Ante priča o taktičkoj pucačkoj igrici Rainbow Six Siege: Pristupačnost je uvijek plus

Mape su napravljene tako da natjeraju igrače da se bore na kratkim rastojanjima. Svaki igrač ima jedan život, ako igrač umre nema vraćanja u igru sve dok se runda ne završi

15347 pregleda 3 komentar(a)
Ante Medić, Foto: Privatna arhiva
Ante Medić, Foto: Privatna arhiva

Ante Medić već godinama je u svijetu gejminga, a njegovo ime trenutno se povezuje sa naslovom Rainbow Six Siege.

U pitanju je taktička pucačka igra iz prvog lica koju razvija Ubisoft Montreal. U njoj igrači kontrolišu mnoge različite operatore iz tima Rainbow.

Operatori su različitih nacionalnosti i imaju različita oružja i sprave. Na početku svake runde igrači imaju priliku da biraju operatora, mjesto na kojem će se pojaviti na početku runde, kao i koje će oružje sa dodacima posjedovati.

Kada runda počne, nema više promjena do sljedeće. U igri postoji prodavnica u kojoj se mogu kupiti novi operatori ili skinovi za puške ili operatore. Kao valuta u igri koristi se “Renown” koji je dobija na kraju svake partije, količina dobijenog novca zavisi od gejm moda. Kada runda počne u onlajn meču, napadači biraju mjesto na kome će se stvoriti na početku, dok odbrana bira mjesto u mapi koje žele da brane.

Mape su napravljene tako da natjeraju igrače da se bore na kratkim rastojanjima. Svaki igrač ima jedan život, ako igrač umre nema vraćanja u igru sve dok se runda ne završi.

Kada igrač izgubi život i dalje mu je dostupno da posmatra svoje saigrače. Timska igra je jako bitna u ovoj igri, igrači moraju da kombinuju svoje moći kako bi pobijedili protivnike. Komunikacija je jako bitna, pa igrači mogu da pričaju preko in-gejm glasovnog četa.

Ante je već neko vrijeme In-game observer/director, a njegova uloga je da prikazuje igru na ekranu gledalaca i komentatora koji prate meč.

”Moj zadatak je ispričati priču kako jedna runda u igri napreduje, te pokazati kako ekipe pristupaju protivnicima,te predvidjeti gdje će se akcija dogoditi i uhvatiti ju u pravom trenutku”, otkriva Medić kakve se pozicije pokriva.

Kako ste se zainteresovali za gejming?

To je bilo tako davno da se više ni ne sjećam. Kao mali klinac sam jako volio gledati televiziju, pa su mi igre na računaru donijele neku dodatnu dimenziju interakcije gdje ja mogu uticati na ono što se pojavljuje na ekranu, a kroz osnovnu školu sam često igrao “multiplayer” igre, gdje je cilj pobijediti protivničkog igrača ili ekipu, te sam vremenom razvio interes za kompetitivnim igrama, najviše za pucačinama iz prvog lica (Call of Duty 2 i Call of Duty 4).

Postoji dosta pucačkih igrica, šta je razlog što ste baš odabrali Rainbow Six Siege?

Siege mi je od prvog trenutka zapeo za oko zato što je igra kompleksnija od većine pucačina iz prvog lica (FPS igri). Dinamična destrukcija mape kojom se mogu rušiti zidovi i barikadiranje određenih dijelova mape omogućava gomilu različitih pristupa igranju i nijedna runda nije repetitivna. Svaki operator (lik s kojim igrač upravlja) ima unikatne gadžete s kojima može doprinijeti rundi. Ti gadžeti mogu služiti za otvaranje zidova, nabavljanje “intela” (postavljanje kamera kojima ekipa ima pristup), postavljanje zamki, zavaravanje protivnika ...

Čak i kada igrač umre usred runde, on ima pristup kamerama koje je postavila njegova ekipa, te može davati “calloutove” te pomoći svojim saigračima. Sama igra zahtjeva dosta komunikacije i koordinacije među igračima, što se meni jako dopalo.

Za razliku od većine pucačkih igrica Rainbow Six Siege se može igrati na PlayStation i Xboxu, PC-ju. Je li je i pristupačnost čini zanimljivom gejmerima?

Iako nisam pretjerano upoznat s bazom igrača i samom igrom na konzolama, znam da je igra vrlo aktivna na PlayStationu i XBOX-u te je Ubisoftu uvijek ta publika bitna kada radi na razvoju igre. Pristupačnost je uvijek plus, ali zbog same razlike načina igranja (miš i tastatura protiv džojstika) Siege na računarima se uveliko razlikuje od Siegea na konzolama, pa bih nekad rekao da su dvije različite igre.

CS:GO je jedna od igara koja se najviše igra kod nas, a i nalazi se na IESF-ovoj listi igara za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Koliko je Rainbow Six Siege popularan na prostorima Balkana? Ima li profesionalnih igrača?

Nažalost, Siege nije pretjerano popularan u našoj regiji i teško da se može uporediti s kanterom koji postoji već 20 godina na ovim prostorima. U početku, najveća prepreka je bila sama cijena igre, kao i zahtjevi za jačim računarom. Uz to ubacite i kompleksnost igre koja je malo više orijentisana starijoj populaciji, te dobijemo dosta razloga zbog kojih igra nije popularna kod nas.

Igra je danas puno bolje optimizovana i dostupna po nižoj cijeni, a ima i dosta “noob friendly” stvari koje pomažu novim igračima tako da se nadam da će se broj igrača u regiji povećati.

Od profesionalnih igrača u regiji, istakao bih samo Leona “neLo” Pesića koji trenutno igra za MNM Gaming u Evropskoj ligi. Uopšteno smo slabiji kao regija u kompetitivnom igranju Siegea, donedavno nismo ni imali neke veće turnire za igrače iz regiona. Trenutno imamo A1 Adria League turnir gdje je Siege, uz CS:GO i FIFA23, ove sezone postao igra u kojoj se regionalni igrači mogu takmičiti, te se nadamo da će pomoći popularizaciji igre.

U produkciji ste in-game observera za velike Siege evente u EU Pro ligi. Koja su to takmičenja koja se organizuju, i koliko su fondovi koji premašuju milion motivišući da se ljubitelji gejminga ozbiljnije posvete istom?

Najveći dio vremena radim na regularnoj sezoni Evropske profesionalne lige koju trenutno vodi “BLAST” organizator turnira u saradnji s Ubisoftom, a u svakoj međusezoni imamo LAN evente (turnire uživo) gdje se najbolje ekipe iz svake kompetitivne regije međusobno bore za nagradni fond i “Six Invitational” bodove koji su im potrebni za kvalifikaciju na glavni turnir u godini - Six Invitational.

Ti međusezonski “Major” turniri obično imaju nagradni fond oko pola miliona dolara, a posljednji se održao prije 10-ak dana u Kopenhagenu te je nagradni fond iznosio 750 hiljada dolara. Six Invitational je glavni i najveći turnir na koji se ekipe kvalifikuju sakupljanjem bodova na raznim takmičenjima tokom godine i tamo je nagradni fond tri miliona dolara.

Igrači u profesionalnim organizacijama/klubovima naravno imaju i svoje plate, pa su im ovi nagradni fondovi samo dodatna motivacija.

Šta je sa ženama, ima li i njih da igraju Rainbow Six Siege?

Naravno, kao u svakoj igri imamo i ženski dio igrača. Trenutno najbolji primjer su Goddess (Team Soniqs i Cloud9) i Lyloun (Wolves, Team Vitality) koje su nakon igračke karijere danas odlični treneri koje rade odličan posao sa svojim ekipama. Brazilska scena ima razvijen “Circuito Feminino” takmičenje na kojem ženske ekipe imaju i svoje LAN završnice i nagradne fondove od po 20 hiljada dolara.

Gejming je jedna od najbrže rastućih industrija. U periodu korone mnogi su se okrenuli gejmingu. Znamo li da na prostorima Balkana iskoristimo potencijal modernog vremena koje donosi gejming?

U regiji sporo i polako raste interesovanje za kompetitivnim igranjem/e-sportom. Iako imamo veliki broj igrača u raznim igrama, jako mali broj se odluči da pristupi kompetitivnoj okolini. Uopšteno i dalje vlada neki stereotip da je igranje igrica gubljenje vremena, a e-sport karijera zahtjeva dosta odricanja i predanosti. Međutim, kompanije kao Esport Adria već godinama pružaju mogućnost rada na e-sport takmičenjima u regiji što je veoma važno za razvoj esporta, a i ja sam svoje iskustvo sticao upravo tamo.

Igrate li i druge igrice sem Rainbow Six Siege?

Naravno! U zadnje vrijeme sam se dosta posvetio 4x strategijama i raznim indie naslovima, ali uvijek nađem vremena za Siege.

Bonus video: