Muzika iz “Super Maria” u Nacionalnom registru

Ovo je prva “gejming” kompozicija koja se našla u Biblioteci kongresa

2147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tematska pjesma za “Nintendov” serijal “Super Mario Bros” postala je prva “gejming” kompozicija koja je ušla u Nacionalni registar zvučnih zapisa Biblioteke kongresa.

U saopštenju za medije, kongresna Biblioteka potvrdila je da je “Ground Theme”, “Nintendova” numera iz 1985. snimljena za “Super Mario Bros”, koja je postala glavna tema serijala, prvi zvuk video igrice koji je ušao u registar.

Nacionalni registar zvučnih zapisa ima za cilj da istakne i sačuva bogatstvo audio nasljeđa nacije i uključuje umjetnike poput “The Velvet Underground”, “The Beach Boys” i “De La Soul”.

”Čast mi je zadržati ovu muziku zajedno sa mnogim drugim klasičnim pjesmama”, podijelio je kompozitor Koji Kondo.

”Zapravo je nevjerovatno”, dodao je on.

Kondo je otkrio da je bio ograničen izuzetno malom količinom prostora rezervisanog za zvuk na “Super Mario Bros” kaseti dok je stvarao traku.

”Zaista sam morao biti kreativan i u potpunosti iskoristiti muzičku i programsku domišljatost koju smo imali u to vrijeme”, naveo je Kondo.

”Koristio sam sve vrste žanrova koji su se uklapali u ono što se dešavalo na ekranu. Imali smo zvona koja su podsticala igrače da ponovo pokušaju nakon što izgube, fanfare da im čestitaju na postizanju cilja, i djelove koji su se ubrzavali kada bi preostalo malo vremena”, nastavio je kompozitor.

”Super Mario Bros” zvučna tema pridružuje se uz još 24 zvučna zapisa iz Nacionalnog registra za snimanje u 2023. godini, uključujući “All I Want For Christmas Is You” od Maraje Keri, “Take Me Home, Country Roads” od Džona Denvera i “Synchronicity” od grupe Polis.

Drugi umjetnici koji su se našli na listi su Džimi Bafet, Kvin Latifa, Euritmiks i Led Cepelin. Kada je u pitanju Nintendo, film “Super Mario Bros” koji sadrži Kondovu zvučnu traku je oborio rekorde u bioskopima kada je izašao prošle nedjelje.

Bonus video: