Lalošević: Elektronski sport donosi inovacije, dovodi ljude sa velikim kapitalom koji bi ulagali u Crnu Goru...

Lalošević je kazao da Ministarstvo sporta ima odličnu saradnju sa Savezom

40935 pregleda 40 reakcija 26 komentar(a)
Sa ranije posjete predstavnika Saveza elektronskih sportova Crne Gore Ministarstvu sporta, Foto: Savez elektronskih sportova Crne Gore
Sa ranije posjete predstavnika Saveza elektronskih sportova Crne Gore Ministarstvu sporta, Foto: Savez elektronskih sportova Crne Gore

Ministar sporta Vasilije Lalošević podržao je rad Saveza elektronskih sportova Crne Gore i ukazao na potencijal koji ima cijela esport i gejming industrija kao it koji su usko povezani sa istom.

To je danas saopšteno iz Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

Lalošević je kazao da Ministarstvo sporta ima odličnu saradnju sa Savezom.

"To je jedan od sportova koji je u nevjerovatnom zaletu. I to je sport koji donosi boljitak i za našu državu. On donosi mnoge inovacije, dovodi ljude sa velikim kapitalom koji bi ulagali u Crnu Goru iz obasti IT tehnologije. I, što je najbitnije, donosi jednu sinhronizovanost, organizaciju i koncepciju koja ne može da zataji. Puna podrška tim momcima", kazao je Lalošević za TV Budva, navode iz Saveza.

Iz Saveza poručuju da će raditi i dalje na promociji Crne Gore kao boot camp destinacije koja može turizam Crne Gore na produži na šest do deset mjeseci tokom godine.

"Takođe organzicija velikih turnira i festivala čiji je domaćin Crna Gora bila prošle godine tokom Evropskog prvenstva u efootballu i e festa, kao i raznih konferenrecija koje su Crnoj Gori organizovane više puta u zadnjih godinu dana. Crnu Goru su zadnjih godinu dana posjetile preko 50 država Evrope učestvujući na svim događajima vezanim za ovu industriju kao i predsjednik Svjetske esport federacije Vlad Marinesku koji je ujedno i direktor jedne od najvećih sportskih federacija-Judo federacije, Tiago Fernandes predsjednik Evropske e sport federacije i osnivač najvećeg ženskog gejming takmičenja girls gamers kao i sekretar svjetske federacije Boban Totovski", piše u saopštenju Saveza.

Oni su poručili da je Crna Gora jedna od vodećih država u e sportu i gejmingu u Evropi kao i osnivač Adria federacije čijoj je konferenciji prije deset dana prisustovalo 13 država Evrope.

"Ako država na vrijeme prepozna potencijal ove industrije možemo postati meka za gejmere koji bi prije svega ovdje dolazili s ekipama na boot campove, a onda veliki dio njih i ostajao da živi i odavde nastavi svoju karijeru. Trenutno jedini problem je zakon o digitalnim nomadima koji bi istim tim ljudima dao lakše dobijanje prebivališta kao i mogućnost dobijanja stalnog boravka u Crnoj Gori, a zauzvrat bi sem ulaganja u privredu dobili i najbolju promociju kroz svjetske turnire na kojima nastupaju, a na kojima bi igrali pod zastavom Crne Gore", kazali su iz Saveza.

Poručuju i da je najbolji ambasador Crne Gore u cijelom svijetu gejmer i jedan od najboljih CS GO igrača na svijetu Pavle Bošković Maden.

"Još jednom čestitamo Madenu na osvojenom drugom mjestu na IEM Collogne u Njemačkoj jednom od najjačih svjetskih takmičenja u ovoj disciplini s nagradnim fondom od milion dolara", zaključuje se u saopštenju Saveza.

Bonus video: