekoliko sekundi i primjetićete bore na protivnikovom licu, kao i svaku preskočenu dlaku na njegovom vratu. Jednostavno, ova igra je apsolutno predobra u svakom svom pogledu. Ukoliko nemate još troje ljudi da biste igrali ful haus mod, ne brinite se jer ovu igru možete igrati i sami, mada ne garantujem predobru saradnju u toj situaciji.

foto: Promo

Novine u ovom djelu igre su stvaranje nekoliko “sigurnih” krugova na mapi u kojima se mogu naći posljednji igrači na istoj, kao i dodatna opcija unutar gulaga u koji se dospijeva nakon smrti na bojnom polju. Dodatna opcija je zapravo pronalazak tamničara, te otimanje njegovog ključa za bjekstvo iz gulaga nazad u borbu.

Novac koji ste imali prije dolaska u gulag, sada ostaje sa vama, te imate opciju da kupite oružje kojim planirate ostati posljednji igrač, odnosno tim, i odnijeti pobjedu. Ovo je jedna od rijetkih besplatnih igrica ovog kvaliteta, pogotovo kada su u pitanju pucačine, ali ukoliko se želite oprobati u njoj pripremite prvo svoj PC jer igrica zauzima dosta prostora i zahtjeva dosta visoku konfiguraciju.

Metal: Hellsinger

Iako sam već pomenuo jednu vrstu pucačine ne smijem preskočiti priliku da pomenem i ovu nevjerovatnu, meni prvi put viđenu vrstu igre. Ovo nije klasična pucačina na koju ste navikli. Zapravo ova igra ima svoj poseban žanr: ritmička pucačina u prvom licu. Da, ritam je najbitniji aspekt ove igre stvorene sredinom septembra 2022. godine. Gejmplej ove igre je veoma sličan onom iz Doom franšize dok je akcenat stavljen na ritam. Dok pronalazite pravi put kroz dugi lavirint pakla i suočite se sa neprestanom demonskom hordom, prati vas hevi metal ritam. Ukoliko sihronizujete svoje pucnje sa bitom muzike koja vas prati, pravite neizmjerno veći demidž protivniku, a kako bivate precizniji tako se sve više i više instrumenata ubaca u pjesmu koja postepeno mijenja ritam. Osim pucanja prema bitu muzike, poželjno je i zamijeniti šaržer u bitu kao i skakati po mapi u bitu muzike. U prevodu, svaka radnja u ovoj igri treba biti u ritmu muzike da biste ostvarili željeni rezultat.

foto: Promo

Čak i okolina mape unutar igre poput neprestano goruće vatre pakla gori u ritmu muzike. Unutar igre postoje djelovi ili zone koje su poznate kao metak zone. Ovo su zone u kojima se u jednom trenutku nalazi apsurdno veliki broj projektila koji leti po mapi, te je na vama da ih izbjegnete. Srećom po vas, do dolaska prve takve zone već ste se malo navikli na ritam jer je pratnja istog ključ manevrisanja mapom, pa izbjegavanje pomenutih projektila. Postoji devet nivoa pakla i na kraju svakog nalazi se bos kojeg treba pobjediti. Do decembra ove godine prodato je preko million kopija ove predivne inovatorske igre koja je zasigurno obilježila godinu 2022.

Cult of the Lamb

Nakon dvije vrhunske pucačine na redu je još jedna akciono avanturistička simulacija sa roguelike elementima. Ovo je igra stvorena od strane Indie studia MM koji je početkom avgusta ove godine objavio finalnu verziju igre na svim poznatim platformama. Priča ove igre je dosta linearna sa nekoliko zapleta na putu do cilja. U pitanju je radnja koja prati zaposjednuto jagnje koje je od smrti spasio stranac nadljudskih sposobnosti poznat kao “Onaj koji čeka”. Sada jagnje mora vratiti svoj životni dug tako što će formirati kult lojalnih pratioca onoga koji čeka. Gejmplej je veoma interesantan i svodi se na neprestano prikupljanje pratioca kulta, odnosno povećanje njegovog uticaja. Da bi u tome uspjelo, mlado jagnje mora da se uputi na razne avanture kroz pet regiona unutar igre. Svijet unutar igre je nasumice generisan, te je svakog puta drugačiji. Sadrži elemente skrivanja i asasinacije (roguelike) kao i prikupljanja resursa, oruđa, ali i oružja, spašavanje članova kulta, eliminisanje nevjernika i članova protivničkih kultova.

Svaki karakter ima svoje unikatne karakteristike koje mogu biti pozitivne ili negativne. Zavisno od ovih karakteristika pomenuti karakteri će se ponašati prikladno, odnosno, neprikladno u određenim situacijama i formiraće sopstvena mišljenja o samom kultu. Glavni karakter, mlado jagnje, kojim upravlja igrač raspoređuje zadatke ostalim članovima kulta. Oni mogu prikupljati resurse, moliti se, graditi sveta mjesta i praviti idole, boriti se skupa sa igračem ili biti žrtvovani onom koji čeka.

foto: Promo

Mnogo je aspekata ove igre koji su neizmjerno zanimljivi i interesantni, te ovu igru čine izuzetnom. U prvoj sedmici nakon izlaska prodato je preko milion kopija ove igre, a ista je nominovana i odabrana za australijsku igru godine kao i za najbolju Indie igricu 2022. godine.

Diablo Immortal

Diablo je jedna od blizardovih najpoznatijih franšiza, te nije iznenađujuće da čak i njegova mobilna verzija bude jedna od najuticajnijih igara godine. Ovo je besplatna akciona MMORPG igra koja se odvija u periodu između drugog i trećeg djela franšize. Stvorena drugog juna 2022. godine, ova igra je za samo sedam dana preuzeta 10 miliona puta, dok je za nepuna dva mjeseca prevazišla brojku od 30 miliona. Ovo je najigranija igrica u Diablo franšizi, ali i jedina besplatna.

foto: Printscreen

Ipak unutar igre stvari izgledaju malo drugačije. Igra je zadržala heknsleš stil igre u kojem igrač upravlja jednim od Nefilim karaktera koji prolaze kroz beskonačne horde pakla u cilju očuvanja ljudske rase. Uz sve to postoji stalna prisutnost batl pasa kao i mnoštva sezonskih eventa koji neprestano guraju svoje igrače da provode nebrojene sate unutar ove igre. Za ovih pola godine postojanja igre ja sam proveo skoro 500 sati u njoj i priznajem da je jedna od boljih igrica za solo, ali i grupnu zabavu.

Elden Ring

Konačno smo stigli i do zvanično najbolje igre 2022. godine. U pitanju je akcioni RPG svijet FromSoftvare studia. U ovoj igri igrač je u ulozi lično uređenog lika čiji je zadatak postati novi Elden lord u zemlji između. Igra je prezentovana iz perskeptive trećeg lica u kojoj igrači sami prave svoj put do cilja. Svijet je masivan i ispunjen raznim interaktivnim instancama poput tamnica, katakombi, pećina, raznih kompjuterski kontrolisanih ljudi i čudovišta i sa još mnogo toga. Ovo je jedna od rijetkih igrica današnjice koja nije overhajpovana od strane samog proizvođača, već je samo sve ono što je obećala da će biti. Ova igra sadrži nekoliko raznih oružja, spelova, ima konja za jahanje kao i sistem kraftovanja stvari odnosno prikupljanja resursa.

Gejmplej umnogome podsjeća na prethodno izdanje FS studia - DarkSouls. Ovo je igra koju možete igrati sami bez interakcije sa ostalim igračima, ali isto tako igra ispunjena brojnim aktivnim avanturistima željnim grupne akcije. Takođe, postoji opcija brzog putovanja u igri i veoma zanimljiva mapa koju pravi sam karakter onosno igrač. Ukoliko ste od onih kompetitivnih duša ova igra ima rješenje i za to, a to je PVP sistem koji je veoma bitan dio igre.

foto: Promo

Ukoliko je priča pak sve što vas zanima nju možete preći za nepunih 150 sati igre. Za samo 8 mjeseci Elden Ring je prodao skoro 20 miliona kopija, a koliko je zapravo dobra igrica u pitanju svjedoče nagrade za igru godine 2022. Kao i nagrade za najiščekivaniju, odnosno najželjeniju igru prethodnih godina.

God of War Ragnarok

Za kraj sam ostavio meni omiljenu igru, kao i igru kojoj sam dao glas za igru godine. Titulu je izgubila od prethodno pomenutog Elden ringa, ali je odnijela najviše nagrada od svih. Osim nagrada za najbolji narativ, najbolju muziku, najbolji audio dizajn, najbolju akcionu avanturu, dobila je i nagradu za najbolju inovaciju pristupačnosti, kao i nagradu za najbolji performans koja je uručena Kristoferu Džadžu.

U pitanju je akciona avantura sa heknsleš elementima i apsolutno najboljom pričom ikada. Bog rata je veoma dobro poznata franšiza, pogotovo muškom djelu populacije. Još od davne 2005. godine izašao je prvi dio ove igrice u kojem je glavni lik, Spartanac, Kratos prevaren od strane boga rata Aresa i natjeran da ubije sopstvenu porodicu u cilju stvaranja perfektnog ratnika koji nema šta da izgubi.

Aresov plan je donekle i imao smisla, ali zaboravio je kakvi su to zaista Spartanci. Kratos je zbog ovog djela u potpunosti konzumiran osvetoljubivim bijesom kroz kasnije djelove franšize u potpunosti istrijebio grčki panteon i nebeski realm planine Olimpus sravnio sa zemljom. Čak ni neki Titani nijesu uspjeli pobjeći od njegovog bijesa.

Posljednji dio u nizu, objavljen u novembru ove godine prati radnju pomenutog Kratosa, ali ovog puta on je u ulozi miroljubivog, staloženog oca koji želi da spriječi smak svijeta poznat kao Ragnarok.

foto: Promo

U prethodnom djelu uspio je zajedno sa svojim sinom Atreusom ispuniti posljednju želju svoje žene Faje koja je u stvari samim ispunjenjem otkrila plateru komplikacija u svijetu nordijske mitologije.

Džinovi poput Kratosove žene Faje ponekad sanjaju buduće događaje, te na osnovu svojih snova mogu predvidjeti budućnost. U ovom djelu igre imamo prilike vidjeti kako naizgled neuništiv bog rata Kratos jedva preživljava borbu jednog roditelja. Nakon stotina godina mržnje i bijesa sada ima razloga biti drugačiji. Ima razloga nastojati da bude zapamćen po djelima koja su nešto više od krvožedne osvete.

Ova igra je u prvom danu nakon izlaska u Ujedinjenom Kraljevstvu prodala više kopija nego prethodni dio nakon sedam dana. God of War Ragnarok je nakon samo sedam dana od svog izlaska postala najprodavanija igra u istoriji kada je u pitanju PS konzola sa nevjerovatnih 5,1 miliona prodanih kopija.

Ovo je apsolutno najtraženija igra godine, a na mojoj skali i najbolja igra godine jer je u pitanju igra za jednog igrača od oko 50 sati igre koja je uspjela parirati MMORPG behemotima poput WoW-a i Elden Ringa koji imaju beskonačan broj sati u svom arsenalu igre.

Bonus video: