Platile danak neiskustvu

Crnogorska ženska CS:GO reprezentacija ne putuje u Jaši, kapitenka Kristina “Kiya” Gavrilović nije zadovoljna rezultatom, iako nije imala velika očekivanja

6901 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Crnogorska ženska Counter Strike: Global Offensive reprezentacija završila je takmičenje u grupnoj fazi regionalnih kvalifikacija za Svjetsko e-sport prvenstvo koje će krajem avgusta biti održano u rumunskom gradu Jaši.

Djevojke predvođene kapitenkom Kristinom Kiya Gavrilović igrale su sa Bugarskom, Danskom i Norveškom i u sva tri meča zabilježile poraze, tako da je dalje takmičenje za njih završeno.

Inače, pored Kristine, ekipu čine kanterašice sa prethodnim iskustvom- Anđelina Lincee Mrdović i Jovana Skymightfall Knežević, kao i reprezentativke koje su relativno skoro zavoljele ovaj naslov Milica Mitz Stefanović i Dina Dina Maljević.

Kapitenka Kristina još prije kvalifikacija znala je da od svoje ekipe koja je pokazala veliku borbenost tokom turnira ne može puno da očekuje. Tek su se okupile, a jedan dio ekipe nije imao veliko iskustvo.

“Iskreno bilo je i kako sam očekivala. Nezadovoljna sam, ali šta je tu je”, iskrena je Gavrilovićeva.

Kristina Gavrilović je crnogorska Counter Strike takmičarka koja je za relativno kratak period koliko igra ovu igricu ostvarila zapažene rezultate kada je u pitanju individualni napredak. Prema aktuelnim statistikama platforme na kojoj trenutno najviše igra mečeve (Faceit) važi za jednu od najboljih takmičarki u regionu, zato su iz Saveza elektronskih sportova nju i imenovali za kapitena ekipe.

Igra CS:GO od 2020. godine, te tvrdi da je ovaj naslov trenutno kad je ženski gejming u pitanju na najvišem nivou.

To što crnogorske kanterašice tokom turnira nijesu uspjele da upišu nijednu pobjedu, ne znači da je kvalitet ostalih ekipa bio baš toliko bolji.

“Iako smo imali, da kažem okej grupu, sva tri meča smo završili porazom. Bugarska je bila nekako najupečatljiviji protivnik. Sve djevojke imaju preko 10 hiljada sati igranja ovog naslova, a takođe i veliko iskustvo kad je timska igra u pitanju. Sa takvim ekipama se teško izboriti bez obzira na želju i entuzijazam koji je imala naša reprezentacija”, ističe Gavrilovićeva.

Smatra da je danak odnijelo i neiskustvo ekipe.

“Ako uporedimo našu reprezentaciju sa ostalima iz grupe u kojoj smo se našli, moram da napomenem samo da je svaki od tih timova imao barem dvije profesionalne igračice, koje su na sceni već neko vrijeme. Teško je igrati sa gejmerkama preko puta vas koje, zahvaljujući iskustvu, znaju što da urade u bilo kojem trenutku, dok mi ne možemo da se prilagodimo na trenutnu situaciju na mapi. Ali sve to može da se popravi, potrebno je vrijeme”, sigurna je Kristina.

Kristina Kiya Gavrilović
Kristina Kiya Gavrilovićfoto: SESCG

Ipak, za svoje saigračice imala je samo riječi hvale, jer smatra da je svaka na mapama dala svoj maksimum.

“Svaka od mojih saigračica je odigrala super na svoj način. Iznenadila sam se prijatno nekoliko puta jer su baš fino uspjele da se izbore u nekim kriznim situacijama”, dodala je ona.

Iako su se tek sastavile i odigrale svega nekoliko mečeva, nepoznato je hoće li crnogorska CS:GO reprezentacija ostati u istom sastavu.

“Nisam sigurna iskreno da vam kažem, vidjećemo što nam donosi sljedeća godina. Eto, možda ni ja neću biti u mogućnosti da budem dio iste. Za ostale djevojke baš i ne znam kakvog su stava”, napominje te tvrdi da ih porazi nijesu demotivisali da nastave da igraju CS:GO.

“Porazi nas nijesu demotivisali. Bilo je kako sam im i rekla da će biti, tako da nijesmo iznenađene rezultatima”, ponovila je Gavrilovićeva, ne krijući da očekuje da će ženska CS:GO reprezentacija biti podstrek i ostalim gejmerkama da se posvete najbrže rastućoj industriji.

“Nadam se da ćemo podstaći pripadnice ljepšeg pola da se osmjele i pokažu da nijesu video-igre samo za muškarce. Gejmerskoj sceni je potrebno djevojaka koje žele da se bore i napreduju. Ovo nije samo igrica kao što mnogi misle, ovo je totalno drugi nivo”, napominje sagovornica “Vijesti”.

Sigurna je da rezultati sa reprezentacijom neće uticati na njene angažmane, ali ni ocjene koje je ostvarila kao samostalni CS:GO igrač.

“I prije nego što smo krenuli sa turnirima znala sam da su nam dometi slabi i u startu se pomirila sa činjenicom da ne smijeno imati velika očekivanja. Sad kad je sve završeno, idemo dalje jer ne možemo da razmišljamo o jednom lošem turniru, dok novi dolaze”, ističe Kristina.

Kad su u pitanju novi turniri i dalji koraci koje će igrati sa djevojkama, o tome još ništa ne zna.

“Sad trenutno nemamo ništa, mada imam mnogo obaveza koje ne mogu više da odlažem. Što se tiče ženskih turnira oni se održavaju makar jednom nedjeljno, sa nekim da kažem okej price poolom, što je za nove ekipe idealno”, zaključuje Gavrilovićeva.

Bonus video: