Više mi leže timske igrice

Vučeta Šćepanović biće predstavnik Crne Gore na predstojećem Svjetskom prvenstvu u e-sportu i to u naslovu e-Football, iako ubuduće planira da sastavi i CS:GO ekipu

2271 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miloš Todorović
Foto: Miloš Todorović

Gejmer Vučeta Šćepanović pokazao je da pravi ljubitelji igrica ne moraju da se vežu samo za jedan naslov. Svoju gejmersku karijeru počeo je kao timski igrač i to kompjuterskog naslova Counter Strike, da bi vremenom prešao na konzolu i pokazao da je odličan poznavalac fudbala kroz PES.

Nekoliko puta predstavljao je Crnu Goru na evropskim i svjetskim takmičenjima. Sa Bojanom Tatarom i Markom Vuletićem sjajno se snalazio u PES modu 11v11 gdje su nekoliko posljednjih godina igrali Ligu šampiona kao virtuelna ekipa Budućnosti, a posljednje godine osvojili čak dvije titule - Ligu divizije i Ligu šampiona.

Prelazak PES-a na e-Footbal i promjene koje su uslijedile mnoge vjerne ljubitelje fudbalske simulacije odbilo je od iste, a među njima je i Vučeta. Kao ljubitelj gejminga nije želio da odustane, pa se vratio naslovu CS:GO, te prošle godine bio kapiten reprezentacije koja nas je predstavljala na SP u e-sportu.

Posljednji updatei koji su poboljšali e-Football vratili su i Vučetu na virtuelni teren, a iako na kvalifikacijama nije važio za favorita, ipak je uspio da pobijedi protivnike i izbori sebi mjesto na Svjetskom prvenstvu u e-sportu koji će se krajem ljeta desiti u Rumuniji. U finalni meč ušao je siguran da može da pobijedi ostale protivnike - Tatara, Rada Oavićevića i Ivana Ražnatovića i to najavio.

”Iako je možda onima koji su pratili kvalifikacije izgledalo da su ostali takmičari sa mnom opuštenije ulazili u duele, to ipak nije bilo tako. Najavio sam pobjedu pred finalne mečeve jer sam bio pun samopouzdanja. Smatrao sam da kad je igra u pitanju mogu najviše da pokažem od svih nas, tako da sam zato i najavio samo osvajanje turnira”, ispričao je na početku razgovora za Vijesti Šćepanović.

U finali meč sa Radem koji je odlučivao pobjednika, a ujedno i predstavnika Crne Gore na predstojećem prvenstvu, Vučeta je ušao si sa bodom manje, ali je ipak do kraja uspio sve da nadoknadi i postigne pobjedu.

”Kad su protivnici u pitanju, ne bih nikog posebno izdvojio jer mi je svaki meč bio podjednako težak. Možda je finale onima koji su sve online pratili izgledalo da su mečevi lakši, ipak nije bilo tako. Ni ja u svim mečevima nijesam igrao na istom nivou, mislim da sam finale odigrao mnogo bolje u odnosu na polufinale, nezavisno od protivnika. Zato moram da naglasim da mi je svaki meč je bio težak”, ispričao je Vučeta koji je pokazao da se jednako dobro snalazi i kad su u pitanju ekipni, ali i pojedinačni e sportovi te ističe u kojem se više pronalazi.

”Više sam timski igrač, tako da u odnosu na singl igrice, prednost dajem timskim e-sportovima. Zaista je ta homogenost jednog tima nešto najljepše u gejmingu i za gledaoce je mnogo ljepše nego kad jedan čovjek igra. Naravno sve ima prednosti i mane. Kad su u pitanju singl igrice, kad pogriješite niko to ne može ipraviti bez vi i sami ste krivi za loš rezultat. Međutim, u timskoj igri kad se desi greška, možete da izgubite rundu iako ste vi sve odradili kako treba. No, ne smeta mi to zato uvijek prednost dajem timskim igricama”, napominje on.

Dok CS:GO igra na kompjuteru, e-Football je konzolna igrica.

”Kompjuteri i konzola su dva različita pristupa u gejmingu. Svakako oba mogu da budu takmičarska na određeni način, ali mislim da kompjuterske igrice izvlače najviše iz tog takmičarskog dijela. Sony je tek na drugom mjestu. No, kod kompjuterskih igrica izraženije je varanje. Recimo, kad je CS:GO u pitanju varanje je kad možete da vidite protivnika gdje je, a to je zabranjeno. Na konzoli toga nema, pa je mnogo ljepše i opuštenije igrati na istoj. Tu ne može da se desi da igrač vara jer je sistem toliko zaštićen da ne može da mu se priđe, dok je računar ‘otvoren’. Varanje se dešava čak na profesionalnom nivou, znali su da pronađu ekipe koje su pobjeđivale na ovaj način”, ispričao je Šćepanović koji iako više voli ekipne igrice, ipak je ovoga puta prednost dao e-Footballu, te za CS:GO kvalifikacije nije sastavio ekipu.

”Razmišljao sam da sastavim ekipu, ali nijesam imao adekvatan računar koji može da iznese naslov kako treba, pa mi je to ispustilo želju za igranjem. Međutim, to je bilo samo trenutno, siguran sam da će mi se vratiti želja za kanterom i da ću već na narednim kvalifikacijama prijaviti i CS:GO ekipu”, obećava gejmer koji uskoro otvara igraonicu, pa će se samim tim i spisak igrica proširiti, te se neće zadržati samo na e-Footballu i CS:GO naslovima.

”Ne znam šta će u budućnosti, s obzirom na okolnosti, biti moja preferencija jer ću imati mnogo više mogućnosti, nego što imam trenutno. Planirao sam da čak i simulator koji će takođe biti dio igraonice iskoristim da se oprobam i kao takmičar u Sim racingu možda već naredne sezone. Ipak, mislim da je tu ljubav prema CS:GO igrici najača i da ću njoj posvećivati najviše vremena. Naravno, dosta vremena ću provoditi i igrajući e-Footbal jer na Svjetsko moram otići spreman”, obećava Šćepanović koji je često u društvo jednog od najboljih kanteraša na svijetu, crnogorskog gejmera Pavla Boškovića Majdena. Vučeta je svoju ljubav prema simulaciji fudbala prenio je i na Majdena, te je poznati kanteraš učestvovao na kvalifikacijama za SP u Rumuniji i to u e-Footballu.

”Igramo zajedno, ali sve to kratko traje, jer nema poente da on sa mnom igra e-Football ili ja sa njim CS:GO. U prvoj igrici sam ja u prednosti u odnosu na njega, a koliko sam ja u e-Footballu bolji, toliko je on u kanteru bolji od mene. Nama je ipak najbitnije to što se kroz igranje igrica družimo”, zaključuje Vučeta.

Bonus video: