Vremeplov u ranu istoriju video igara: Stigao je 3. broj PLAY!RETRO SPECIJALA!

U nastavku možete preuzeti besplatno PDF izdanje časopisa!

2286 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Play!Zine
Foto: Play!Zine

Krah industrije video igara 1983. godine bio je definišući za dalju budućnost gejminga u globalu. Gledajući na to iz perspektive nekoga u 2023. godini - do kraha je jednostavno moralo doći.

Prezasićenje tržišta kućnih konzola u svijetu, pogotovo onih koji ne uvode nikakve inovacije, izdavanje apsolutno užasnih igara (E.T. i Atarijev klon originalnog Pac-Man), kao i kopiranja ranijih hitova, opet, bez novina u gejmpleju, bili su glavni uzroci za sunovrat. Dodatni razlog za krah jeste razvoj kućnih računara, gdje su se konkurentske kompanije borile za mušterije obaranjem cijena.

Problemi i posljedice kraha osjećale su se u periodu od 1983. do 1985. godine, gdje je vrijednost industrije opala za čak 97%, sa 3,2 milijarde na tričavih 100 miliona dolara.

Iako je krah bio globalan, posljednje utočište i oaza gejminga ostala je Zemlja izlazećeg Sunca - Japan. Posljedice kraha se nisu preterano osjetile u Japanu, tako da je ova država predstavljala svojevrsnu kolevku povratka, gdje je ponovni rast industrije počeo sa Nintendovom NES konzolom.

Krah je ipak solidno ”počistio” industriju - manji studiji su se ugasili, a oni najotporniji koji su ostali u životu shvatili su koje promjene moraju implementirati kako bi gejming rastao i dosegao visine na kojima ponosno stoji danas. Dio te istorije iskusićete na narednim stranicama.

TREĆI BROJ SPECIJALA PLAY! RETRO MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU.

Retro, Retro gejming, Play!Zine, Časopis, Play!Retro
foto: Play!Zine

Izvor: Play!Zine

Bonus video: