Gejming polako ruši predrasude

Nikola Stolnik, koji je pokrenuo kompaniju Good Game Global, otkriva kako se organizuju turniri, te tvrdi da mogu biti odskočna daska gejmerima da uđu u profesionalne vode e-sporta

9913 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Stolnik: Organizuje turnire, ali je i dalje strastveni gejmer, Foto: Privatna arhiva
Nikola Stolnik: Organizuje turnire, ali je i dalje strastveni gejmer, Foto: Privatna arhiva

Nikola Stolnik osnivač je e-Sports kompanije Good Game Global.

Nakon MBA diplome ekonomskog fakulteta, karijeru je razvijao u u tech sferi, bio je zaposlen u Googleu u Irskoj nekoliko godina, nakon čega je bio direktor marketinga najveće hrvatske gamedev firme - Nanobita.

Good Game je pokrenuo kao projekat iz hobija koji je prerastao u samostalno preduzeće, te je tada napustio Nanobit, kako bi pokušao napravi nešto svoje.

“Esport i gaming takmičenja pratim od ‘90-ih kada se to jednostavno zvalo ‘turniri u igricama’”, počinje svoju priču za Magazin Stolnik.

Good Game se specijalizovao u organizaciji esport takmičenja, liga i turnira, uz to se bave uopšteno gamingom, gaming influenserima, merchandiseom i marketinškim kampanjama za klijente.

Upravo ova firma stoji iza organizacije turnira u FIFA koji je održan nedavno, a na istom su učestvovala i dva takmičara iz Crne Gore - Viktor Vukčević i Mirza Hadzajlić, a Stolnik ne krije da su odzivom igrača zadovoljni.

“Nakon dvije sezone Hrvatski Telekom e-Lige u kojoj su se takmičili igrači u ime klubova prve HNL i Prve sezone Telekom Esports Championshipa možemo reći da je odaziv uistinu sjajan. Iskristalizovali su se regionalni talenti vrijedni produkcije ovakve vrste takmičenja”, smatra Stolnik.

Pobjednici Telekom turnira
Pobjednici Telekom turnirafoto: Privatna arhiva

Crnogorski predstavnici sjajno su se pokazali u mečevima. Viktor je turnir završio na trećem, dok je Hadzajić bio četvrti. Na njihovu igru osvrnuo se i Stolnik:

“Momci su sjajno odradili posao, te su pored 200+ takmičara izborili treće i četvrto mjesto. Kapa dolje za nastup, kvalitet igre koju su pružili, ali i rezultat koji su postigli. Radujem se da ih vidim uskoro u finalu, jer to zaista zaslužuju obojica”, ističe on.

No, nije simulacija fudbala, to jes FIFA jedini naslov u kojem organizuju turnire. Naime, Good Game Global bio je zadužen i za turnir u igricama CS:GO, Rocket League i LOL, te Stolnik otkriva kakvo je interesovanje bilo za ostale igrie, te da li Balkanci više vole pucačke igrice ili simulacije:

“Ako promatramo brojku pojedinačno prijavljenih igrača, ona je tu negdje za sve naslove 20 odsto plus minus. No ako gledamo brojke gledanosti naših i drugih takmičenja, regionalni gledaoci najviše uživaju u pucačinama i MOBA naslovima. No ovdje moram istaći kako je FIFA finale prve sezone Telekom lige bilo daleko najvatrenije”, prisjetio se Stolnik.

Sve je više gejmera koji učestvuju na turnirima, ali i publike koja voli da gleda e-sport događaje
Sve je više gejmera koji učestvuju na turnirima, ali i publike koja voli da gleda e-sport događajefoto: Pavle Letich

Ovi turniri bili su namijenjeni takmičarima iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te sagovornik Magazina objašnjava šta je sa takmičarima iz ostalih ex-YU republika:

“S obzirom na to da se takmičenje odvija pod pokroviteljstvom (tačnije bi bilo reći u vlasništvu) tri Deutsche Telekom zemlje, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, prvenstveni fokus su e-sportisti iz tih država u pojedinačnim disciplinama. No, kako znamo da su svi timovi grupnih takmičenja tipa CS:GO, League of Legends i Rocket League u stvari mješovite grupe sazdane od pojedinaca iz cijele regije, za te discipline je moguće učešće igrača iz cijele regije, ukoliko je barem jedan član tima iz prethodno navedenih zemalja voditelja projekta”.

Stolnik ne krije da se ljubav prema organizovanju turnira rodila iz ljubavi prema igricama, te često ističe da je i sam gejmer.

“Najdraži hashtag uz objave mi je #igrice, za triggeranje purista koji uporno tvrde da su to video igre jer su “igrice” neozbiljne. Moje mišljenje je da nije bitno kako se naziva, ako se podržava. Uz igrice sam odrastao, igrice govorim iz milošte tako da pozdravljam odabir naziva u pitanju. Veliki sam zaljubljenik u kompetitivne naslove. Najviše igram CS:GO, donedavno Tarkov, a svako malo upalim Dotu2”, priznaje Stolnik.

Gejmeri
foto: Privatna arhiva

Sa svojom firmom već godinama organizuje turnire u brojnim naslovima. Na pitanje koliko se situacija u e-Sportu promijenila od tada, te jesmo li razbili predrasude prema gejmerima, odgovara:

“Situacija je iz izuzetno teške postala samo ‘teška’. Malo se šalim, ali kada smo počeli organizovati turnire tamo krajem 2015. godine, ljudima je e-sport bio neshvatljiv. Koja je poenta? Gledaš nekoga kako igra, umjesto da ti igraš? Što se tu na ekranu uopšte događa? Gleda li to iko? Bile su potrebne godine da se razvija koliko-toliko povjerenje prema ovom izuzetno uzbudljivom, ali i vrlo krhkom sportu. Govorim krhkom jer e-sport ne oprašta i jedan dan si tu, a drugi dan te više nema. Rekao bih da su novim generacijama i svim uključenima u razvoj regionalnog i svjetskog e-sporta predrasude razbijene, no tu i tamo se i dalje potkrade podsmijeh sagovornika… Sve dok ne vidi kako to izgleda kad navijači zagrme na jednom od LAN finala”, napominje Stolnik.

Da bi organizovao turnire u određenim naslovima, mora imati licence za njih, a o tome koliko ih je teško dobiti, kaže:

“Zavisi od naslova do naslova. Jedan od najvećih izazova e-sporta je taj što su publisher, tačnije vlasnici licenci vladari neba i zemlje. Oni određuju ko i kada smije šta da organizuje. Koji sponzori su mogući na eventima vezanim uz njihove igre. Koja se pravila moraju poštovati, smije li se prenositi meč ili ne i sve ostalo što ima padne na pamet. Ne bih rekao da je teško dogovoriti licencu, ali definitivno onaj koji se upusti u ovaj posao mora znati što radi i na koji način je traži”, savjetuje Stolnik.

Fondovi na određenim turnirima prelaze milione, a o tome jesu li nekad i oni pokretači za gejmere, Stolnik tvrdi:

“Postoji lanac interesa u e-ports ekosastavu i on ide otprilike ovako: veliki nagradni fondovi privlače najveće timove, najveći timovi imaju najviše pratilaca koji osiguravaju gledanost turnira koja onda privlači sponzore. Sponzori plaćaju troškove turnira i nagradne fondove. Bez jednog nema drugog, tako da su nagradni fondovi jedan od pokretača e-sporta, no sve ostalo se mora poklopiti da veliki nagradni fond ima smisla”, objašnjava kako funkcionišu stvari u gejmingu i turnirima.

Stolnik smatra da su ovakvi turniri dobra šansa za gejmere koji žele profesionalno da se bave e-sportom.

“Telekom Championship, kao i ostali regionalni projekti, su sjajna prilika za e-sportiste da se istaknu. Ako pobijediš na nekom takmičenju, sigurno ćeš biti po medijima i moći ćeš se istakneš u odnosu na masu. No kao i u svim ostalim sferama u životu, konzistentnost je najbitnija. Nije dovoljno pobijediti samo na jednom takmičenju, potrebno je konstantno biti izvrstan. Tada je samo pitanje vremena kada će te ozbiljan tim prepoznati i pozvati da im se pridružiš”, zaključuje Stolnik.

Bonus video: