Sega kupuje tvorca igrice “Angry Birds”

Svoj poslovni potez su objasnili činjenicom da je važno da kompanija investira u mobilne igre koje su u velikom rastu na tržištu

4494 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sega je najavila planove za kupovinu programera Rovio, tvorca igrice “Angry Birds”, za nešto manje od 625 miliona dolara.

U saopštenju za medije objavljenom prije nekoliko dana, matična organizacija “Sega Sammy” potvrdila je da će “Rovio” kupiti preko evropskog ogranka te kompanije, prenosi NME.com.

Kao rezultat akvizicije, “Sega” će kupiti sve preostale akcije i opcije “Rovia” u ukupnom iznosu od 624.937 miliona funti (705 miliona eura).

Akcionari kompanije “Rovio” su “neopozivo” pristali da prihvate ponudu, a očekuje se da će dogovor biti okončan u narednim mjesecima.

Objašnjavajući svoj poslovni potez, “Sega” je navela da je veoma važno da kompanija investira u mobilne igre koje su u velikom rastu na tržištu.

Ovo je oblast u kojoj je “Rovio” postigao svoj uspjeh, “Angry Birds 2” i “Angry Birds Dream Blast” su među aplikacijama sa najvećom zaradom na “Google Play” prodavnici. Pored franšize “Angry Birds”, “Rovio” je stvorio i “Darkfire Heroes”, “Small Town Murders” i “Sugar Blast”.

”Sega” navodi da će nakon preuzimanja “Rovia”, koristiti kompaniju da bi više svojih postojećih igara i franšiza dovela na mobilne platforme.

Iako je “Sega” najpoznatija po stvaranju “Sonic The Hedgehog”, niz akvizicija znači da su igre poput “Persona”, “Total War”, “Football Manager” i “Company Of Heroes” sada sve dio “Segine” kompanije.

”Oduševljeni smo idejom da iskoristimo naše znanje i alate kako bismo našim igračima donijeli još više radosti poboljšavajući i proširujući živopisne “Rovio” i “Sega” IP adrese”, naveo je izvršni direktor “Rovia” Alekander Peletier Norman.

Isto tako, izvršni direktor “Sega Sammy Holdings” Haruki Satomi podijelio je da je “Segin” dugoročni cilj bio da ubrza svoju ekspanziju u prostoru mobilnih igara i rekao da će u budućnosti postojati značajna saradnja između likova i brendova obje kompanije.

Sve ovo dolazi dva mjeseca nakon što je “Rovio” objavio da će ukloniti originalnu igru “Angry Birds”, tvrdeći da pati od vlastite popularnosti.

Bonus video: