Nismo pokazali zavidan rezultat, ali to nas nije demotivisalo

Ekipa “Amogus” predstavljala je Crnu Goru u Valorantu krajem prošle godine na studentskom turniru Red Bull Campus Clutch, koji je održan u Brazilu

7310 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa Amogus, Foto: Privatna arhiva
Ekipa Amogus, Foto: Privatna arhiva

Iako je relativno nov naslov u e-sport svijetu, Valorant je vrlo brzo zavrijedio simpatije takmičara, a u korist mu ide i činjenica da ovaj naslov trenutno igra preko 15 miliona ljudi.

Riotova pucačina iz prvog lica (FPS) je vrlo brzo nakon izlaska postala utočište svim igračima koji su u tom trenutku tražili nešto više od FPS naslova, a pogotovo većini onih koji su se u tom momentu takmičili u Counter Strikeu, gdje nijesu u datom momentu ostvarivale najbolje moguće rezultate.

Izlazak Valoranta je predstavljao osvježenje, međutim bilo je potrebno da se gejming zajednica navikne na novi naslov, koji u oficijalnim takmičenjima srijećemo tek nešto kasnije, a na najveća takmičenja, ili svjetska prvenstva, Valorant i danas čeka.

Grafik Amogus
foto: Jelena Bujisic

Redbull Campus Clutch

Najveće svjetsko studentsko takmičenje upravo u Valorantu, Redbull Campus Clutch, stigao je i na naše prostore, a drugu godinu zaredom, nacionalne kvalifikacije je organizovao Savez elektronskih Sportova Crne Gore, a partneri na projektu bili su FiveG, PC Gamer, kao i Vijesti koji su glavni medijski partner SESCG-a.

Prošle godine, premijernim izdanjem Red Bull Campus Clutcha prodefilovalo je više od 50.000 studenata širom svijeta koji su učestvovali i borili se za titulu najboljeg Valorant tima na svijetu.

Ekipa Perspektiva je osvojila sezonu 2021, osvojila nagradni fond, ali i priliku da se kvalifikuju za glavno takmičenje kroz regionalne kvalifikacije, gdje su poraženi od hrvatske reprezentacije.

Ove sezone, situacija je bila nešto drugačija, a pobjednička ekipa je osvajanjem nacionalnih kvalifikacija istovremeno zavrijedila i direktan plasman na svjetsko studentsko prvenstvo koje se održalo u Sao Paolu, Brazil.

Naša reprezentacija na tom takmičenju bila je ekipa “Amogus”, koja je u finalu kvalifikacija savladala Perspektivu 2:1.

Ekipu Amogus predstavlja minimalno izmijenjeni sastav prošlogodišnje ekipe “QM Gaming”, koje je savladala Perspektiva u prošloj sezoni, ali ove godine Amogus je pokazao nešto bolju igru od bivših šampiona i time preuzeo mjesto najbolje Valorant ekipe u zemlji. Čine je Rade Djora Daković (kapiten ekipe), Mitar Brzitrcitarmi Manojilović, Časlav Chayoo Bakić, Luka lugz Đurđevac i Balša Djaka Đakić.

Ekipa Amogus nakon osvojenog turnira koji ih je poslao u Brazil
Ekipa Amogus nakon osvojenog turnira koji ih je poslao u Brazil foto: Privatna arhiva

Dobra poznanstva nadomjestila manjak treninga

Interesovalo nas je kako se sastavila ekipa Amogus, te kako su tekle same pripreme za takmičenja, a odgovore na postavljena pitanja dao nam je kapiten ekipe, Rade Djora Daković, koji je objasnio i kako je on došao u kontakt sa ovom igricom.

”Valorant sam počeo da igram tek nekoliko mjeseci nakon što je izašao, tako što sam čuo za njega preko prijatelja i člana sadašnje ekipe. Prije Valoranta nijesam provodio veći broj sati u video igricama, a jedini naslov koji sam donekle igrao bio je Counter Strike 1.6. Iz tog razloga se može reći da je Valorant prvi naslov kome sam se posvetio, za razliku od nekih članova ekipe koji su imali prednost na način što su već neko vrijeme igrali Counter Strike Global Offensive i time stekli prijeko potrebno iskustvo u FPS naslovima”, počinje svoju priču Djora.

Što se same ekipe tiče, otkriva da se inicijativa pojavila nakon što su čuli za RedBull Campus Clutch turnir.

”Ideja je bila da se napravi ekipa od ljudi koji se dobro poznaju kako bi se nadomjestio nedostatak vježbanja koje smo imali. Nijesmo se pretjerano spremali za turnir u Podgorici, kada je timski dio igre u pitanju, ali svi igrači su provodili dovoljno vremena radeći na individualnoj igri i trudeći se da budu na što boljem individualnom nivou. U potpunosti smo zadovoljni osvajanjem nacionalnog kvalifikacionog turnira iako smo već tada znali da nijesmo na vrhuncu svojih mogućnosti”, iskren je Djora.

Iskustvo koje će pamtiti čitavog života

Iako nijesu ostvarili zapažene rezultate, ekipa Amogus se potrudila da na što bolji način predstavi Crnu Goru i iskoristi ovo takmičenje da dodatno osnaže položaj naše zemlje na svjetskoj gejming mapi.

Nakon što su osvojili takmičenje čekao ih je put u Brazil. U razgovoru za Magazin gejmer se osvrnuo i na to šta su osjećali u tim trenucima prije putovanja, koliko su se i jesu li dodatno spremali ili su prosto jedva čekali da otputuju na najveći turnir u njihovim karijerama, pogotovo imajući u obzir lokaciju:

”Kada govorimo o putovanju u Brazil, euforija koja je vladala uoči turnira bila je neopisiva. Bili smo jako uzbuđeni i potrudili smo se da uložimo više vremena u pripreme za sam turnir, iako smo znali da nas čekaju neki od najboljih igrača na svijetu”, kaže Djora i ne krije da je ovo putovanje koje će dugo pamtiti.

”Generalno govoreći, iskustvo u Brazilu je bilo fenomenalno. Upoznali smo mnoge profesionalne igrače i stekli nova poznanstva. Obišli smo Sao Paolo, jedan od najvećih gradova svijeta, takmičili smo se na globalnom nivou i pritom se zabavili. Za nas sigurno ovo predstavlja iskustvo koje ćemo pamtiti cijelog života”, objasnio je Rade.

Arena za igricu u Brazilu
Arena za igricu u Brazilufoto: Privatna arhiva

Neuspjeh kao dodatna motivacija

Nakon završenog turnira igrači su uspjeli da dodatno saberu utiske i da razmisle kakvi su im planovi za budućnost, te da li planiraju da se održe kao ekipa.

”Nažalost nijesmo pokazali zavidan rezultat, ali to nas nije demotivisalo da nastavimo da napredujemo i vježbamo, jer znamo da imamo prostora za napredak, kao i potencijala za isti. Iskreno se nadamo da će nam se ukazati prilika da se i naredne godine takmičimo na ovom turniru, jer smo ubijeđeni da ćemo biti mnogo bolji i ostvariti značajniji rezultat”, obećava on.

Imaju, kaže, zajedničke planove za budućnost ekipe.

”Što se tiče planova za budućnost, nastavljamo da igramo i napredujemo, kako na individualnom, tako i na timskom planu. Potrudićemo se da ispravimo greške koje smo uočili na prethodnom turniru i da za naredni budemo mnogo kvalitetnija ekipa”, zaključuje Rade.

Bonus video: