Sonijev najprodavaniji serijal: Emotivna priča o Džoelu i Eli i dalje osvaja publiku

Kako je postapokaliptična priča The Last Of Us prerasla u najprodavaniji serijal prethodne decenije

4467 pregleda 2 komentar(a)
Video igra "The Last of us", Foto: Shutterstock
Video igra "The Last of us", Foto: Shutterstock

Teško je povjerovati da je prošlo 10 godina od izlaska igre The Last of Us. U to vrijeme još se igralo na PlayStation 3 konzoli, a ekipa Naughty Doga lansirala je nove igre u razmaku po dvije godine, piše Klix hr.

I tada se nije činilo da bi jedna postapokaliptična priča mogla da preraste u Sonyjev najprodavaniji serijal prošle decenije.

Vjerovatno nema smisla ovdje prepričavati kakvu smo igru dobili sa The Last of Us - to svi znamo. Umjesto toga interesantno je spomenuti kako se ideja za tu igru konstantno mijenjala.

U inicijalnim planovima protagonist Džoel trebalo je da bude policajac sa srčanim problemom. Ideja je prvotno bila ta da djevojčica Elli bude aktivniji učesnik igre, tj. njen lik. Isto tako, u prvim draftovima priča je imala i svog negativca, a to mjesto bilo je "rezervisano" za Tes koja je trebalo da proganja Džoela i Eli po Americi.

Međutim, jedna se ideja tokom svih ovih godina nije mijenjala.

Zombiji su bili na vrhuncu popularnosti prije 10 godina, ali da li su developeri sa The Last of Us htjeli prezentovati fiktivnu prijetnju nečega što postoji u stvarnom svijetu.

Na temelju BBC-jevog dokumentarca "Planeta Zemlja", za tu prijetnju odabrana je gljiva Cordyceps. Kasnije je Naughty Dog malo mijenjao priču o širenju zaraze, ali je ta gljivična prijetnja bila i ostala specifičnost serijala The Last of Us.

Likovi su se usred razvoja igre mijenjali na više načina, a Eli je 2012. godine dobila vizuelnu promjenu iz pomalo čudnog razloga. Naime, Eli je u licu isprva izgledala kao tadašnja glumica Eliot Pejdž. Situaciji nije išlo u korist to što je Sony u razvoju zaista imao igru s Elen Pejdž, ali zaseban naslov "Beyond: Two Souls" koji je bio lansiran poslije The Last of Us.

Kako bi izbjegli zabunu, iz Naughty Doga su odlučili da promijene njen izgled. Elen Pajdž se kasnije javila izjavivši kako nije srećna što je Naughty Dog oponašao njen izgled za junakinju igrice Eli.

The Last of Us je po izlasku postala jedna od najbolje ocijenjenih igara svoje generacije. Na PlayStationu 3 bila je treći najprodavaniji naslov te platforme, a onda je godinu dana kasnije uslijedilo i remasterizovano izdanje za PlayStation 4, s obzirom da ta konzola nije mogla pokretati PS3 naslove.

Emotivna priča o Džoelu i Eli godinama kasnije sticala je sve više i više poklonika. Uslijedio je nastavak koji je kritički nadmašio svog prethodnika, ali ipak nije nadmašio njegovu prodaju. U rijetko viđenom spletu okolnosti, The Last of Us je devet godina kasnije postao popularniji nego ikad prije. Prvo je dobio verziju za aktuelni PlayStation 5, a zatim se pojavio i na PC platformi. No, najveći doprinos rastu popularnosti imala je istoimena serija u režiji HBO-a.

The Last of Us je uprkos svom uspjehu zapravo ostavio manji trag na ostatku industrije igara. Preciznije rečeno, nije puno drugih igara nastojalo da oponaša tu igru.

Međutim, uspjeh The Last Of Us igre Soniju je dobrim dijelom izdiktirao put za naslove koje su potom izbacili u eri PlayStationa 4.

U vrijeme kad su igre poput Minecrafta, GTA 5, Fortnitea i drugih ukazivale na to da je zarada u multiplayeru, The Last of Us je dokazao kako još uvijek postoji veliko tržište koje zna cijeniti i nagraditi kvalitetne i kompetentne priče u video-igrama.

Bonus video: