Završene Evropske Esport Igre: Naši E-fudbaleri u top 10 u Evropi

Završene su treće evropske sportske igre u organizaciji evropskog olimpijskog komiteta i Poljske. Veliki broj gradova je bio domaćin u različitim disciplinama, a Katowice su ugostile gejmere iz preko 30 država Evrope i prvi put u istoriji gejminga se desilo da budu uvrštene u sklopu olimpijskih igara

28528 pregleda 55 reakcija 29 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Delegati i igrači su prisustvovali ceremoniji zatvaranja u Krakovu koja je bila spektakularna. Nadamo se da gejming možemo očekivati na olimpijskim igrama u Parizu kao pripremni sport, a 2028 kao novi olimpijski sport.

Crna Gora je imala dva predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji u efootball-u. Nas reprezentativac Rade Pavicevic je izgubio u 1/4 finale winer breketa i završio na 9. mjestu, a nasa reprezentativka Dina Krnic na 5. mjestu.

"Generalno govoreći četvrtfinale nije loš rezultat ali mislim da sam mogao mnogo vise da pružim. Jednostavno nisam tempirao formu u pravo vrijeme tako da ima mnogo rezerve za bolju igru." kazao je Rade. Dina je govorila i o gejmingu u ženskoj kategoriji: "Sigurana sam da će vise zena biti zainteresovano za gejming, jer ovo je mogu reci sjajna reklama koja pokazuje da žene itekako mogu biti dio esporta kao i da ostvare rezultate."

Naša delegacija je prisustvovala i zatvaranju Evropskih igara u Krakowu, a ispred Saveza elektronskih sportova Crne Gore bili su Filip Šoć i Nađa Rajković. "Ovo je veliki iskorak za cijelu crnogorsku gaming porodicu. Jer imamo situaciju da se gejming prvi put se pojavio u sklopu evropskih olimpijskih igara i to je znak koliko cijela ta industrija ima uticaja na sport pa i najava da ga uskoro možemo očekivati kao pripremni sport na svjetske olimpijske igre.

Francuska je vec bila domaćin najvećeg League of legends takmičenja i majora u CS:GO, planirano je da DOTA 2 international bude u Francuskoj sledeće godine i u planu da je u sklopu olimpijskih igara u Parizu gaming bude uvršten kao pripremni sport" izjavio je Filip Šoć.

Izvor: SESCG

Bonus video: