Crna Gora domaćin FIFA takmičenja

Adria konferencija koja je proteklog vikenda održana okupila predstavnike gejming saveza iz regiona i Evrope

29121 pregleda 8 komentar(a)
Sa gejming konferencije u Privrednoj komori, Foto: SESCG
Sa gejming konferencije u Privrednoj komori, Foto: SESCG

Prva Adria konferencija održana je proteklog vikenda, a učesnici iste koji su došli s prostora ex-Yu, ali i iz Portugala, Belgije, Ukrajine, Albanije, Mađarske zadovoljni su jer su tokom boravka u Crnoj Gori imali vremena da pričaju ne samo o razvoju, već i o problemima s kojima se ova industrija susrijeće.

“Gosti konferencije su od 26. do 30. jula bili u Crnoj Gori, te se razgovaralo o potencijalima gejming industrije na privredu, kao i turizam, ne samo u našoj zemlji, već i u Adria regionu i Evropi. Održana je centralna konferencija u Privrednoj komori gdje su predstavnici Saveza, privatni sektor i NVO razgovarali na ovu temu i kako je unaprijediti i upoznati širu javnost koje sve potencijale ista donosi. Ovo je već treća gejming konferencija koja se održava u Privrednoj komori u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore”, napomenuo je Filip Šoć, predsjednik SESCG-a.

Tokom tih dana održana su i dva Adria sastanka gdje se razgovaralo o planovima ove federacije za 2023. i 2024. godinu, kao i njenom pozicioniranju kao centru Evrope za gejming i e-Sport.

Tokom boravka u Crnoj Gori gosti su imali priliku da se upoznaju s ljepotama naše zemlje, te su krstarili Skadarskim jezerom, ali i posjetili stari grad Bar i Budvu, kao i Cetinje. Imali su priliku da se upoznaju s ljepotama sjevera jer su u nacionalnom parku Piva splavarili Tarom.

Tokom boravka u Crnoj Gori delegacija je posjetila Fond za inovacije, COK, Privrednu komoru, partnere saveza i turističke organizacije koje su učestvovale u ovome projektu, kao i medijskog pokrovitelja - redakciju “Vijesti”.

“Dogovorena su i dva zanimljiva projekta za ovu godinu. Jedan od gradova Crne Gore će biti domaćin e-Adriatic finalnog turnira u igrici FIFA s nagradnim fondom od 10.000 e gdje će učestovati po dva najbolja igrača iz sedam država Adria federacije i biće dva open slota za sve iz regiona koji budu htjeli kroz lan da pokušaju da dođu do završnog turnira. Ovo je samo jedan od projekata koji čeka Adria region u budućnosti”, napominje Šoć.

Predsjednik Evropske federacije i direktor Girls gamer Tiago Fernandes predložio je da Crna Gora bude domaćin najvećeg ženskog turnira u svijetu u Leauge of Legends, Rocket League i Counter Strike GO.

“Putovanje u Crnu Goru je bilo sjajno iskustvo. Zemlja ima mnogo toga da ponudi i mnogo mjesta koja treba posjetiti. Moram napomenuti i to da nova iskustva proizilaze iz ovog putovanja, te sam tokom razgovora i konferencija koje smo imali tih dana imala priliku da se upoznam s funkcionisanjem federacija, ali i odnos SESCG-a s državnim institucijama kao što su Olimpijski komitet, Ministarstvo turizma, Privredna komora i mediji, koji međusobno rade na razvoju gejminga. Adria region ima veliki potencijal i saradnja između članica omogućiće rast iste. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da razmijenimo iskustva na temama kao što su obrazovanje, razvoj lokalne scene i regionalna takmičenja. Bila je ovo prilika da naučim više i bolje razumijem Adria region i e-Sport scenu, jer sada imam više informacija o sportistima, ali sam tokom ovog događaja stekla i znanje o radu i preprekama s kojima se federacije suočavaju. Pošto je ovo bio prvi događaj ove vrste, nadam se da će se ponoviti u budućnosti i nastaviti da raste”, kazala je ispred svjetske federacije IESF Simona Ivanovska.

Predsjednica Saveza Sjeverne Makedonije Jelena Pančevska takođe je istakla da je ova konferencija bila za nju značajno iskustvo.

“Hvala crnogorskom Savezu na svemu što su uradili da nas okupe na jednom mjestu i da uživamo, ali i pričamo o razvitku gejming industrije. Lično sam puno naučila, stekla nova poznanstva i motivaciju za buduće projekte, kako kad je u pitanju Savez Sjeverne Makedonije, tako i kompletan Adria region”, napomenula je Pančevska.

Jedan od onih koji je već drugi put zahvaljujući gejmingu u Crnoj Gori je i predstavnik Saveza Belgije Semi Besi.

“Moje iskustvo u Crnoj Gori je bilo veoma plodno, a gostoprimstvo je vrhunsko. Ova konferencija mnogo pomaže da se razumiju ciljevi Crne Gore i ambicije zemlje, opštine i federacije da ostvare svoje ciljeve da postanu srce e-Sporta i video-igara u regionu”, prenosi svoje utiske Besi.

Bonus video: