Biće to velika borba do kraja: Danas nastavak virtuelnog šampionata u brdskim trkama

Baćko Vujović jedan od favorita ove sezone u kategoriji Honda Civic Super production klasa A-2000ccm3, nada se novoj pobjedi

11120 pregleda 0 komentar(a)
Honda koju Baćko Vujović vozi na virutelnoj stazi, Foto: Privatna arhiva
Honda koju Baćko Vujović vozi na virutelnoj stazi, Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema automobilizmu cetinjska porodica Vujović njeguje već nekoliko generacija. Iako su na pravim stazama napravili sjajne rezultate, Baćko Vujović jedan je od glavnih favorita i u virtuelnim trkama koje organizuje Montenegro Sim racing.

Nakon pauze od 20-ak dana, šampionat virtuelnih brdskih trka se nastavlja danas, te vozače očekuje jedna od najtežih staza u kalendaru- Trento Bondone u Italiji. U pitanju je staza dugačka 18 km, a iz organizacije Montenegro Sim racing otkrivaju do imaju prijavljenog 31 takmičara.

Vujović sa nestrpljenjem očekuje nastavak šampionata, a nada se da će nastaviti da niže uspjehe u kategoriji Honda Civic Super production klasa A-2000ccm3.

”Od malih nogu pratim trke i u tom sam svijetu jer mi se otac bavio automobilizmom čitav život, pa sam tako i ja nastavio. Još kao mali oprobao sam se u kartingu, a od 2019. u trkačkom automobilu. Sim trkama počinjem aktivno da se bavim prije dvije godine na nagovor mog tragično preminulog druga Nikole Asanovića”, otkriva u razgovoru za Magazin Baćko Vujović koji ne krije da mu vožnja simulatora pomaže da se bolje pripremi za prave trke.

Baćko Vujović na tronu
Baćko Vujović na tronufoto: Privatna arhiva

”Naravno da pomaže puno, od učenja pojedinih staza, do raznih tehnika vožnje. Svi svjetski vozači u raznim disciplinama voze simulator i tako se pripremaju za prave trke”, ispričao je Vujović koji je prošlu sezonu šampionat Crne Gore u pravim trkama završio na drugom mjestu, te ne krije da očekuje da će se ove sezone popeti na najviše postolje.

”Prošle, kao i pretprošle sezone završavam kao vicešampion Crne Gore, prvo u klasi N-2000 nastupajući sa hondom type R, a prethodne sezone u klasi H-1400 vozeći jugo. Odlučio sam se da ovu sezonu nastavim u istoj klasi H-1400, sa novim vozilom, u pitanju je honda. Očekivanja su velika od predstojeće sezone, plan je pored brdskog šampionata Crne Gore odvoziti i nekoliko kružnih trka kao i šampionat Centralno-evropske zone. Naravno, kako je ovo prije svega tehnički sport i puno toga zavisi od finansija, a u Crnoj Gori je teško naći sponzore od kojih će i zavisiti ostvarenje cilja”, ističe Vujović.

Uspješan i u pravim i na virtuelnim trkama: Vujović na jednom od šampionata
Uspješan i u pravim i na virtuelnim trkama: Vujović na jednom od šampionatafoto: Privatna arhiva

Iako je sa Cetinja, ne krije da mu je omiljena staza BAT Pljevlja.

”To je trka koju organizuje klub za koji ja nastupam - AP Sport Pljevlja. Staza koja se vozi za šampionat Centralno-evropske zone (CEZ). A što se tiče omiljenog auta, to je svakako jugo kojim sam vozio svoju prvu brdsku trku 2019. godine, kao i prvu kružnu trku na stazi Beranovac 2022. godine”, prisjetio se sagovornik Magazina.

Veliki broj priznanja je iza njega
Veliki broj priznanja je iza njegafoto: Privatna arhiva

No, nije samo njegov otac njemu prenio ljubav prema auto-trkama, već porodica Vujović ima i svoju nasljednicu u ovom sportu. Naime, Baćkova sedmogodišnja ćerka Anja takođe je pokazala afinitete prema automobilizmu, pa profesionalno vozi karting trke.

”Anja je sa pet godina sjela prvi put u karting i veoma brzo pokazala veliki talenat. Sada poslije dvije godine vožnje i napornih treninga, stekla je uslov po godinama da može nastupiti na evropskom takmičenju Sport stil kup (SSC)”, priča sa ponosom njen otac koji takođe svoje početke veže za karting, te priča i o tome koliko je on kao sport zastupljen u Crnoj Gori:

Baćko i Anja Vujović
Baćko i Anja Vujovićfoto: Privatna arhiva

”Slobodno mogu reći da je karting u Crnoj Gori na najnižem mogućem nivou već godinama unazad. Nemamo svoj nacionalni šampionat, kao ni neku veliku nadu gledajući iz mog ugla da će nešto krenuti nabolje ubrzo”, iskren je Vujović, te otkriva koliko je teško otići na neki od šampionata s Anjom, s obzirom na to da ima puno trka koje se voze van Crne Gore:

”Veoma teško gledajući kroz finansije, s obzirom na to da je kompletan šampionat van Crne Gore, a najbliža trka udaljena je 600 km od Podgorice. Bez pomoći sponzora je gotovo nemoguće izvoziti čitavu sezonu. Uzimajući u obzir da i ja vozim trke automobila, a Anja karting, biće jako teško izgurati kompletnu sezonu na obje strane, ali očekujemo pomoć sponzora da bismo ostvarili zacrtane ciljeve”, kaže Vujović.

virtuelne trke
foto: Privatna arhiva

Pobjede mu nijesu strane ni kad su simulacije trka u pitanju, pa očekuje da će nastaviti da niže pobjede i na virtuelnim stazama.

”Očekivanja od ove sezone su kao i uvijek najveća. Biće velika borba, što se i pokazalo na početku sezone. Naime, u tri različite trke, u istoj klasi imamo tri pobjednika, a ja sam slavio tek u trećoj trci koja se odvijala na stazi u Cazinu. Nadam se da ću ostvariti pobjedu već na sljedećoj trci na stazi Trento Bondone koja se vozi danas i tako uvećati svoje šanse za osvajanje titule”, ne krije očekivanja Vujović.

Kao neko ko je godinama u ovom sportu i ko je imao priliku da učestvuje na velikom broju i pravih i virtuelnih trka, o MNE sim racing organizaciji, sagovornik Magazina imao je samo riječi hvale:

”Vozeći u različitim organizacijama u regionu, a i šire mogu slobodno reći da je MNE sim racing jedna od najozbiljnijih organizacija. Očekujem u narednom periodu još više šampionata, kako na brdskim, tako i na kružnim stazama”, zaključuje Vujović.

Anja Vujović: Nevjerovatna je sreća koju osjećam dok vozim

Baćko je ponosan na svoju nasljednicu Anju na koju je uspio da prenese, ne samo ljubav prema pravim trkama, već jednako uživa i kad vozi na simulatoru.

”Počela sam da vozim katring sa svojih pet godina. Sve je počelo tako što sam pratila tatu kako ide na trke. Dok sam bila manja objašnjavao mi je kako to sve izgleda, da treba puno rada, vježbe i truda da bi se postigao rezultat. Gledajući osvajanje njegovih pehara i takmičenja u trkama, poželjela sam i ja jednog dana da se oprobam. Svoju želju sam ispričala roditeljima i vrlo brzo je uslijedilo iznenađenje”, priča za Magazin Anja i ne krije da joj je veoma bitno što ima podršku roditelja da vozi karting.

virtuelne trke
foto: Privatna arhiva

”Velika su mi podrška. U početku se sjećam da moja majka Ana i nije bila za to da se bavim vožnjom kartinga, ali je bila za to da probam. Smatrala je da, pošto sam djevojčica više mi pristaju neki drugi sportovi poput recimo plesa ili baleta”, ispričala je Anja, te otkriva šta najviše voli kod vožnje kartinga:

”Nevjerovatna je ta sreća koju osjećam dok vozim karting, a uz to i brzina, druženje. Većina rođaka dođe povremeno da me gleda na stazi dok vozim i to me takođe čini srećnom”, priznaje Anja koja takođe vozi karting i na simulatoru, te je imala priliku da otvara neke SIM Racing trke.

”Jeste, vozim i karting na simulatoru. Dosta je slično pravim trkama, treniram staze, mogu i da pokušam negdje jače da dam gas, a da se osjećam bezbjedno”, nabraja Anja koje su to razlike između simulatora i pravog kartinga.

virtuelne trke
foto: Privatna arhiva

Imala je poruku i za svoje vršnjake koji se još nijesu oprobali u ovom, ili u nekom drugom sportu koji ih privlači:

”Poručila bih vršnjacima da nikad ne odustaju od svojih želja i snova. Da dođu u Karting centar Podgorica da se oprobaju u rentalima. Sve je moguće ako dovoljno želite”, zaključuje Anja.

Bonus video: