Svaki nivo znanja i vještine je odličan

Gejming kontent kreatorka Nađa “Velica” Rajković često je aktivna na društvenim mrežama i striming platformama, a u narednom periodu akcenat stavlja i na svoj YouTube kanal

11381 pregleda 6 komentar(a)
Nađa “Velica” Rajković: Gejmingom počela da se bavi rano, Foto: Đorđe Cmiljanić
Nađa “Velica” Rajković: Gejmingom počela da se bavi rano, Foto: Đorđe Cmiljanić

Sve više žena okreće se gejming industriji čiji broj korisnika iz godine u godinu raste. Najveći broj onih je koje se okušaju u raznim igricama, no neke pripadnice ljepšeg pola grade karijeru i kao gejming kontent kreator.

I Crna Gora ima gejming kontent kreatorku Nađu “Velicu” Rajković koju prate ne samo ljubitelji video-igrica iz naše zemlje, već iz čitavog regiona. Iako nije profesionalni igrač Nađa se oprobala u mnogim pucačkim igricama, a trenutno najviše vremena provodi igrajući Valorant, League of Legends, CS:GO.

Njen glavni cilj je kako kaže strimovanja zahvaljujući kojem se ne samo ona, već i svi koji je prate druže i zabavljaju, a u priču kontent kreatora upustila se tek kao sedamnaestogodišnjakinja.

”Moja priča sa gejmingom počinje još od malih nogu. To su prvo činile igrice interaktivnog sadržaja za učenje matematike i engleskog jezika. To je za mene predstavljalo najzabavniji i najefikasniji način učenja i unapređivanja mog znanja”, kaže u razgovoru za Magazin Nađa, inače učenica elektro škole Vaso Aligrudić.

foto: Privatna arhiva

Kao gejmerka, ali i pripadnica ljepšeg pola koja je izabrala ovu oblast često se dsuočavala sa predrasudama.

”Ova moja praksa je kod nekih stvarala predrasude, al sve dok je vremenski to bilo izbalansirano, smatram da je predstavljalo sasvim lijepu kombinaciju zabave i učenja”, istile Velica koja je tokom svog gejmerskog staža igrala brojne igrice.

”Probala sam mnoštvo igrica, te se na nekima zadržala duži period i pokušala da postanem što bolja u njima. Pronalazila sam se u tome još od Osnovne škole. Tu se stvorila i velika želja za dijeljenjem mog iskustva gejminga i na društvenim platformama”, otkriva kako je počela sa strimovanjem.

Nađa Velica Rajković: Voli da strimuje a u budućnosti će se posvetiti Youtube kanalu
Nađa Velica Rajković: Voli da strimuje a u budućnosti će se posvetiti Youtube kanalufoto: Printscreen

Tvrdi da je gejming značaju izuzetno doprinjeli i Kontent stvaraoci na YouTube-u i drugim mrežama.

”Pokazali su koliko gejming svijet može da bude interesantan, ali i izazovan. Jedna od najvećih motivacija za početak mog stvaranja gejming kontenta jesu upravo Jutjuberi”, dodaje Nađa.

Kako kaže, najviše voli da snima LIVE gaming content.

”Tokom mojih live snimanja najčešće provlačim igrice poput Valoranta, League of Legends, CS:GO, Osu, kao i sličnih njima. Imala sam u planu i snimanje Mobile igrica, ali za sada ih i dalje samo igram ponekad u slobodno vrijeme”, priznaje gejmerka koja ima profile na razlicitim društvenim mrežama na kojima se potpisujem kao ‘nadjavelica’.

Sve što zna putem strima prenosi ljubiteljima gejminga, no u planu joj je da na svom kanalu ima snimke koji se mogu i naknadno pogledati.

”Odlučila sam da se u narednom periodu najviše posvetim YouTube kanalu. Sigurno se neko zapitao ‘Koliko ustvari moraš biti dobar u igrici da bi mogao da snimis dobar video?’. Ustvari je tajna u tome da je svaki nivo znanja i vještine odličan”, savjetuje gejmerka te otkriva koliko dobro mora poznavati određenu video-igru da bi mogla da snima video i strimuje:

”Ponekad najbolji momenti se dese kada se novi igrač isproba u igrici koju prvi put igra i pokušava da protumači koncept čitavog gejmpleja. S druge strane, ljudi takođe vole da prate i veoma dobre igrače u svojoj omiljenoj igrici”, dodaje Nađa.

Nađa Velica Rajković: Rado posjećuje događaje vezane za gejming i nauku
Nađa Velica Rajković: Rado posjećuje događaje vezane za gejming i naukufoto: Marko

To što već godinama igra i CS:GO nije je podstaklo da se prijavi za žensku kanter reprezentaciju.

”Načula sam da su otvarane prijave za ženski CS:GO tim, što zvuči kao veoma interesantno iskustvo. S obzirom da se radi od competitive gameplayu, mislim da još treba malo da vježbam kako bih dostigla taj nivo vještine u igrici”, priznaje zašto je propustila priliku da nosi dres crnogorske reprezentacije na brojnim takmičenjima koji očekuju našu CS:GO ekipu.

Svoje znanje, ali i iskustvo iz oblasti gejminga imala je priliku da podijeli na nedavno održanoj panel diskusiji “Budućnost i značaj gejminga i elektronskih sportova” koja je održana u Herceg Novom.

Panelisti diskusije koja je održana u Herceg Novom
Panelisti diskusije koja je održana u Herceg Novomfoto: Privatna arhiva

”Zaista mogu samo da pohvalim Savez elektronskih sportova zbog ideje da prave događaje poput ovoga. Smatram da naša zemlja ima potencijala za razvoj gejming industrije. Izuzetno bih voljela da vidim neki LAN turnir u skorijoj budućnosti kod nas, jer kao takvi najbolje približe igrače i gejming. Veliki broj mojih vršnjaka igra neki vid video igrica i smatram da bi to donijelo jedan novi nivo zabave”, zaključuje Nađa.

Bonus video: