Nintendo se povlači iz Rusije

Ruski kupci još uvijek mogu ponovo preuzeti prethodno kupljeni sadržaj, ali se ne mogu izvršiti nova plaćanja ili stvoriti novi računi, kazao je Nintendo

2188 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nintendo je objavio da obustavlja prodaju igara u Rusiji putem svoje online trgovine i gasi svoje poslovanje u sve izoliranijoj zemlji. Promjene, koje su stupile na snagu juče, slijede Nintendovu obustavu isporuka proizvoda Rusiji u martu 2022. nakon invazije na Ukrajinu.

Ruski kupci još uvijek mogu ponovo preuzeti prethodno kupljeni sadržaj, ali se ne mogu izvršiti nova plaćanja ili stvoriti novi računi, kazao je Nintendo. Nakon obustave isporuke i kao rezultat ekonomskih izgleda, Nintendo of Europe odlučio je ugasiti poslovanje svoje ruske filijale, navodi se u saopštenju.

"Podaci o plaćanju povezani sa Nintendo računima, poput podataka o kreditnoj kartici ili PayPal računu, izbrisani su iz sigurnosnih razloga", dodaje se.

Sve više kompanija odlazi iz Rusije

Raste broj multinacionalnih kompanija koje u potpunosti ili djelomično obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji od početka rata u Ukrajini. Neki su kao razlog naveli poslovne poteškoće, a drugi su ovaj potez izravno povezali s bijesom zbog odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje snage u Ukrajinu u februaru prošle godine.

Nintendov konkurent Soni obustavio je isporuke softvera i hardvera u Rusiju i poslovanje tamošnjeg PlayStation Storea u martu prošle godine.

Bonus video: