Tatar: Uz podršku sa tribina sve je lakše

Zvanično sinoć počelo SP u e-sportu, naš takmičar našao se u “grupi smrti” kad je e-football u pitanju

15349 pregleda 4 komentar(a)
Bojan Tatar, Foto: Privatna arhiva
Bojan Tatar, Foto: Privatna arhiva

Brojne ekipe i delegacije iz preko 100 zemalja svijeta proteklih danas su pristigle u rumunsku prijestonicu kulture - grad Jaši gdje je sinoć i zvaničnom ceremonijom počelo 15. Svjetsko prvenstvo u e-sportu.

Najbolji takmičari će se okušati u čak šest naslova, no Crna Gora sve nade polaže u samo jednog gejmera - Bojana Tatara koji će nas predstavljati u igrici e-Football. U pitanju je jedan od najpopularnijih naslova kod nas, a ovo će ujedno biti treći put da učestvujemo na ovako velikom takmičenju u e-Footballu (nekadašnji PES), dok će Bojanu ovo biti drugi put da brani boje Crne Gore.

Inače, e-Football je najbrojnija igrica s obzirom na to da će se za titulu najboljeg takmičiti čak 97 igrača, podijeljenih u čak 16 grupa.

Već danas od 15.45 (14.45 po našem vremenu) Bojan će imati prvi meč, a žrijeb mu nije bio naklonjen te se našao u grupi E, koja je odmah prozvana “grupa smrti”. Pored Tatara, u ovoj grupi će se takmičiti i gejmeri iz Mauricijusa, Argentine, Japana, Turske i Brunei Darusalama.

Najprije će snage odmjeriti sa gejmerom iz Argentine, zatim ga u 17.15 po lokalnom vremenu čeka meč sa Japancem, a u 19.30 igra sa takmičarem iz Brunei Darusalama.

No, prije dolaska u Jaši Bojanu je bilo najbitnije da prođe grupu, a o tome da li mu je kao igraču to demotivacija ili motivacija da se u tako jakoj konkurenciji pokaže, Tatar kaže:

“Grupa mi je ubjedljivo najteža, ali šta je tu je. S obzirom na to da su mi u grupi prvoplasirani i vicešampion sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva na Baliju takmičari iz Japana i Argentine, a tu je i takmičar iz Turske koji je bio trećeplasiran na svjetskom i drugi na Evropskom prvenstvu koje je održano kod nas. Svakako da su mi se šanse umanjile, ali to ne znači da se predajem. Spreman sam i dalje se nadam prolazu”, potvrdio je Tatar.

Baš zbog toga što zahvaljujući takmičenjima poznaje igru takmičara u grupi, Bojan će za današnje mečeve napraviti taktiku.

“Naravno da jeste moguće napraviti taktiku. Momci jesu profesionalni igrači, ali svakako i ja znam sa čim raspolažem. Spremio sam, nadam se adekvatne taktike za njih”, kaže Tatar koji će ove godine imati i veliku podršku sa tribina s obzirom na to da je delegacija Crne Gore na ovom takmičenju brojna.

“Ne može biti ništa ljepše, nego kad predstavljaš svoju zemlju, a pritom imaš podršku sa tribina. Nadam se da ću uz njih i ja biti bolji i da ćemo zajedno izboriti što bolji plasman. Pritiska nemam, ulazim skroz rasterećeno i nadam se da će mi i to pomoći da budem što bolji”, obećava Tatar.

Da među gejmerima, iako ima i rivalstva, mnogo bitnije je prijateljstva koja se grade, najbolje pokazuje i činjenica da se najviše družio sa predstavnikom Srbije Markom Roksićem Roksom koji je u grupi M. Roksa je prošlogodišnji evropski šampion, a ove godine u Jašiju pokušaće da opravda ulogu jednog od favorita.

“Moja grupa ne izgleda pretjerano teška. Od ‘poznatih’ igrača sa mnom je u grupi takmičar iz Mađarske i Saudisjke Arabije, oni su dobri igrači. Ali bez obzira na njihovo iskustvo i igru, moj cilj je da budem prvi u grupi i da se u dalju fazu takmičenja plasiram upravo sa te pozicije”, ističe Roksa koji je tokom pripremne faze učestvovao i na crnogorskom turniru koji je prošlog vikenda igran u Beranama i osvojio prvo mjesto. Nada se da će to biti odlična uvertira u još bolje rezultate koje će narednih dana postići u Jašiju.

“Moram priznati da nisam pretjerano mnogo trenirao za ovaj turnir, ali prvi put dolazim sa ciljem da uđem u finale. Ne zanima me ništa drugo sem finala, a volio bih i da osvojim takmičenje. Bio sam treći, bio sam četvrti, tako da mi je sad cilj da budem prvi. Modža su očekivanja velika s obzirom na to da, kao što sam već rekao, nijesam trenirao, ali mislim da je došlo vrijeme da konačno budem prvi”, zaključuje Roksa.

Kompletno takmičenje ljubitelji gejminga moći će da prate narednih dana na portalu Vijesti.

Bonus video: