Diablo 4 će biti pristupačniji za igrače

Neke od opcija pristupačnosti Diablo 4 podijeljene su na blogu Blizzarda

1551 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Blizzard je otkrio kako će novi Diablo 4 imati preko 50 individualnih funkcija pristupačnosti i da je glavni cilj u izradi ove igre bio da bude što više pristupačna u odnosu na ostatak serijala.

Neke od opcija pristupačnosti Diablo 4 podijeljene su na blogu Blizzarda, a objava je započela vodećim dizajnerom pristupačnosti Drew McCroryjem koji je izjavio da bi “jedino ograničenje avanture u Sanctuaryju trebao biti interes, a ne sposobnost.”

Jedan od uzora za izradu ove igre je bio Diablo 2 koji je unio revoluciju sa dozom slobode koju su igrači imali, ali se išlo sa oprezom da igra ne bi pobjegla od svojih principa.

Blizzard je mapirao dugmad te se tastatura, miš i kontroler mogu podesiti na ono što igračima najbolje odgovara. Igrači mogu mijenjati svoje lijeve i desne analogne gljive na kontrolerima tako da mogu “kontrolisati svoje najvažnije tipke i ulaze analogne gljive samo jednom rukom.”

Persist Target Lock je još jedna opcija i osiguraće da se neprijatelj kojeg želite ciljati neće izgubiti u haosu jer tona neprijatelja može biti na ekranu u isto vrijeme. Sa ovom funkcijom zaključavanja, vaše vještine i oružje će ciljati na neprijatelja kojeg namjeravate da srušite.

Što se tiče teksta, veliki fokus je stavljen na titlove kako bi priča o Diablo 4 bila lako svarljiva za sve.

Razgovaralo se i o Vision Assistance, a promjena veličine fonta i kursora je bila prva istaknuta karakteristika. Postojaće tri opcije za tekst - mali, srednji i veliki - i Blizzard je osigurao da će izgledati jednako dobro bez obzira koju veličinu odaberete.

Audio signali će pomoći igračima da lociraju stavke jer će pustiti zvuk kada kursor iskoči preko jedne ili kada se približe drugoj.

Isticanje igrača i predmeta pomoći će igračima da se poveća čitljivost i omogućiće igračima, neprijateljima, objektima i NPC-ovima da budu označeni bojom po izboru. Još jednom, mnogo toga se dešava u Diablo 4 u svakom trenutku, a to će pomoći igračima da shvate sve što se dešava odjednom.

Bonus video: