Znanje će upotrijebiti za gejming događaje u Crnoj Gori

Prva marketing menadžerka u e-sportu u Crnoj Gori Mia KraljevićĆalasan otkriva kako je tekla edukacija na ITTI Barcelona akademiji

12691 pregleda 142 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Direktorica NVO 4Future koja se bavi edukacijom u sklopu Saveza elektronskih sportova i organizovanjem gaming konferencija Mia Kraljević Ćalasan završila je ITTI Barcelona akademiju za gejming, te je prvi marketing menadžer u e-sportu u Crnoj Gori.

“Od januara ove godine imala sam priliku da učestvujem na kursu pod nazivom ‘Executive management in e-Sports’ koji je u saradnji sa Međunarodnom e-sport federacijom (IESF) i fudbalskim klubom Barselona (FC Barcelona) organizovao ITTI High Tech institut iz Barselone. Ovaj kurs je svim polaznicima otvorio vrata u svijet e-sporta i opremio polaznike sa znanjem i vještinama potrebnim za uspješno vođenje i upravljanje u ovoj dinamičnoj industriji”, ispričala je Kraljević-Ćalasan te ne krije da je prvi utisak koji je stekla na kursu bio fenomenalan.

“Organizacija i priprema kursa bili su vrhunski, a instruktori su bili stručni i iskusni profesionalci iz industrije e-sportsa. Tu su se našli predavači iz firmi koje su lideru u ovoj industiriji poput Dominike Marije Szot (Direktorica marketinga u GRID-u), Jon Manzanos (Glavni za gejming u Youplanetu), Alban Dechelotte (Direktor u G2 Esports), Alvaro Gonzales (Direktor u Team Queso) kao i mnogo drugih predavača koji su nam prenijeli ovo bogato znanje i upoznali nas sa svim aspektima ovog rastućeg sektora”, prisjetila se ona.

Tokom kursa, obrađene su različite teme kao što su strategija razvoja e-sport timova, marketing u esportsu, sponzorstva i monetizacija, upravljanje događajima i medijska pokrivenost.

“Kroz predavanja, studije slučaja i radionice, stekli smo dublje razumijevanje o tome kako e-sport funkcioniše kao industrija i kako se može uspješno upravljati timovima i događajima”, napominje Kraljević Ćalasan.

Kao vrhunac ovog kursa izdvaja boot camp nedjelju koja se održala u Barseloni od 10. do 14. jula ove godine.

“Imali smo priliku upoznati neke predavače i profesionalne e-sport igrače i saznati o njihovim svakodnevnim izazovima u ovoj industriji. Bilo je inspirativno vidjeti strast i posvećenost koju ljudi iz različitih branši u e-sportu imaju i ulažu u svoj rad”, ispričala je ona.

Uz teorijski dio kursa, postojala je i prilika za praktičan rad, te su polaznici bili podijeljeni u grupama i imali su priliku da uživo brane svoj projekat tokom on-site nedjelje u Barseloni.

“Nakon odbrade rada dobili smo i diplome kao polaznici prve generacije ovog prestiznog kursa. Ovo je bila izvrsna prilika za razvijanje kreativnosti, timskog rada i rješavanja problema. Još jedna važna komponenta kursa bila je mreža kontakata koju smo uspjeli svi uspostaviti. Upoznala sam ljude iz industrije e-sportsa, kao i druge polaznike kursa koji su također imali strast prema ovom polju. Razmjena iskustava i ideja bila je veoma korisna i inspirativna”, prepričava svoje utiske Kraljević-Ćalasan.

Ona obećava da su joj stečene vještine iz ovog kursa pomogle da bolje razumije potrebe ove industrije i da razvije strategije za uspješno upravljanje i da to znanje prenese kroz razne događaje koji će biti organizovani u Crnoj Gori.

Bonus video: