Ekipa iNation na korak od sna: Pokazaćemo da se možemo takmičiti sa najboljima na svijetu

Ivan Živković, kapiten CS:GO ekipe iNation, zadovoljan uspjehom koji su postigli do sada, i ne krije da očekuje da će se njih petorica naći ove godine na Majoru koji će biti održan u Parizu

5812 pregleda 0 komentar(a)
Pobjednici na tronu: iNation, Foto: Privatna arhiva
Pobjednici na tronu: iNation, Foto: Privatna arhiva

Svima koji igraju Counter Strike Global Offensive i koji bi voljeli profesionalno da se bave ovim e-sportom san je da jednog dana budu u samom vrhu i među najboljim ekipama svijeta. No, ekipa iNation na korak je od toga sna. Naime, prošlog vikenda napravili su najveći uspjeh za Balkanski e-sport jer su uspjeli da se plasiraju na EU RMR, finalni turnir pred Major u Parizu.

Valve, kreator Counter-Strike: Global Offensive, odlučio je da ove godine trunir bude u Gradu svjetlosti, a kako iz godine u godinu CS:GO turniri okupljaju sve veći broj publike i milione pregleda, Major 2023. će bez sumnje biti jedan od najuspješnijih.

Trenutno 50. tim svijeta na HLTV rang-listi, iNation tokom finalnih kvalifikacija uspio je da zabilježi tri pobjede i dva poraza, što je bilo dovoljno za TOP8, čime su osigurali plasman na RMR.

RMR se kao i prethodne godine igra u LAN okruženju, a svaka regija ima svoje posebno takmičenje. Kada se završe svi RMR turniri, imaćemo kompletnu listu učesnika Majora.

Ekipa koju čine Ivan choiv7 Živković (kapiten), Nikola Dragon Bošković, Vladan VLDN Radević, Vladan Kind0 Mandić i Filip DEPRESHN Jarkić prva je sa prostora Balkana koja je uspjela da se plasira na EU RMR.

”Da tako je, prva smo ekipa s naših prostora koja se kvalifikovala za RMR, bio je trnovit put kroz same otvorene kvalifikacije. Prethodnih godina nam je falilo to nešto malo za korak naprijed, ali trud se isplatio. Kroz zatvorene kvalifikacije smo uspjeli da pobijedimo ekipe koje su nas pobjeđivale rutinski ranije i to je dokaz da smo napredovali, samim tim što smo ih savladali i uspjeli da se kvalifikujemo za RMR koji će biti održan u Komenhagenu”, pohvalio se Ivan Živković koji je CS:GO počeo da trenira još 2015. nakon povrede, a u profesionalnim vodama je od 2019. godine.

Na korak do Majora: iNation
Na korak do Majora: iNationfoto: Privatna arhiva

Ovo što su do sada postigli smatraju velikim uspjehom jer nije mala stvar biti među osam najboljih ekipa, te se nadaju da se na tome neće završiti njihov ovogodišnji uspjeh.

”Mislim da je ovo sasvim dobar korak za nastavak naših karijera u kanteru, s naših prostora svi znamo koliko je teško probiti se. Svi mi želimo da budemo kao što su Hunter i Nikola u G2, ugledali smo se na njih gdje se trud, disciplina i težak rad isplate. Mi ćemo dati sve od sebe da se kvalifikujemo za Major”, obećao je Živković čija je ekipa sastavljena od igrača sa Balkana, a samo dvojica žive u istom gradu. Zato se pripreme za LAN turnire teže odvijaju, no ne utiču na rezultat.

”Imamo dva igrača iz Beograda, jednog iz Novog Sada. Oni su blizu jedni drugima i svi se mi već znamo dvije, tri godine unazad ako ne i više, izuzev Filipa (Depreshna) koji je tu nama nov, ali ga gledamo kao brata. Sve što radimo mi, to i on radi, nema pojedinaca, ovo je ekipni e-sport i tu moramo da se slažemo i poštujemo. Odigrali smo LAN mečeve nedavno na početku mjeseca, pripreme su prošle dobro, osvojili smo taj turnir što je najvažnije bilo u tom trenutku, i to nam je dalo vjetar u leđa. Za predstojeći RMR LAN ćemo imati tri nedjelje bootcampa početkom marta, pa ćemo biti spremni”, siguran je Živković.

Ekipa iNation iako već sad ima ozbiljne uspjehe, na kanter sceni ne postoji dugo.

”Organizacija iNationa od obnavljanja postoji godinu i pet mjeseci, Vladan(VLDN) Nikola(Dragon) i ja smo tu od samog početka. Kroz organizaciju je prošlo devet igrača od tada, zadnja promjena desila se prošle godine i tada nismo imali aktivan roster nekih dva do tri mjeseca, jer nismo htjeli da radimo pogrešne korake više. Poslije višemjesečnog razmišljanja o pronalasku igrača smo doveli Kinda i Depreshna kao naša pojačanja i to je sa iNation”, sa ponosom ističe Živković.

Tokom mečeva koji su ih doveli u top osam ekipa uspjeli su da savladaju i neke legende CS:GO igrice, te ne kriju da takvi rezultati itekako utiču na samopouzdanje.

”Naravno, pobjeđivati legende kantera je uvijek prelijep osjećaj. U drugom krugu smo dobili Tazovu ekipu “Honoris” rutinski, a upravo oni su nas ranije ove godine dobili na nekom turniru. I onda, u posljednja dva odlučujuća meča dobijamo JW i Flushu, koji su osvojili Major više puta. U posljednjem meču pao je i Allua koji je finska legenda kantera. Dobijati takve igrače potvrda je da kao ekipa rastemo iz dana u dan”, pohvalio se Živković.

iNation
iNationfoto: Privatna arhiva

No, da bi iz meča u meč bili sve bolji analiziraju i svoje, ali i mečeve protivničkih ekipa. Trude se da ne budu ekipa sa ustaljenom taktikom koju protivnici mogu “lako da provale”, već vole da svojom igrom iznenade onoga ko im “stane na crtu”.

”Analiziramo naše mečeve non-stop. Iako imamo previše težak raspored svakog dana igramo po dva nekad i tri meča, svake nedelje se trudimo da ubacimo neke nove stvari da ne bi znali protivnici šta radimo. Imamo neke naše stvari koje dodamo kao strategiju, a nismo to nigdje vidjeli ranije. Jednostavno, želimo da imamo i neke naše stvari, koje su svojstvene samo za ekipu iNation. Mislim da smo iznenadili dosta puta neku ekipu s nekim novim stvarima kad je bilo bitno”, prisjeća se gejmer.

Sa njima će na RMR-u biti i ekipe Heroic, Cloud9, BIG, G2, NIP, Vitality, ENCE, Spirit, 9INE, Eternal Fire, Astralis, Monte, Aurora, forZe i 500. Na pitanje od koga najviše strahuji, a protiv koga ćete biti posebno inspirisani da igraju, odgovara:

”Teško pitanje (smijeh). Sve su to odlične ekipe. Reći ću da će nam najinspirativnije biti da igramo protiv ekipe G2 gdje se nalaze naši igrači. Ako bude došlo do tog meča, naravno, daćemo sve od sebe. G2 je u predobroj formi i zato su prvi na svijetu”.

Neki igrači sa Balkana poput našeg Pavla Majden Boškovića dio su nekih svjetskih ekipa. Sagovornik Magazina otkriva ima li, kao u pravom sportu, nakon ovakvih turnira transfera iz jedne ekipe u drugu:

”Za sada ne razmišljamo o transferima. Imamo naše ciljeve koje želimo da ostvarimo do kraja ljeta, a poslije toga ćemo vidjeti. Svako je fokusiran na ono što je ispred njega”, tvrdi sagovornik Magazina.

Upravo su osnivači organizacije i ekipe iNation Ivan, Nikola i Vladan članovi srpske reprezentacije, te su svoju zemlju predstavljali na Baliju gdje je održano Svjetsko prvenstvo u e-sportu. Ivan objašnjava da su ta iskustva značajna za profesionalne gejmere.

”Igrati za reprezentaciju je uvijek lijepa stvar. Predstavljaš svoju zemlju, samim tim što su LAN turniri stičeš veće iskustvo za takve događaje. To može biti od pomoći kasnije u važnim mečevima koji se igraju u LAN-u.

Iako ih čeka još jedno takmičenje pred Major do kojeg se nadaju da će stići, i ako do toga ne dođe neće biti nezadovoljni.

”Mi smo naš cilj ostvarili, kvalifikovali smo se za RMR, ušli smo u top 50 za relativno kratko vrijeme i sve to potpuno neočekivano. Poslije top 50 želimo da budemo top 30 ekipa stabilna, i da dobijamo ubuduće invite za bolje turnire, makar se nadamo da ćemo dobijati invite za zatvorene kvalifikacije za tier1 turnire”, ne krije svoja očekivanja Žuvković čiju ekipu do RMR-a čeka zajednički bootcamp.

”Kao sto sam rekao, imaćemo bootcamp početkom marta, tri sedmice kako bismo zajedničkim snagama poboljšali sve mape. To će nam pomoći da vidimo šta smo to dobro, a sta loše radili u periodu koji je za nama. Ujedno zajednička igra ekipe u LAN-u će nam dodatno pomoći da spremni odemo na RMR i pokažemo svima da možemo da se takmičimo i sa najboljima na svijetu”, zaključuje Živković.

Bonus video: