Dobitnici nagrade u Svjetskoj kući slavnih video-igara: Od opšte popularnosti do kultnog uticaja

Barbie Fashion Designer i The Last of Us ulaze u Svjetsku kuću slavnih video-igara

3260 pregleda 1 komentar(a)
The last of us (Ilustracija), Foto: Shitterstock
The last of us (Ilustracija), Foto: Shitterstock

Nacionalni muzej igre je objavio ovogodišnje dobitnike nagrade u Svjetskoj kući slavnih video-igara, a među njima su se našli Barbie Fashion Designer i The Last of Us, prenosi NME.com.

Ove godine u Svjetsku kuću slavnih video-igara uvrštene su četiri igre: The Last Of Us, Barbie Fashion Designer, Computer Space i Wii Sports.

Igre će biti prikazane na otvaranju 30. juna kao dio proširenja muzeja The Strong sa sjedištem u Njujorku. Muzej je primao igre u svoju Kuću slavnih od 2015. godine, a ovogodišnji dobitnici pridružuju se Sid Meier’s Civilization, Ms. Pac-Man, Sonic the Hedgehog i The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Iako su svaki od dobitnika za 2023. godinu različiti, The Strong je pohvalio svaki zbog njihovog širokog dosega, od opšte popularnosti The Last of Us i Wii Sports, do kulturnog uticaja Barbie Fashion Designer i Computer Spacea.

U međuvremenu, Džeremi Sosier iz The Stronga pohvalio je arkadnu igru Computer Space iz 1971. godine zbog postavljanja temelja industrije igara.

Što se tiče The Last Of Us, kustos video-igara Lindzi Kurano rekla je da je i dalje popularna zbog kvaliteta igranja i interesantne priče i primijetila da je nedavna televizijska adaptacija “HBO-a” jedna od najboljih adaptacija video-igara ikada napravljenih. U pitanju je igra koja se smatra jednom od najboljih Sony ekskluziva svih vremena. U pitanju je akciona avantura razvijana od strane Naughty Dog i objavljena od strane Sony Computer Entertainment.

Igra je izbačena na PlayStation 3. juna 2013. godine, a za PlayStation 4. jula 2014. godine. Igrač kontroliše Džola, krijumčara zaduženog za pratnju tinejdžerske djevojke Eli preko postapokaliptične zemlje. The Last of Us se igra iz trećeg lica. Igrač koristi vatreno oružje i improvizovano oružje, a mogu se i prišunjati neprijateljima kako bi ih porazio.

Barbie Fashion Designer je kompjuterska igrica za oblačenje koju je razvio Digital Domain i objavio Mattel Media za Microsoft Vindovs i Mac OS 1996. godine.

Igra omogućava igračima da dizajniraju odjeću i stil odjeće. Igrači zatim mogu da odštampaju svoje dizajne i kreiraju odjeću za svoje barbi lutke iz stvarnog svijeta. Barbie Fashion Designer je bila prva komercijalno uspješna video igra napravljena za djevojčice. Igra je upotpunila način na koji su mlade djevojke već voljele da se igraju sa svojim barbi lutkama i to je, kako se kaže, dovelo do njenog uspjeha.

Konačno, “Wii Sports” je predstavljen na osnovu svog istinskog uticaja koji nadilazi veliku prodaju, za koju Ariol Prater, stručnjak za istraživanje “Black Play and Culture”, kaže da je “činjenica da je igrica dobila na milione igrača širom svijeta koji nikada ranije nisu razmišljali o tome da je igraju”.

Bonus video: