Saudijska Arabija navodno projektuje veliki ”esports grad” u Rijadu

Saudijska Arabija nastavlja da ulaže u gejming industriju, ovog puta izgradnjom grada posvećenog esportu

3812 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Mohamed AlKatani, izvršni direktor kompanije Saudi Arabia Holding, najavio je projekat u objavi na LinkedInu - esports ”grad” u Rijadu, čija će izgradnja koštati pola milijarde dolara. Planirano je da projekat bude završen 2024. godine.

”Esports grad će privući glavne esports organizacije i igrače iz cijelog svijeta. Takođe će obezbijediti platformu za lokalne igrače koji žele da se takmiče na globalnoj sceni”, rekao je AlKatani.

AlKatani je rekao da će grad imati kapacitet od 20.000 gledalaca i da će biti domaćin nekoliko događaja i turnira, uključujući World Cyber Games, čiji korijeni sežu do ranih 2000-ih.

Saudijska Arabija se posljednjih nekoliko godina ubrzano penje na ljestvici svjetske esports scene. Arapska kompanija Savvy Gaming Group je 2022. godine kupila ESL i FACEIT za 1,5 milijardi dolara, a nedavno je uložila 250 miliona dolara u VSPO, kineskog organizatora turnira.

Ovog ljeta, Saudijska Arabija će biti domaćin više elitnih esports događaja u okviru Gamers8 festivala. Profesionalni igrači širom svijeta će se takmičiti za nagradni fond od 45 miliona dolara, što je ujedno i najveći nagradni fond u istoriji esporta.

Ovog decembra će se u Rijadu održati i internacionalni Global Esports Games šampionat u organizaciji Globalne Esports Federacije (GEF).

Izvor: RUR

Bonus video: