Ženski gejming u usponu

Anja Ivanović oprobala se na turniru u Tekken 7 igrici, dok Kristina Gavrilović već zna da će biti dio ženske CS:GO reprezentacije

11612 pregleda 1 komentar(a)
Oprema na kojoj igra Gavrilović, Foto: Privatna arhiva
Oprema na kojoj igra Gavrilović, Foto: Privatna arhiva

Posljednjih godina industrija igara je zabilježila značajan porast broja ženskih igrača. Prema istraživanju koju je sprovelo Udruženje softvera za zabavu (Entertainment Software Association), 2020. godine žene su činile 41 odsto svih igrača u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova promjena u demografiji zajednice igara dovela je do povećanja zastupljenosti ženskih likova u video igricama i dovela je do porasta igranja igara za djevojke.

”Da gejming igraju aktivno i pripadnice nježnijeg pola u Crnoj Gori pokazuju i podaci da na turnirima koji se organizuju sve češće imamo priliku da vidimo izuzetno kvalitetne ženske takmičare koji ostvaruju zapažene rezultate”, kažu iz Saveza elektronskih sportova Crne Gore i objašnjavaju da se sve češće susrijeću i sa ekipama koje sačinjava miks ženskih i muških takmičara.

Counter Strike izuzetno popularan među gejmerkama

Jedan od najpopularnijih e-Sport naslova svih vremena Counter Strike u posljednje vrijeme bilježi značajan porast kada je u pitanju ženska zajednica, a takmičenja namijenjena striktno ženskoj populaciji gejming zajednice se organizuju čak od 2015. godine.

Ekipa CLG Red je formirana 2015. godine i predstavlja dio organizacije Counter-Logic Gaming (CLG). Tim je u potpunosti sastavljen od igračica i takmičio se na nekoliko turnira visokog profila, uključujući Intel Extreme Masters i DreamHack Open. CLG Red je bio uspješan na ovim turnirima, dokazujući da žene mogu da se takmiče na najvišem nivou Counter Strikea.

Još jedan primjer uspjeha žena u Counter Strikeu je i Ženska liga elektronskog sporta (WESG), ali i Girl Gamer Esport festival. WESG je stvoren 2016. godine i pruža priliku igračicama da se takmiče jedna protiv druge u Counter Strike i drugim igrama.

Kristina Gavrilović jedna od najboljih u regionu

Kristina Gavrilović je crnogorska Counter Strike takmičarka iz Danilovgrada koja je za relativno kratak period koliko igra ovu igricu ostvarila zapažene rezultate kada je u pitanju individualni napredak. Prema aktuelnim statistikama platforme na kojoj trenutno najviše igra mečeve (Faceit) važi za jednu od najboljih takmičarki u regionu.

Kristina Gavrilović je među najboljim kanterašicama na Balkanu i vodiće crnogorsku reprezentaciju
Kristina Gavrilović je među najboljim kanterašicama na Balkanu i vodiće crnogorsku reprezentacijufoto: Privatna arhiva

No, iako je danas dobro u CS:GO naslovu, ipak ovo nije prva igrica koju je igrala.

”Bila sam dijete još kad sam prvi i jedini put igrala GTA San Andreas. Nije mi se svidjelo i nijesam više nikad upalila tu igricu. Cijela ta zamisao me nije privlačila, bila sam protiv toga i govorila sam da su igrice za djecu, ali sam promijenila mišljenje”, prisjeća se Kristina kako je njen gejmerski početak neslavno prošao. No, neke životne okolnosti opet su je vratile igranju igrica, a tako je otrkila i CS:GO u kojem sad dominira.

”Prije četiri godine sam imala operaciju, što je učinilo da najveći dio svog vremena provedem kući. Nisam mogla da izlazim i tada sam odlučila da igram CS:GO jer je moj najbolji drug u tom trenutku igrao tu igricu. Bilo je to interesantno iskustvo i sve je to nekako bilo da se igra kako bi brže prošlo vrijeme sve do prije dvije godine kad sam vidjela da sam mnogo brzo napredovala dobivši novi računar”, sa ponosom ističe Kristina te otrkiva koji je to trenutak kada je shvatila koliko je CS:GO više od igre:

”Shvatila sam da je CS:GO mnogo više od obične igrice gledajuci Major 2019. godine kad se kvalifikovala srpska ekipa ‘Crazy’. Prvi put sam pratila tako veliki događaj i vidjela da ljudi ili je igraju i gledaju kao samo običnu igricu, ili je igraju sa ljubavlju i željom da budu najbolji”.

Statistički, Kristina je najbolji ženski igrač u Crnoj Gori, a može se pohvaliti da je i među najboljim ženskim kanterašicama na čitavom Balkanu. Prema njenim riječima CS:GO iz dana u dan širi zajednicu u kojoj ima sve više žena.

”Ženski kanter trenutno je na najvišem nivou. Ima mnogo ženskih ekipa, cijela ta industrija mnogo napreduje, prave se nove ekipe, LAN turniri širom svijeta, bootcampovi. Sve to pomaže da se ljubav prema ovoj igrici razvija velikom brzinom. Igrala sam sa mnogo žena, ali samo dvije su, da kažem, zapravo dobre i one koje su bile profesionalne igračice”, tvrdi Kristina koja je ove godine dio ženske CS:GO reprezentacije Crne Gore. Sa njom će igrati i djevojke koje su se prijavile da budu dio iste. Prije nego što su sve postale članice reprezentacije, nijesu se znale, ali to im ne smeta da dobro funkcionišu na mapama.

”Od ove godine sam dio nove ženske reprezentacije i djevojke su motivisane i zainteresovane. Iskreno ove godine i nijesam sigurna u ostvarivanje najvećeg uspjeha koji je moguć, jer smo svjesni da mora na dosta stvari da se poradi i mislim da nemamo vremena za to prije kvalifikacija. U budućnosti sa dovoljnim radom i trudom, ipak, sam sigurna da možemo da ostvarimo izuzetne rezultate”, ne krije svoja očekivanja Gavrilović koja planira da pokuša da se profesionalno bavi Counter Strikeom.

”Vidjećemo što donosi ova godina, ali me je nedavno kontaktirala organizacija iz Njemačke, i sad trenutno sastavljam svoj tim pod njihovim imenom. Mnogo je teško pronaći dobre i kvalitetne igračice koji žele da ulože vrijeme i napreduju, jer svi misle da novac dolazi prvo, pa tek onda rezultati”, napominje Gavrilović.

Popularni i konzolni naslovi

Da su djevojke zastupljene u svim sferama gejminga, ali i svim naslovima govore i brojne takmičarke u Crnoj Gori koje pored PC naslova igraju i takmiče se i u konzolnim naslovima.

Anja Ivanović je djevojka iz Crne Gore koja pored popularnih PC naslova poput League of Legendsa, aktivno igra i Tekken 7 u kojem se nedavno i takmičila na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano krajem ljeta u Rumuniji.

Najbolje joj ide Tekken 7: Anja Ivanović
Najbolje joj ide Tekken 7: Anja Ivanovićfoto: Privatna arhiva

”Što se tiče prvih naslova koje sam igrala, to su uglavnom bili LoL, Soul Calibur i Tekken 5. Counter Strike je takođe bio jedan od njih, ali uglavnom prva tri koja sam navela su bili glavni”, otkriva Anja šta je to igrala na početku gejmerske karijere. No, ipak jedna od igrica u kojoj pokazuje najbolje rezultate je Tekken 7, a na pitanje da li igra iz zabave ili se trudi da dostigne što viši takmičarski nivo, odgovara:

”Trenutno igram iz zabave. Ako dođe vrijeme oprobaću se i kompetitivno. Smatram da za takmičarski nivo treba dosta uloženog vremena i truda, nešto što tek trebam da steknem”, iskrena je Anja koju smo nedavno imali priliku da vidimo na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Tekkenu. Tom prilikom Anja je imala odlične partije i ostvarila pobjede protiv nekih izuzetnih takmičara.

”Kvalifikacioni turnir za svjetsko prvenstvo je bilo značajno iskustvo za mene s obzirom na to da sam mogla zapravo da vidim kako je to biti na pravom takmičenju i kako bih se snašla. Trema je takođe jedan od velikih problema sa kojima se suočavam, tako da mi je turnir pokazao kako da se nosim sa takvim stvarima”, priznaje Anja.

Svjesna je da nema puno djevojaka kod nas koje igra neki od esport naslova, no sigurna je da će vremenom igrice postati popularne i kod nježnijeg pola.

”Nažalost, ne poznajem puno djevojaka koje se interesuju za video igrice, ali itekako se nadam da će taj broj da raste u budućnosti”, kaže Ivanović.

”Poručujem svim ostalim ženskim igračima da rezultate koje bilo ko drugi može da ostvari, mogu i one. Svi smo jednaki u tom smislu nezavisno od toga jesmo li žene. Smatram da kod nas u Crnoj Gori ne postoji toliko veliki diverzitet u gaming communityju i voljela bih da se više djevojaka priključi”, zaključuje Anja.

Bonus video: