Pojačati saradnju i razmjenu iskustava

Božidar Radovanović ispred Saveza e-sporta Srbije otkriva utiske s prve Adria konferencije

3776 pregleda 0 komentar(a)
Filip Šoć (SESCG), Mija Kraljević-Ćalasan (4future) i Predrag Ciganović (SESE) na konferenciji u Podgorici, Foto: SESCG
Filip Šoć (SESCG), Mija Kraljević-Ćalasan (4future) i Predrag Ciganović (SESE) na konferenciji u Podgorici, Foto: SESCG

Srpski savez elektronskih sportova i e-sportova (SESE) je imao tu čast da bude jedan od gostiju Adria gejming konferencije. Poslije osvojenog zlata na sjajnom EEF prvenstvu 2022. godine, Srbija je ponovo posjetila Podgoricu kako bi se sastala s delegatima e-sports saveza iz 10 evropskih država, primarno iz Adria regiona, kao i predstavnicima Evropske e-sports federacije (EEF) i Međunarodne e-sports federacije (IeSF), koje je ugostio predsednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG), Filip Šoć.

Opšte je poznato da je gejming i e-sports industrija jedna od vodećih u čitavom svijetu. Njen ekonomski značaj je ogroman, a njena vrijednost skoro osam puta veća od filmske i muzičke industrije. Potencijal gejminga i e-sporta je praktično neograničen jer mladima otvara vrata ka mnogim drugim profesijama, kao što su IT, animacija, gluma, muzika i mnoge, mnoge druge. E-sports je ove godine prvi put postao dio programa evropskih Olimpijskih igara, o čemu je takođe bilo riječi tokom konferencije.

Uprkos tome, e-sports i gejming i dalje ne dobijaju pažnju kakvu zaslužuju, zbog čega je bilo od velike važnosti da se ova konferencija održi. U dobu u kome se e-sport najčešće ne smatra sportom (što i jeste), e-sports savezi Adria regiona i cijele Evrope moraju da se drže zajedno, da pojačaju saradnju, razmjenjuju iskustva i rade na daljem razvoju i promociji e-sporta u regionu. Upravo je to bio cilj Adria gejming konferencije.

Za SESE savez bilo je izuzetno inspirativno učestvovati na konferenciji i njenim diskusijama, koja je zračila osjećajem podrške i prijateljstva. Ovaj osjećaj se nastavio i van Privredne komore Crne Gore tokom mnogobrojnih aktivnosti koje je organizovao Filip Šoć, od posjete jednom od najvećih gejming centara na Balkanu, TRUE GAMER, do krstarenja Skadarskim jezerom i raftinga na Tari.

Poslije ove konferencije jasno je da je Adria region na pravom putu da postane glavni e-sports centar u čitavoj Evropi. U ime svih članova SESE saveza bilo nam je pravo zadovoljstvo da budemo gosti konferencije i vjerujemo da Adria region čeka veoma svijetla budućnost u e-sportu i gejmingu.

Bonus video: