Fudbalski savez Portugala pokrenuo veliku esports kampanju

Fudbalski savez Portugala je zvanično sproveo novu kampanju sa ciljem promocije i popularizacije esporta u zemlji, i to sa fokusom na fudbalske simulacije kao što su eFootball i FIFA.

2276 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FPF eFootball
Foto: FPF eFootball

Rukovodioci kampanje sa parolom ”Više od igre” (”Nunca será só um jogo”) žele da približe esport široj javnosti u Portugalu, pogotovo mladima i studentima.

Skrenuvši pažnju na rastuću popularnost esporta širom svijeta, savez u budućnosti želi da se fokusira na promociju fudbalskih simulacija - primarno FIFE i eFootballa - prije svega organizacijom turnira na nacionalnom nivou.

Što se tiče višeg nivoa takmičenja na sceni esporta u zemlji, mnogi poznati portugalski fudbalski klubovi se takmiče u FIFA eLigi, kao što su Benfika, Boavista, Sporting Lisabon i Braga.

Fudbalski savez Portugala takođe vodi specijalnu esports diviziju, FPF eFootball, koja je zadužena za organizaciju eLige i nacionalnih esports kvalifikacija.

U promociji kampanje učestvuju fudbaler Diogo Žota, kao i neki od najpoznatijih portugalskih esportista - FIFAe Club World Cup 2022 šampion Tuga 810, Rodrigol, Jafonso i TiagoAraujo. Žota je zapravo jedan od vlasnika esports organizacije Diogo Jota Esports, koja se takmiči u eLigi u Portugalu.

Fudbalski savez Portugala osnovan je 1912. godine. Član je Svjetske fudbalske federacije FIFA od 1923, a Evropske fudbalske unije UEFA od 1954. godine. Najstariji klubovi su FK Boavista (1903), FK Benfika (1904), FK Sporting Lisabon (1906) i FK Porto (1906).

Izvor: RUR

Bonus video: