Udarne vijesti o Olimpijadi za Esportiste: Igraće se Just Dance, Gran Turismo i mnogi drugi naslovi

Međunarodni Olimpijski Komitet je objavio nove detalje o predstojećoj ”Olimpijadi za Esportiste” - Olympic Esports Series 2023. Odbor je otkrio da će se najbolji esportisti svijeta nadmetati u ukupno 18 igara, uključujući Gran Turismo, Just Dance, Virtual Taekwondo i Tennis Clash.

976 pregleda 0 komentar(a)
Foto: International Olympic Committee
Foto: International Olympic Committee

Da li se esport može smatrati sportom? Ovo je vrlo kompleksno i kontroverzno pitanje na koje i dalje nemamo odgovor. Kao esports portal, naš odgovor bi bio jedno veliko da, ali mnogi ne dijele naše mišljenje.

Ipak, vrijedno je pomenuti da su ministarstva sporta mnogih država priznala esport kao tradicionalnu sportsku disciplinu, kao što su Rumunija i Indonezija. Sa tim na umu, možemo reći da, polako ali sigurno, esport stiče status sporta.

Iako su šanse da esports igre vidimo na Olimpijskim Igrama u Parizu 2024. godine vrlo male, Međunarodni Olimpijski Komitet je najavio Olympic Esports Series 2023, ”Esports Olimpijadu” koja će se održati od 22. do 25. juna u Suntec Centru u Singapuru.

Takmičari će tom prilikom odmjeriti snage u ukupno devet sportskih simulacija. Evo liste igara koje su potvrđene za sada:

  • Streličarstvo (World Archery Federation, Tic Tac Bow)
  • Bejzbol (World Baseball Softball Confederation, WBSC eBASEBALL™: POWER PROS)
  • Šah (International Chess Federation, Chess.com)
  • Biciklizam (UCI, Zwift)
  • Ples (World DanceSport Federation, JustDance)
  • Moto-sport (Fédération Internationale de l’Automobile, Gran Turismo)
  • Jedrenje (World Sailing, Virtual Regatta)
  • Tekvondo (World Taekwondo, Virtual Taekwondo)
  • Tenis (International Tennis Federation, Tennis Clash)

Svaka igra će imati svoj jedinstveni format, a mogu se prijaviti i profesionalni i amaterski igrači. Dakle, ako sebe smatrate majstorom u bilo kojoj od ovih igara, možete se prijaviti na zvaničnom sajtu Olimpijskih Igara. Prijave za kvalifikacije su otvorene od 1. marta do 15. maja.

Moramo da pomenemo i ”Olimpijsku nedelju esporta”, događaj koji je francuska vlada najavila u januaru 2023. godine, i koji će se održavati paralelno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Izvor: RUR

Bonus video: