Dina i Rade pokazaće umijeće u e-Footballu

Crnogorski gejmeri stigli u Katovice gdje se održava Evropsko prvenstvo u e-Sportu, danas igraju prve mečeve

20104 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Gejmeri Rade Pavićević i Dina Krnić predstavljaće Crnu Goru na Evropskom prvenstvu u e-Sportu koji se od 28. juna do 3. jula održati u poljskom gradu Katovice.

Rade je već ljubiteljima simulacije najvažnije stvari na svijetu e-Footballa dobro poznat jer je već na brojnim takmičenjima predstavljao Crnu Goru, dok će ovo Dini biti prvi put da se okuša u ovom naslovu. Naime, Dina je članica ženske CS:GO reprezentacije koja na kvalifikacionom turniru nije uspjela da obezbijedi učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se krajem avgusta održati u Jašiju.

“U muškoj kategoriji učestvuju 32 reprezentacije Evrope, dok u ženskoj imamo manji broj takmičarki pa će ih biti ukupno osam. Mimo takmičenja u e-Footballu, biće organizovano i takmičenje u Rocket Leauge 3x3. Ovo takmičenje se organizuje u saradnju Evropskog olimpijskog komiteta i Global e sports federacije GEF. Pored e-Sport događaja igrači će uživati u ljepotama Katovica i Krakova i prisustvovaće ceremoniji zatvaranja evropskih olimpijskih igara u Krakovu 2. jula”, ispričao je Vijestima Filip Šoć, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

Ona napominje da nakon turnira u Katovicama crnogorske gejmere čeka vrelo ljeto sa mnogo aktivnosti.

“Prvo će Crna Gora biti domaćin Adria konferencije kojoj će prisustvovati osam država regiona, predsjednik Evropske federacije EEF Tiago Fernandes, sekretar svjetske federacije IESF Boban Totovski koji će pet dana uživati u ljepotama Crne Gore i upoznati njene potencijale kao boot camp i gaming turističke destinacije. Poslije toga čeka nas Jaši i Svetsko prvenstvo u Rumuniji čiji je nagradni fond 500.000 eura. Na ovom prvenstvu dolazi preko 1500 takmičara iz 140 država svijeta”, otkriva Šoć aktivnosti te dodaje da će upravo na ovim događajima kao predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore i direktor Adria federacije imati i nekoliko sastanaka koji će biti od značaja sa razvoj e-Sprota u Crnoj Gori i regionu.

Kao neko ko je već imao priliku da bude na velikim takmičenjima, crnogorski e-fudbaler Rade Pavićević zna šta ga očekuje tokom takmičenja.

“Turnir će prema svim očekivanjima biti mnogo jak. Mnogo profesionalnih igrača će predstavljati svoje zemlje, tako da će sigurno konkurencija biti mnogo jaka. Što se tiče očekivanja, teško je reći, neće se igrati na standardnim konzolama, nego na PC-ju, tako da je prostora za pripremu bilo vrlo malo. Svakako, kao i uvijek, daću sve od sebe da predstavim svoju zemlju na najbolji mogući način”, obećava Rade, koji je proteklog vikenda učestvovao i na turniru koji je Savez elektronskih sportova organizovao u Gaming hubu.

“Nešto što mi je pomoglo u pripremi je turnir održan u Gaming habu proteklog vikenda, gdje su učestvovali naši najbolji igrači i svakako da je podiglo moj nivo igre”, siguran je Pavićević.

Za razliku od njega Dini će ovo biti prvo veliko takmičenje.

“Od malena su se igrice nekako prožimale kroz moj život, ali nikad da dostignu neki ozbiljniji nivo kao sada. Spremala sam se sa ekipom za kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Rumuniji, u kanteru (CS:GO), na koje nažalost nismo izborile učešće. Imali smo veoma jaku konkurenciju, ali sam jako ponosna na svoju ekipu, gdje smo tri meča odigrale boreći se do kraja i zadržavajući pozitivnu energiju u timu. Neko sam ko najmanje iskustva ima u igrici CS:GO, ali uz njih mi je sve bilo lakše, jer su me svakog dana pratile, podržavale i učile me do najsitnijih detalja. One su prave crnogorske lavice i hvala im na neizmjernoj podršci”, prisjetila se Dina perioda dok je igrača CS:GO kao članica reprezentacije, te prema njenim riječima ne planira da odustane od ovog naslova.

“Za iduću godinu ćemo još jače da se spremamo i nadamo se boljem plasmanu”, obećava gejmerka.

Osim kantera, spremala se i za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

“E ovo je osjećaj koji ne mogu da opišem. Predstavljati svoju zemlju prvi put u ovoj disciplini je za mene velika čast. Sa velikim uzbuđenjem i energijom Rade Pavićević, koji je moj trener, smo stigli u Katovice i nadamo se što boljem plasmanu. Veliku zahvalnost dajem Savezu elektronskih sportova, na čelu sa Filipom Šoćem koji sve ovo radi srcem i bori se da se za našu zemlju čuje sirom Evrope, a i svijeta. On je neko od koga je sve ovo počelo i hvala mu na šansi koju pruža gejmerima”, poručila je Dina.

Prve mečeve crnogorski gejmeri igraće danas, a biće prenošeni na Youtube i TV kanalu MNE Sporta.

Bonus video: