Edukacija o gejming industriji najbitnija

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć zadovoljan borbom na terenu e-fudbalera Bojana Tatara na SP u e-sportu, te otkrio o čemu je bilo riječi na konferenciji koju je organizovao IESF

6147 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Delegacija Saveza elektronskih sportova Crne Gore ovih dana boravi u Rumuniji gdje se trenutno održava Svjetsko prvenstvo u šest naslova. Jedini crnogorski takmičar na ovom prvenstvu, e-footballer, Bojan Tatar i pored dobre igre na virtuelnom terenu nije uspio da prođe grupu. Predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć je onim što je naš takmičar pružio na takmičenju zadovoljan.

“Bojan je opravdao očekivanja i mnogo iznad toga. Protiv favorita grupe - takmičara iz Japana i Argentine je uzeo po bod, tj. izvukao remi, a baš mu je malo falilo za pobjedu i ta dva boda su na kraju odlučivala o prolazu”, objašnjava situaciju Šoć, te dodaje da su iznenađenja i na ovakvim takmičenjima gdje igrači odmjeravaju snage protiv aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka uvijek moguća.

“Nekad je u e-Footballu Evropa bila dominantna. Sad vidimo da cijeli svijet igra e-Football i da neke države kojih nije bilo prije nekoliko godina polako se probijaju ka svjetskom vrhu”, napominje Šoć.

Otvaranje Svjetskog prvenstva u e-sportu bilo je spektakularno, pa se o istom još uvijek priča, a svoje utiske s takmičenja podijelio je i Šoć:

“Što se ceremonije otvaranja tiče, pratećih događaja, koncerata, Comic-cona, produkcije, sve je na najvećem mogućem nivou”, ističe Šoć koji je zajedno sa predstavnicom NVO 4Future Miom Kraljević-Ćalasan protekla dva dana bio na sastancima IESF-a, gdje su pričali o problemima sa kojima se gejming zajednica suočava.

“Najveći je problem pronalaženje sponzora. To je dio koji sve saveze muči i gdje svi imamo najveći problem. Mnogo je teško naći ljude koji razumiju potencijal ove industrije i žele sa tradicionalnih sportova da se prebace na nove tehnologije. Ali to će trajati još određeni period i uskoro ni s time nećemo imati problem. Zato je veoma bitna ta edukacija o cijeloj industriji koja je baš velika i teško je približiti ljudima na standardan način. A nudi veliku perspektivu”, napominje Šoć.

Ono na šta je posebno ponosan je što će ekipa iz Crne Gore pohađati i edukacije koje je IESF organizovao narednih dana, te će mnogi dobiti licencu trenera.

“Za Jaši je, mimo igrača, pošla velika podrška, što medija, TO Bar, 4Future, a dosta njih se prijavilo za edukacije koje je pripremio IESF s partnerima. Čak i Bojan, kao igrač, se prijavio za praćenje svih edukacija, jer svoju budućnost vidi u trenerskom poslu gdje se već pokazao kao talentovan u modu 11 gdje je bio kapiten efc Buducnosti koja je prošle sezone osvojila Ligu šampiona i Ligu divizije”, podsjeća Šoć.

Smatra da su ovakvi turniri i događaji značajno iskustvo i mogućnost da gejmeri odmjere snage sa najboljima na svijetu.

“Očekujem sljedeće godine više turističkih i možda NTO se uključi u rad i promociju Crne Gore na ovakvim događajima, jer to je najbolji način da vide šta ova industrija nudi i koji su to potencijali, te da zajedničkim radom i snagama iskoristimo da Crna Gora postane centar gejminga u Adria regionu i Evropi, kao i turistička destinacija za boot campove, festivale i razne turnire. Država treba da iskoristi dobro pozicioniranje SESCG-a u Evropi i svijetu za promociju Crne Gore”, savjetuje Šoć.

Na dvodnevnim sastancima bilo je priče i o ravnopravnosti polova, te i da svi bez obzira na pol i pripadnost treba da učestvuju na ovakvim turnirima bez predrasuda i ograničenja. No, s obzirom na potpuno različite sposobnosti koje imaju muškarci i žene, kolko bi pojedini igrači bili u prednosti i da li bi zaista na virtuelnim terenima i mapama bili ravnopravni, Šoć kaže:

“Što se tiče ravnopravnosti polova, ja sam uvijek tu da podržim. Tako su i svjetske federacije podijelile kategorije na open kategoriju gdje učestvuju svi bez obzira na pol i pripadnost, i posebno kategoriju za žene. Većina je za to da u ženskoj kategoriji mogu učestvovati samo žene jer bilo koji drugi pristup može dovesti do zloupotrebe takmičenja, jer za sami gejming muškarci u startu imaju bolje predispozicije i zato je napravljen open dio koji je za sve, kao i ženski dio takmičenja koji je samo za žene”, pojašnjava Šoć.

Bonus video: