Foto: IESF

Biće to velika borba za svaki bod

Brojna ekipa e-sportista putuje u srijedu u Jaši, boje Crne Gore braniće Bojan Tatar u naslovu e-Football, dok Savez elektronskih sportova puno nade polaže i u brojne gejmere koji će na ovom turniru dobiti zvanične licence za trenere

18614 pregleda 8 komentar(a)
Foto: IESF
Foto: IESF

Nakon što smo prošle godine imali brojnu ekipu na svjetskom prvenstvu u e-Sportu koja je krajem godine održana na Baliju, ove godine će samo e-Footbaler Bojan Tatar predstavljati Crnu Goru na novom velikom takmičenju koje će od 24. avgusta do 4. septembra biti održano u prijestonici rumunske kulture, gradu Jaši.

Savez elektronskih sportova ovoga puta imaće brojniju ekipu, a sem jednog takmičara, mnogi gejmeri odlaze na turnir kako bi dobili licencu za trenere, a o svemu što se tih dana bude dešavalo na turniru izvještavaćemo na portalu Vijesti.

“Prošle godine smo dobili Wild Card za igrice e-Football, Tekken7 i CS:GO zbog odličnih odnosa sa IESF-om. To oni često izađu u susret novim reprezentacijama da ih malo podignu za naredne godine. Ove godine smo birali između e-Footballa i Tekken7 i izabrali e-Football. A što se Counter Strike reprezentacije tiče, ona je u kvalifikacijama ostvarila odličan rezultat, prošla grupu kao prva. Ali u play off za odlazak na svjetsko prvenstvo su izgubili od Ukrajine”, otkriva Filip Šoć predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore zašto ove godine imamo samo jednog takmičara na SP u Rumuniji.

On se nada da će ove godine predstavnik u e-Footballu Bojan Tatar uspjeti da napravi bolji rezultat.

“Bojan je pokazao prošle godine da je u samom vrhu e-Footballa u 1/8 finala je izgubio na penale mečeve i korak ga je dijelio od 1/4 finala. U Jašiju učestvuje 109 država u e-Football takmičenju, tako da će konkurencija biti još veća nego na Baliju. Očekivanja od naših gejmera su uvijek velika”, ističe on.

Drago mu je što sve veći broj ljudi pokazuje interesovanje i za druge sfere gejminga, a za sada imamo licencirane sudije i komentatore - Radovana Vojinovića (CS:GO) i Pavla Šturanovića (Dota 2), dok će nakon Jašija Savez moći da se pohvali da ima i nekoliko licenciranih trenera.

Filip Šoć
Filip Šoćfoto: Luka Zeković

“Gaming i esport iz dana u dan rastu. Tako da ćemo poslije Jašija imati pet licenciranih trenera među kojima su i dvoje licenciranih sudija koji su sudili Svjetsko prvenstvo i Izraelu. Polako postajemo svjesni ove industrije prije svega to vidimo kroz lokalne podrške Bara, Podgorice, Cetinja, Budve, Nikšića i Herceg Novog koji su prepoznali potencijal industrije i uveliko pomažu organizaciju svega što radi Savez i partneri. Zanimljivo je da će u Jašiju biti i predstavnici TO Bar koji će svjetskoj, evropskoj i adria federaciji prezentovati Bar kao turističku i gaming destinaciju”, otkriva Šoć, te napominje da će pored SP u e-sportu u sedam naslova u sklopu ove manifestacije biti organizovan Comic con festival na kojem će učestvovati glumci iz Avengersa, gaming konferencije sa preko 100 različitih govornika iz IT, biznis i gaming svijeta, kao i muzički koncerti najpoznatijih svjetskih zvijezda, razne edukacije, kursevi i festival nauke i tehnologije.

Posebno se raduje gaming konferenciji na kojoj će i sam učestvovati, a o problemima sa kojima se suočava najbrže rastuća industrija, kaže:

“Najveći problem ove industrije je što previše brzo raste, a to je bukvalno iz dana u dan. I teško je ispratiti sve trendove u trenutku samog dešavanja”, ističe Šoć.

Očekivanja velika, pritiska nema

Naš proslavljeni e-Footballer Bojan Tatar još jednom će na svjetskom prvenstvu braniti boje Crne Gore, a u razgovoru za Vijesti govori i o svojim očekivanjima na ovom turniru:

“Očekivanja su mi za početak da prođem grupu. Ove godine će biti oko 100 takmičara u naslovu e-Football i samim tim će biti jača konkurencija. S obzirom na to da mi je ovo već treće veliko takmičenje u nizu, smatram da imam iskustva, ali svakako treba mnoge stvari tu da se poklope i vidjećemo dokle mogu dogurati”, iskren je Tatar koji je ujedno i jedini predstavnik Crne Gore na cjelokupnom takmičenju, ali mu to, kako tvrdi ne stvara pritisak.

“Što se tiče pritiska, iskren da budem, nemam ga uopšte. Svakako bi mnogo ljepše bilo da imamo još predstavnika, ali šta je tu je. Potrudiću se da našu zemlju reprezentujem u što boljem svjetlu i nadam se nekom dobrom plasmanu”, dodaje Tatar.

Bojan Tatar na prošlogodišnjem SP-u
Bojan Tatar na prošlogodišnjem SP-ufoto: Nikoleta Vukčević

Pripreme nikad ne podrazumijevaju samo redovne treninge, već i posmatranje mečeva protivnika, a o tome koliko su mu bile dostupne informacije o tome s kim je u grupi i kako uopšte drugi takmičari igraju, Tatar ističe:

“S obzirom na to da svi predstavnici svojih zemalja imamo grupu za trening i da redovno treniram sa svima njima, mogu da očekujem veliku borbu za svaki bod. Pratim taktike koje momci postavljaju i sve su to različiti stilovi igre. Ako uspijem da nametnem svoj stil, očekujem dobar plasman. Što iskreno neće biti nimalo lako, s obzirom na to da učestvuju pored ostalih svi momci sa pro scene iz klubova kao što su Barsa, Bajern, Arsenal, Mancester United i ostali”, napominje Bojan koji je za vikend bio učesnik turnira koji je održan u Beranama.

“Turnir u Berenama mi je bio jedno fino druženje prije svega. Naravno da sam htio da vidim sebe i u takmičarskom naboju i što je najbitnije, psihički sam stabilan. Ovo je takva igrica da nekada i faktor sreće presudi, ali svakako nema traženja alibija, nego svim raspoloživim sredstvima moram da napadnem u Rumuniji od samog starta”, smatra Tatar koji će kao predstavnik u jednom naslovu imati priliku da dobije stipendiju za e-sport menadžera. Na pitanje hoće li je iskoristiti, kaže:

“Kada je u pitanju ta tema, iskren da budem još uvijek ne znam. Imam u planu da iskoristim vrijeme provedeno u Rumuniji da položim licencu za trenera, što mi je prioritet i to je nešto što me ispunjava. U nekoj bliskoj budućnosti vidim sebe u toj ulozi. Pogotovo sada, kada smo u završnoj fazi oko ozvaničenja našeg kluba EFC Budućnost. Imamo velike planove za budući period i očekuje me mnoštvo obaveza u klubu odmah po povratku iz Rumunije. Čekaju nas dvije lige u 3v3 formatu koje kreću krajem septembra i tome ću maksimalno da se posvetim”, obećava Tatar.

Uloga trenera bitna, ali još nije za penziju

Pored Bojana licencu za trenera polagaće još jedan proslavljeni e-Footballer Rade Pavićević, kome je i namijenjena uloga Bojanovog trenera u Jašiju.

Rade Pavićević
Rade Pavićevićfoto: Miloš Todorović

“Do sad sam išao na takmičenja kao reprezentativac, a sada na ovom turniru totalno nova uloga za mene - kao trener. Sigurno da će biti neobično, ali mislim da ću i u ovoj ulozi biti na nivou i da ću pomoći Bojanu da preskoči stepenik više u odnosu na prošli turnir”, siguran je Pavićević koji smatra da je i uloga trenera veoma bitna.

“Kao što smo vidjeli na prošlim turnirima, trener je uvijek tu pored igrača, neko ko mu daje smjernice, ukazuje na njegove greške kao i na mane protivnika, tako da sigurno pozicija trenera olakšava igru samom igraču”, napominje Pavićević.

Ne krije da će mu dobijena licenca za trenera proširiti neke druge mogućnosti u gejmingu, ali da zbog nove uloge neće zapostaviti ni ulogu aktivnog takmičara.

“Igračka karijera se nastavlja, sve dok se bude imalo vremena za vježbanje, jer je uvijek posebna emocija kad se predstavlja svoja država i želim opet da budem u toj ulozi”, iskren je Pavićević.

Gejming više nije samo suvoparno “igranje igrica”

Pored Pavićevića i “doktor” Dota 2 naslova - igrač, komentator, licencirani sudija, a uskoro i trener Pavle Šturanović osvojiće zahvaljujući posjeti Jašiju još jedan segment gaminga.

“I jedna i druga uloga su veoma bitne, ali sa dva različita aspekta. Po meni, obje titule su važne za afirmaciju Saveza i crnogorske gejming scene. Nadam se da će to što Crna Gora ima nekoliko internacionalnih sudija, a ubrzo i trenera, u različitim naslovima, podstaći razvoj gejminga u Crnoj Gori”, siguran je Šturanović koji je za prošlogodišnje kvalifikacije sastavio ekipu u Doti koja je Crnu Goru predstavljala na nekoliko turnira, te ne krije da mu je žao što ove godine, makar u grupnoj fazi, neće zasijati zastava Crne Gore u ovom naslovu tokom prvenstva.

Pavle Šturanović
Pavle Šturanovićfoto: Miloš Todorović

“Nažalost, ni ove godine nećemo imati predstavnika Crne Gore u Doti 2. Prošle godine smo imali dobre rezultate na državnom, ali i na regionalnom nivou. Takođe mi je žao što momci iz reprezentacije neće moći da se takmiče sa praktično najboljim igračima svijeta kao što su ekipa Bugarske i USA, koje su favoriti da osvoje ovo prvenstvo u tom naslovu”, kaže Šturanović.

Fond turnira u Jašiju je pola miliona, te se Šturanović osvrnuo na to koliko oni znaju biti motivacija za gejmere:

“Mislim da su oni i najveća motivacija za gejmere. Uz konstantna putovanja, osvajanje nekog velikog turnira, veliki nagradni fondovi su ono čemu svaki tim/gejmer teži. Svakako, iz godine u godinu, ti nagradni fondovi se povećavaju, što nam govori da gejming nije baš samo suvoparno ‘igranje igrica’”, napominje Šturanović.

Na pitanje sad kad dobije i zvaničnu licencu za trenera, kako naredne godine vidi našu reprezentaciju u Doti, te hoćemo li imati više šanse da budemo na nekom velikom takmičenju, odgovara:

“Ja se svake godine nadam da ćemo se kvalifikovati za neko veće takmičenje. Takođe, svake godine vidim napredak u našoj reprezentaciji. Siguran sam da je samo pitanje dana kada će i Crna Gora biti favorit za osvajanje nekog većeg takmičenja”, sa ponosom ističe on.

Šampion virtuelnih staza osmislio dresove

Još jedan gejmer dao je svoj doprinos ovogodišnjoj reprezentaciji. Naime, naša delegacija nosiće dresove koje je za njih osmislio šampion virtuelnih staza u igrici Asseto Corsa Mladen Milošević.

Mladen Milošević
foto: Privatna arhiva

“Velika mi je čast sto sam dizajnirao dres za reprezentaciju Crne Gore u gamingu. Da budem iskren, kada me Filip Šoć kontaktirao u vezi dizajna i rekao ‘imaš svu slobodu, napravi kako ti misliš da treba, samo neka bude moderno i gejmerski’, momentalno sam stvorio sebi sliku u glavu i to je već u startu bilo 80 odsto gotovo. Kasnije sam samo doradio neke detalje i u dogovoru sa Filipom posložio logoe od sponzora. Znate kako, volim dizajn, volim Crnu Goru i naravno volim gaming, a kada radite nešto što volite i dobijete svu slobodu, rezultat mora biti uspješan. Želim sreću svim gamerima koji će u budućnosti predstavljati Crnu Goru na raznim takmičenjima”, poručio je Milošević, te ne krije da mu je žao što se na spisku naslova nije našla i igrica u kojoj on postiže sjajne rezultate Asseto Corsa.

“Što se tiče Simracinga, uvijek je zaostajao za drugim igrama što se tiče takmičenja. Dok su se u nekim igrama uveliko organizovala takmičenja, mi smo to samo mogli da sanjamo da se dogodi za nas koji volimo da vozimo. Naravno da mi je žao što nemamo takmičenja, ali kao što sam rekao u jednom od prethodnih intervjua, zadnjih nekoliko godina je simracing veoma popularan, a očekujem da će u naredne dvije godine da dostigne svoj vrhunac i da će biti nevjerovatno popularan i prisutan na turnirima i takmičenjima. Ljudi na simracing gledaju nekako čudno, a nisu svjesni koliko je to zapravo realno i korisno (kada imate odgovarajuću opremu). Svjedoci smo da najbolji vozač svijeta Maks Ferstapen vozi simulator vožnje koji mu služi za trening koji kasnije prenosi u realnom svijetu”, napominje Milošević.

Bonus video: