Mirza i Luka odigrali bez konkurencije

Još jedan turnir Ljetnje lige u gejmingu održan prethodnog vikenda, na redu bili naslovi Legue of Legends i FIFA

4804 pregleda 6 komentar(a)
Luka Manojlović, najbolji u igrici FIFA 23, Foto: Sescg
Luka Manojlović, najbolji u igrici FIFA 23, Foto: Sescg

Savez elektronskih sportova Crne Gore nastavlja s organizovanjem Ljetnje lige u gejmingu, a prethodnog vikenda e-sportisti takmičili su se u naslovima FIFA i League od Legends.

Jedna od najpopularnijih igrica iz žanra MOBA - Legue of Legends okupila je u Gaming hubu 14 gejmera, a najbolji u ovom naslovu i modu 1v1 bio je Mirza Taljanović.

Mirza Taljanović
Mirza Taljanovićfoto: Sescg

“Igram LoL aktivno od 2019. godine, a prvi put sam čuo za igricu kad sam napunio sedam godina”, ispričao je Taljanović, te priznao da je konkurencija bila dobra.

S obzirom na to da je turnir trajao cijeli dan Mirza otkriva koliko je, posmatrajući ostale igrače, mogao da napravi taktiku:

“Što se taktika tiče, LoL je totalno zavisan od njih tako da su se i morale napraviti”, priznaje gejmer koji dnevno, kako kaže, igra svega dva do tri sata.

“Smatram da je potrebno mnogo više ako želite da uspijete u gejmingu”, napominje Taljanović koji je s drugarima osvajao turnire LOL-a od 2022. godine i smatra da lokalna takmičenja mogu da koriste.

“Lokalni turniri mogu definitivno da nas spreme za bolje i jače. Naš tim je već proputovao do Srbije, igrali smo najveći event u regionu, GamesCon, na kojem smo izgubili u četvrtfinalu”, prisjetio se Taljanović.

Nedjelja je bila rezervisana za ljubitelje fudbala i igrice FIFA 23. Ovaj naslov okupio je veliki broj gejmera, čak 37, te je pokazao da nije crnogorska nacija samo dobra u e-Footbalu, već i u ovoj simulaciji najvažnije stvari na svijetu.

U žestokoj konkurenciji najbolji na virtuelnom terenu bio je Luka Manojlović. “Činjenica da se prijavilo 38 igrača predstavlja veliku konkurenciju, jer su to igrači koji su od malih nogu igrali igre fudbalske tematike. Među njima su bili i protivnici koji su već osvojili lokalne turnire, što je bio dodatan motiv za pobjedu”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Manojlović, te priznaje da nije bilo lako držati satima koncentraciju.

“Turnir je trajao osam sati i bilo je mnogo napetih utakmica sve do samog kraja. Smatram da naša zajednica ima dosta jakih igrača i da će se oni samo još više razvijati”, dodaje Manojlović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je u Crnoj Gori mnogo popularniji e-fudbal, te se u ovom naslovu i turniri mnogo češće organizuju.

“Nekadašnji PES danas e-fudbal bio je omiljena igra među našom populacijom u ranijim godinama. Lično, posljednji koji sam volio igrati bio je PES 13. Većina igrača ovdje je ostala vjerna e-fudbalu i trenutno uživa u većem broju turnira. Mislim da su u posljednje vrijeme i komjuniti koji su obožavaoci Fife prisutni u velikom broju”, kaže Manojlović koji je siguran da se situacija mijenja u korist naslova koji trenutno igra.

Za razliku od e-fudbala koji je besplatan, u FIFI, ako gejmeri igraju s običnim timom, nemaju mnogo šanse protiv onih koji su kupili igrače i na taj način nadogradili ekipu. O tome koliko se onda na turnirima i može vidjeti prava forma gejmera, kad ne zavisi sve samo od njega, Manojlović kaže:

“Generalno govoreći, u FIFI je dosta prisutan pojam ‘pay to win’, i često ulaganje novca može rezultirati određenim prednostima jer igrate s mnogo jačim timom od protivnika koji igraju s običnim timom. Ipak, to neće biti presudno, jer smatram da je glavni upravo onaj koji upravlja timom igrača”, smatra sagovornik “Vijesti”.

Govoreći o globalnim turnirima, priznaje da je teže ostvariti uspjeh upravo zbog te činjenice o zahtjevu za čestim ulaganjima.

“Ipak, turnir koji je organizovan od strane Red Bull - Gaming Hub Podgorica bio je naklonjen jednakosti među igračima, jer se igrao ‘Kick off’ mod u kojem svi igrači timova imaju jednake ocjene (95 overall)”, objašnjava Manojlović koji je već godinama u gejmerskim vodama.

“Kao mali bio sam ljubitelj igrice PES i igrao sam je do verzije PES 13. FIFU aktivno igram od FIFE 20 i vremena “lockdowna”, ali sam i ranije igrao verzije 17 i 18. Trenutno je to jedina igrica za koju imam vremena”, zaključuje Manojlović.

Bonus video: